Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Koronalı günlerde Efeler’deki jeotermal gerginliği: Bir yurttaş yaralandı

Koronalı günlerde Efeler’deki jeotermal gerginliği: Bir yurttaş yaralandı

Aydın Efeler’e bağlı Kuyucular Mahallesi’nde jeotermal kuyusu kazma işlemi yapan firma çalışanları ile köylüler arasında arbede yaşandı. Bir yurttaş yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kurulan jeotermal tesis önünde ayaklanan halk, JES firmasının sokağa çıkma yasağını fırsat bilip hukuk dışı yollara da başvurduğunu ifade ederek tepki gösterdi.

Aydın ili Efeler’e bağlı Kuyucular Mahallesinde yapılması planlanan Jeotermal Enerji Santrali (JES) için firma tarafından deneme amaçlı sondaj çalışması başlatılması köylülerle JES şirketi arasında arbede yaşanmasına sebep oldu. 16 Nisan’da meydana gelişen gelişmelerde, köylülerle çalışanların karşı karşıya geldiği arbede sırasında Ayhan D. adlı mahalle sakini kafasından aldığı darbe sonucunda yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

BİR YURTTAŞ HASTANELİK OLDU, AMA KORONA YÜZÜNDEN DEĞİL!

Kuyucular Mahallesi’nde jeotermal kuyusu kazma işlemi yapan firma çalışanları ile köylüler arasında arbede yaşandı, 1 vatandaş yaralandı. Efeler’in Kuyucular Mahallesi’nde kurulan jeotermal tesis önünde ayaklanan halk, jeotermal firmasının önünde çalışma izinlerini görmek istedi. Yaşanan olay sonrasında iddialara göre firma çalışanları köylülere saldırdı. “Köyümüzde jeotermal santral istemiyoruz” diyen köy halkı ile santral görevlileri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Yaşanan arbade sırasında kafasından aldığı darbe sonucunda Ayhan D. isimli mahalle sakini yaralanarak hastaneye kaldırıldı. İhbar sonrasında olay yerine gelen emniyet ekipleri de yoğun güvenlik önlemi almasının ardından olayların sakinleştiği öğrenildi. Vatandaşlar da duruma işaret ederek, “Arkadaşımız hastanede, ama korona yüzünden değil, yasadışı yollarla sonjaj çalışması yapmak isteyen JES şirketi çalışanlarının saldırısı yüzünden” şeklinde tepkilerini ifade ettiler.

“ÇED SÜRECİ BAŞLATILMADAN SONDAJ YAPMAK İSTİYORLAR”

Kuyucular Mahallesinde ihbar sonrasında asayiş ekiplerinin de yoğun güvenlik önlemi almasının ardından olayların durulduğu öğrenilirken JES firmasınca ÇED süreci başlatılmadan deneme amaçlı olduğu ileri sürülerek sondaj çalışması yapılmaya çalışıldığını söyleyen Aydın Çevre ve Kültür Platformu Derneği‘nin (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, “Halihazırda Covid-19 salgını nedeniyle ÇED toplantıları yapılmıyor. Hal böyleyken JES firması tarafından burada oldu bittiye getirilmeye çalışılıyor. Hukuk dışılığın bu kadarına kimse göz yumamaz. Doğal olarak da köylülerin buna haklı tepkileri söz konusu. ÇED süreci başlatılmadan deneme amaçlı olduğu ileri sürülerek sondaj çalışması yapılması yasal mevzuat açısından da doğru değil. Bir an önce sondaj çalışmaları durdurulmalıdır ve köylülerin haklı tepkilerine kulak verilmelidir” diye konuştu.

Açıklamasında ayrıca Efeler Kaymakamlığı tarafından da bu süreçte çalışma yapılmaması konusunda firmanın uyarıldığını belirten AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili; “Geçtiğimiz hafta sonu itibariyle sokağa çıkma yasağını fırsat bilen bu firma, kuyu açma çalışmalarına tekrar başladı. Efeler Kaymakamlığı tarafından da bu süreçte çalışma yapılmaması konusunda uyarı olmasına rağmen, faaliyetlerini sürdürüyorlar” diyerek Kuyucular halkının tepki gösterdiğini belirtti. “Köylülerin haklı tepkilerine kulak verilmelidir” diyen Vergili, “ÇED raporu olmadan kimse bir çivi bile çakamaz ama bunlar kafalarına göre çalışıyorlar. Bunların cezası yok. Kuyuları açmaya çalışıyorlar. Kuyular açıldığı takdirde her 5 kuyuya 1 küçük santral olduğunu düşünürsek yaklaşık 300 kuyu, 60 tane de küçük santral yapacaklar” dedi.

HALK ŞUBAT AYINDA ÇADIR NÖBETİ BAŞLATMIŞTI

Kuyucular Mahallesinde geçtiğimiz Şubat ayında zeytinliklere ve su kaynaklarına çok yakın olan bir yerde kurulmak istenen JES’e yine mahalle sakinlerince tepki gösterilmiş ve çalışmaların durdurulmasını isteyen köylülere, JES firmasının özel güvenlik elemanları ve çalışanları müdahale etmişti.