Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Konya Valiliğine göre flamingoları İklim krizi öldürmüş! | Özer Akdemir

Konya Valiliğine göre flamingoları İklim krizi öldürmüş! | Özer Akdemir

Tuz Gölü’nde ölen binlerce flamingonun ölümüyle ilgili Konya Valiliğine CİMER üzerinden başvuran Yaban Hayat Gözlemcisi Seçkin Barbaros’a gelen yanıtta, ölümlerinden iklim krizi sorumlu tutuldu.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında bir doğa fotoğrafçısının paylaşımları sonrası Tuz Gölü’nde binlerce yavru flamingoların öldüğü görüntüler kamuoyunun gündemine gelmişti. Günlerce tartışılan bu görüntülerle ilgili Konya Valiliğine CİMER üzerinden başvuran Yaban Hayat Gözlemcisi Seçkin Barbaros’a gelen yanıtta turna ölümlerinden iklim krizi sorumlu tutuldu. Barbaros, başvurusunda Anadolu’nun kadim kültürleri ve öğretilerinde kutsal sayılan flamingo yavrularının ölülerine ilişkin Valilikçe yapıldığı duyurulan araştırma sonuçlarını sordu. Barbaros başvurusunda; “Söz konusu incelemeler kapsamında sorumlu kişiler saptanmış mıdır? Sorumlu kişilere herhangi bir cezai yaptırım ya da soruşturma uygulanmış mıdır? Söz konusu inceleme kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Flamingoların ölümüne neden olan olayların bir daha yaşanmasının önüne geçilmesi için gerekli önlemler alınmış mıdır?” gibi sorularına yanıt istedi.

İKLİM KRİZİ KAYNAKLI BESİN YETERSİZLİĞİ VE DOĞAL SELEKSİYON

Konya Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Barbaros’a gönderilen yanıtta flamingo yavrularının ölümü ile ilgili Konya Valiliği bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından yerinde incelemeler ve değerlendirmeler yapıldığı belirtilerek; “Olay yerinden alınan örneklerin patolojik sonuçlarına göre herhangi bir zehirlenmenin söz konusu olmadığı anlaşılmıştır. İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan raporda; küresel iklim değişikliğinin ülkemizde ve özellikle Konya Kapalı Havzası’nda kendisini hissettirmekte olduğu, Tuz Gölü’nde yaşanan bu olayda küresel iklim değişikliği ile artan buharlaşmanın da etkisi olduğu, bu sebeplerle havzada yaşanan su sorununun, hayatiyetlerini devam ettirebilmek için suya ve besine ihtiyacı olan flamingoları olumsuz yönde etkilemekte olduğu, beslenme yetersizliği ve doğal seleksiyon neticesinde de belli sayıda flamingo ölümlerinin gözlendiği belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.

TBMM’DEN İKLİM KRİZİ VE KURAKLIK RAPORU

TBMM’de oluşturulan “küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu” geçtiğimiz günlerde açıklandı. 860 sayfalık raporda iklim krizi olgusunun ülkeye yansıması, sıcaklıklarda görünen artış ve sulak alanların, göllerin ve nehirlerin durumuna dair çarpıcı bilgilere yer verildi.

Konuya dair verilen soru önergelerinin de eklendiği raporda muhalefet partilerinin kendi değerlendirme raporlarına da yer aldı. Raporda tarımda yanlış sulamanın en olumsuz etkisinin doğal tatlı su kaynakları göl ve ırmaklar üzerinde görüldüğü birçok yerde belirtilirken, özellikle Konya Kapalı Havzası ve Göller Yöresi’nde bulunan göllerde yaşanan su seviyesi düşmelerinin her yıl devam ettiğine vurgu yapılıyor.

Raporda Meke Gölü, Seyfe ve Eber Göllerinin tamamen kuruduğu belirtiliyor. Raporda, acil önlem alınmadığı takdirde Eber, Akşehir, Burdur, Kulu, Bolluk ve Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü ile Türkiye’nin en büyük tatlı su gölleri olan Beyşehir ve Eğirdir göllerinin kaybedilmek üzere olduğu ifadelerine yer veriliyor. Konya Ovası’nda yer altı su seviyesinin her yıl yaklaşık 1 metreden daha fazla düştüğünün belirtildiği raporda “Yer altı su seviyesi düştüğü için dünyanın nazar boncuğu olarak tanımlanan Meke Gölü kurumuş, Konya Ovası’ndaki obruklarda su seviyesi en az 20-25 metre düşmüş, birçoğunda artık su bulunmamaktadır” deniliyor.

ÖLÜ TURNA YAVRULARINI ÇEKEN FOTOĞRAFÇI: ‘OTURDUM AĞLADIM’

Türkiye’nin en büyük flamingo yaşam alanlarından birisi olan Tuz Gölü’nde önceki yıllarda da binlerce flamingonun öldüğü görüntüler ve fotoğraflar basına yansımıştı. Geçtiğimiz yıl binlerce flamingo yavrusunun susuzluk nedeniyle yaşamını yitirmesine “flamingo kreşi” adı verilen bölgeye su taşıyan kanalların arazilerini sulamak isteyen köylüler tarafından kapatılarak suyun alınmasının neden olduğu ileri sürülmüştü.

Binlerce ölü flamingo yavrusunu görüntüleyen Doğa Fotoğrafçısı Fahri Tunç yaptığı açıklamada, flamingoların Aksaray tarafında yumurtladıklarını ve beş kilometrelik bir yolu yürüyerek beslenme alanına ulaştıklarını aktararak; “Bölgede su olmayınca bütün yavrular ölmüş. Beş bin tane yavrudan bir tanesi bile sağ kalmadı! Tuz Gölü’nde bir tane yavru yok şu anda. Oturdum ağladım. Çocuklarıma gösterebileceğim hiçbir şey kalmadı bu dünyada!..” diye konuşmuştu.

Tuz Gölü’nde, birkaç yıl önce benzer flamingo ölümleri Doğa Fotoğrafçısı Emel Sarıgül tarafından çekilmişti.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top