Ana Sayfa > Bildiriler > EGEÇEP’ten 26 Ekim ekoloji mitingine çağrı

EGEÇEP’ten 26 Ekim ekoloji mitingine çağrı

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) 26 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek “İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma Dur Diyoruz” mitingiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Ülkenin dört bir yanının ve Ege Bölgesinin ağır bir ekolojik yıkımla karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, “Kömürlü Termik santraller, metalik madencilik ve nükleer santral projeleri, taş, mermer, mıcır ocakları, JES, HES, RES talanı, balık çiftlikleri havamızı, suyumuzu, toprağımızı, denizlerimizi ve kıyılarımızı, yaşam ve üretim alanlarımızı, kısacası yaşamamızı tehdit ediyor. Binlerce yılda oluşan ekosistemlerimizi, zengin biyoçeşitliliğimizi, kadim kültürlerimizi, kültürel varlıklarımızı tehdit ve tahrip ediyor” denildi.

“EKOLOJİ MÜCADELESİNİ YÜKSELTMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK”

Uluslarüstü sermaye grupları ve onların ülkedeki uzantılarının neden olduğu iklim krizi, küresel ısınma gezegen ve ülkedeki tüm canlı yaşamını bir yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı ifade edilen açıklamada, “Elle tutulur gözle görülür derin mevsimsel değişiklikler yaşıyoruz. Yeraltı ve yerüstü doğal varlıklarımıza yönelik her saldırı, doğanın sadece bir parçası olan biz insanlara da yapılmış demektir. Diğer tüm canlılarla birlikte kendi türümüzün de varlığını korumak için sesimizi ve ekoloji mücadelesini yükseltmekten başka çaremiz var mı? Sessiz kalmak çocuklarımızı, torunlarımızı, bugünümüzü ve geleceğimizi ölüme teslim etmek değil midir?” denildi.

“YAŞAMI SAVUNMA MÜCADELELERİ İVME KAZANDI”

Yaşam alanlarını ve yaşamı savunma mücadelelerinin ülkenin dört bir yanında ivme kazandığı belirtilen açıklamada, “12 Ekim’de yapılan, ekoloji hareketlerinin içinde yer aldığı on binlerce insanın katıldığı Kaz Dağları’nı altın madenciliğinin talanından kurtarma direnişi; EGEÇEP ve Bileşenlerinin de katıldığı: Efemçukuru’ndan Kaz Dağları’na Su Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü ile Çanakkale’deki kitlesel basın açıklaması bunun son örneklerinden biridir. Bu nedenlerle, bölgemizdeki, İzmir ilimizdeki tüm belediyeleri ve ekoloji hareketlerini, vatandaşlarımızı ‘İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma Dur Diyoruz’ Mitingine katılmaya, destek vermeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Evrensel