Ana Sayfa > Bildiriler > Kimyasal tehlikeye, ekolojik yıkıma karşı uyarıyoruz!

Kimyasal tehlikeye, ekolojik yıkıma karşı uyarıyoruz!

Kent, Ekoloji, Hayvan Hakları örgütleri ve Sendikalar deprem sonrası kimyasal tehlikeye karşı uyarı metni hazırladı. 77 örgüt tarafından imzalanan, doğanın ve toplum sağlığının korunması için yapılması gerekenlerin yazılı olduğu metni sizlerle paylaşıyoruz.

Kimyasal tehlikeye, ekolojik yıkıma karşı uyarıyoruz!

Depremin ilk anından itibaren meslek odalarının, STK’ların ve ekoloji örgütlerinin sürekli uyarıda bulunduğu rastgele hafriyat dökümü ve asbest tehlikesi artık halk sağlığını, bütünüyle ekosistemi doğrudan tehdit eder bir hale gelmiştir.

Seçimin yaklaşmasıyla birlikte hızlıca kaldırılmaya çalışan enkazlar, sulama çalışması yapılmadan, üstü açık kamyonlar ile taşınmaktadır. Yıkım, taşıma ve boşaltma esnasında havaya, toprağa ve suya çok sayıda zararlı kimyasal karışmaktadır. Enkaz kaldırma çalışmalarına katılan işçilerin başta asbest riski olmak üzere, tehlikeli kimyasallara karşı koruyucu ekipman kullanmadığını, çevrede bulunan insanlara uyarı yapılmadığını, yeterli önlem alınmadığını biliyoruz.

Depremzedelerin yaşam alanlarına, sulak alanlara, dere yataklarına, zeytinliklere ve tarım arazilerine dökülen hafriyatların oluşturduğu risk, başta insanlar olmak üzere tüm canlıların 2. bir yıkıcı durum yaşanmasına neden olacaktır. Enkaz kaldırma ve moloz döküm süreci ile ilgili ortak taleplerimiz, yapılması gerekenler:

1- Depremden önce ve sonrasında belirlenmiş hafriyat depolama yerleri dışındaki tüm döküm işlemleri acilen durdurulmalıdır. Belirlenen alanların ise listesi ve konumları kamuoyuna açıklanmalı, TMMOB, kent/ekoloji örgütleri ve yerel temsilcilerin bu alanları denetlemesine izin verilmelidir. Çok sayıda kimyasal içeren enkaz atıkları, tehlikeli atık depolama şartlarını karşılayan, ,sızdırmazlığı sağlanmış depo alanlarında tutulmalıdır.

2-Enkaz kaldırma işlemleri sulama yapılarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli önlemler alınarak sermaye odaklı değil ekolojik dengeyi koruyan, emekçilerin hayatını koruyacak bir biçimde yapılmalıdır.

3-Yıkılan ve hasarlı evlerin asbest ve başkaca tehlikeli madde içerip içermediğine dair envanter kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

4-Asbest ve tehlikeli kimyasal içeren hafriyatlar bilimsel yöntemler ile ayrıştırılıp bertaraf edilmeli, yaşam döngüye zarar vermeyecek biçimde depolanmalıdır.

5- Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı başta olmak üzere, enkaz kaldırma ve döküm çalışmalarından sorumlu kamu kurumları ile ekoloji örgütleri, meslek odaları, kent konseyleri, sendikalar vb. yerel tüm öznelerin içinde olduğu şeffaf işleyen ortak koordinasyonlar kurulmalıdır.

Ortak açıklamaya şu ana kadar imzacı olan kurumlar:

Asbest Söküm Uzmanları Derneği
Aydos Ormanı Savunması
Artur Çevre Platformu (ARÇEP)
Antalya Vegan Platformu
Atakent Kadın Meclisi
Ayvalık Tabiat Platformu
Bakırtepe Çevre Platformu
Başka Bir Hayat Diliyorum Derneği
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Merkezi (BTS)
Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP)
Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi (BURHAK)