Ana Sayfa > Haberler > Kaz Dağları’nda yeni eylem planı: Çadırlar kaldırılacak, etkinlikler sürecek

Kaz Dağları’nda yeni eylem planı: Çadırlar kaldırılacak, etkinlikler sürecek

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu, Kaz Dağları’nda süren nöbete dair Valiliğin ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün belediyeye gönderdiği yazıya dair açıklama yaptı. Buna göre; çadırlar kaldırılacak, ancak etkinlikler çeşitli şekillerde sürecek…

Çanakkale’de merkeze bağlı Kirazlı Köyü Balaban Mevkiinde altın madeni projesi kapsamında yapılan ağaç katliamına yönelik başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti devam ediyor. Kanadalı Uluslararası altın tekeli Alamos Gold’un, yerli taşeron şirketi Doğu Biga Madencilik eliyle yürüttüğü ağaç katliamı Çanakkale’de büyük tepkilere neden oluyor. Ağaç katliamına yönelik tepkiler ve eylemler sürerken, Çanakkale Valiliği Orman Bölge Müdürlüğü’nün ‘yangın güvenliği’ gerekçesi ile kaldırılmasını istediği Su ve Vicdan Nöbeti çadırları ile ilgili olarak, Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir açıklama yaptı. Bilir, Kent Merkezi ve Balaban’daki mevcut Su ve Vicdan Nöbeti alanında iki ayrı koordinasyon merkezi kurulacağını, etkinlik ve eylemlerin devam edeceğini söyledi. Bilir, “Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz! İnsanlığa mal olmuş, bu dünya doğa kültür ve doğa mirasına çevre ve doğaya karşı yapılan katliamına son verin!” dedi.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün ‘yangın güvenliği’ yazısının ardından Su ve Vicdan Nöbeti ile ilgili Koordinasyon Kurulu bir toplantı yaptı. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay ile Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir’in de aralarında bulunduğu Koordinasyon Kurulu, toplantının ardından açıklama yaparak Su ve Vicdan Nöbeti’nin akıbeti ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Açıklamada, “26 Temmuz 2019 tarihinde başlattığımız ‘Su ve Vicdan Nöbeti’mizin 15. günündeyiz. 13 kişi ile başlattığımız nöbetimiz gün gün, çığ gibi artarak onlar yüzlere, yüzler binlere, binler milyonlara ulaşarak sesimiz ulusal ve ulusalararası kamuoyunca sahiplenilmiştir. 5 Ağustos 2019 tarihinde on binlerce insanın katılımı ile gerçekleştirdiğimiz, büyük su ve vicdan nöbeti buluşmasındaki açıklamalarımızda belirttiğimiz;

1. Kanadalı Alamos Gold Şirketinin ve taşeronlarının Kirazlı Balaban’daki yaşam alanlarımızdaki (toprak, hava, su) katliamlarına son vermelerini.
  2. Kesilen ağaç sayısının tespiti için tarafımızdan görevlendirilecek uzmanların da yer aldığı bir komisyon oluşturulmasını.
  3. Kirazlı Balaban’daki doğa katliamından sorumlu olanların yargı önünde hesap vermesini.
  4. Kazdağları ve yöresindeki tüm metalik madencilik ruhsatlarının iptal edilmesi taleplerimizin sonuna kadar arkasındayız” denildi.

“FİZİKİ KOŞULLAR YETERSİZ”

Bilir, açıklamasında fiziki koşulların yetersiz olması, mevcut ve artarak devam eden talebi karşılamayacağının ortaya çıkması üzerine yeni bir eylem planı oluşturulduğunu ifade etti. Bilir, “İlk günkü kararlılıkla su ve vicdan nöbetimiz devam etmektedir. Gelinen noktada Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen insanlar, ‘Su ve Vicdan Nöbeti’mize ve bölgede konaklamak üzere katılım göstermektedirler. Mevcut alanın fiziki koşulları bu kadar büyük bir talebi karşılamayacak durumdadır. Bu yetersiz fiziki koşullarda yangın riski artmış, konaklayan insanların can ve mal güvenliğini koruyacak sınırları aşmıştır.
Bu nedenle;

1. Şehir merkezi ile Kirazlı Balaban’da 2 ayrı koordinasyon merkezi oluşturulacaktır.
  2. Bölgeyi ziyaret etmek isteyen destekçilerin, katliam alanına ziyaretleri koordinasyon kurulu aracılığıyla devam edecektir.
  3. Koordinasyon merkezlerinde bölgeye yönelik etkinliklere devam edilecektir.
  4. Kirazlı Balaban Mevkii’ndeki ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ alanında çadırlı konaklama yapılmayacaktır.

Bu kamuoyu bilgilendirmesi, Kent Konseyi Çevre Meclisi çatısı altındaki STK’lerin ortak kararıdır. Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz! İnsanlığa mal olmuş, bu dünya doğa kültür ve doğa mirasına çevre ve doğaya karşı yapılan katliamına son verir!” dedi.

ÇANAKKALE VALİLİĞİ’NDEN “GRUPLAR” AÇIKLAMASI

Çanakkale Valiliği Resmi İnternet Sitesi üzerinden dün bir açıklama yayımlanmış ve “Vatandaşlarımızın çevreye olan duyarlılığını ve hassasiyetini yönlendirmeye çalışan grupların olduğu anlaşıldığı” ifadelerine yer verilmişti. Su ve Vicdan Nöbeti’nin hedef gösterildiği yorumlarına neden olan açıklamada, madenci şirketin faaliyetinin mevzuata uygun olduğu ifade edilmişti.

ORMAN BÖLGE’DEN “YANGIN GÜVENLİĞİ” YAZISI

Valiliğin açıklamasından bir gün sonra da Orman Bölge Müdürlüğünün Çanakkale Belediyesi’ne yazı gönderdiği belirtildi. Çanakkale Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Orman Bölge Müdürlüğünün, bölgenin yangına hassas bir bölge olduğunu vurgulayarak, yangın güvenliği açısından Su ve Vicdan Nöbeti çadırlarının kaldırılmasını istediği öğrenilmişti.

Kaynak: Evrensel