Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Karaburun Kent Konseyi’nden JES tepkisi

Karaburun Kent Konseyi’nden JES tepkisi

İzmir İlçelerinde yapılması planlanan Jeotermal Santral Arama ve İşletme İhaleleri ile ilgili İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü (YİKOB) bir duyuru yayınlamıştı. Duyuruda; Çeşme’den, Seferihisar, Urla, Bayındır, Foça ve Menemen, Karaburun’a kadar İzmir’in 16 ilçesinde yer alan toplam 35 jeotermal sahasını kiraya vermek için ihaleye çıkardığını açıklanmıştı. Valiliğin bu JES ihale kararına bir tepki de İzmir Karaburun’dan geldi.

Bütün Ege Bölgesi çapında tarımı tehdit eden ve 1 milyon dönümlük tarım alanını etki altına alacağı belirtilen Valiliğin JES kararına karşı Karaburun Kent Konseyi tarafından “JES istemiyoruz” kampanyası ve çalışmaları düzenledi. Karaburun Kent Konseyi, 14 Kasım’daki jeotermal arama ihalesi öncesi “Jeotermale hayır” toplantıları düzenleyerek, ihale öncesi konu ile ilgili vatandaşlara bilgilendirmelerde bulundu ve ayrıca JESlere karşı imza da topladı. Yaptıkları ihale öncesi çalışmaları ayrıca bir basın açıklaması ile de kamuoyuna duyurdu. Karaburun Kent Konseyi’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

KARABURUN JEOTERMAL İSTEMİYOR !

“Bileşeni olduğumuz EGEÇEP’in daveti ile 7 Kasım’da İzmir’de TMMOB İKK ve çeşitli oda temsilcileri, İzmir Barosu Çevre Komisyonu, İDT, Karaburun Kent Konseyi, Tüm Köy – Sen, Üzüm Sen, Eğlenhoca Köyü Muhtarı, Ege 78’liler Derneği ve İzmir Yaşam Alanları, AYÇEP, Foça Forum gibi ekoloji örgütlerinin katıldığı bir toplantı yapılmış ve jeotermal ihalelerinin iptali için 13 Kasım Çarşamba günü saat 12.30’da Konak’ta kitlesel basın açıklaması yapılması kararı alınmıştı.

İzmir İlçelerinde yapılması planlanan Jeotermal Santral Arama ve İşletme İhaleleri ile ilgili İzmir Valiliği YİKOB’nin duyuruya konu olan listesinde “Karaburun Eğlenhoca Sahası” da yer alıyor.

Karaburun Kent Konseyi ve Eğlenhoca Muhtarlığının organizasyonunda 8 Kasım’da Eğlenhoca Kahvesi’nde bölgede olması planlanan Jeotermal Kaynak Arama Projesiyle ilgili süreç değerlendirildi. Bileşeni olduğumuz EGEÇEP üyelerinden Aydın Çevre Platformu (AYÇEP), Çine Yaşam Platformu (ÇİYEP) ve Kızılcaköy mücadelesinin içinde yer alan köylüler ve EGEÇEP üyeleri bölgelerindeki JES mücadelesini Eğlenhoca köylüleriyle paylaşmak üzere toplantıya katıldılar.

VALİLİĞİN İHALE KARARI İPTAL EDİLMELİDİR

9 Kasım’da, Eğlenhoca’da, 11 Kasım’da Kösedere’de bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Karaburun Belediye Başkanı, Meclis Üyeleri ve Muhtarların da katıldığı toplantılara, Karaburun, Saip, Kösedere, İnecik, Kaynarpınar ve Mordoğan’dan çok sayıda doğa dostu destek verdi. 12 Kasım’da Karaburun’undaki jeotermal arama sahası içinde yer alan Ambarseki Köyünde de bilgilendirme toplantısı yapılacak.

Karaburun’da ihaleye konu olan tüm alanlarında imza kampanyaları başlatıldı. Toplanan imzalar 14 Kasım’da İzmir Valiliği YİKOB’a iletilecek. Karaburun Kent Konseyi’nin düzenlediği, Karaburun Belediyesi’nin destek verdiği sürece 13.11.2019 tarihinde İzmir’de Sümerbank önünde 12.30’da yapılacak basın açıklamasında, 14.11.2019 tarihinde İzmir Valiliği YİKOB Toplantı Salonu önünde yer alarak ve toplanan imzaları teslim ederek İzmir Valiliği’nden Jeotermal İhalesi’nin iptalini isteyecek.

İhalede “Karaburun Eğlenhoca Sahası” olarak belirlenen bölge Mordoğan Çatalkaya’dan başlayarak Ambarseki’ye kadar dayanmaktadır. Bahsi geçen bölgede yaklaşık 120 bin zeytin ağacı olduğu tahmin edilmektedir ve coğrafi işareti de olan sadece Yarımada üzerinde yetişen hurma zeytinin en yoğun bulunduğu alanlardan biridir. JES lerin hiç de temiz enerji olmadığını, ülkemizde ise daha da vahim olarak JES uygulamalarında şirketlerin maliyetlerden kaçınmak için gerekli koruyucu tedbirleri almadığını, ilgili kurumların etkin bir denetim mekanizması kuramadığını görmekteyiz. JES’leri Aydın ve Denizli illerinde yaptığı tahribatlarla biliyoruz. Yarımada’da tarım alanlarının sınırlı olması ve bahse konu olan en verimli bölgelerinde JES kaynak arama projesinin uygulamaya konulması kabul edilemez.

Karaburun Kent Konseyi’nin düzenlediği “JESlere hayır” imza kampanyasından görüntüler

KARABURUN’U VERMEYECEĞİZ!

Mart 2019’da Yarımada’da ÖÇKA ilanı sonrasında yaşanan gelişmeler (RES, JES ve Balık Çiftliği Projeleri ) sürecinde hesap sorma sırası Karaburunlulara gelmiştir. Yerelin elde kalan son yaşam alanları elimizden alınmak ve Karaburun Yarımadası’nda yaşama son verilmek istenmektedir. Dağlarımızda yağ yapan Zeytinimizi, Ovalarımızda Bal yapan Üzüm Bağlarımızı, Denizimizdeki Kefali, Kara Keçimizi, Nergisi, Sümbülü korumak için tüm Yarımadalılar yola çıkmıştır. Karaburun’u vermek niyetinde olmadığımızı yüksek sesle bir kez daha duyuruyoruz.

Karaburun’da yaşayan yurttaşlar olarak, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, doğaya karşı hoyratça tahrip edici davranışlarda bulunanları ve hukuk sistemine saygılı davranmayanları cesaretlendirici etki yapacak olan içinde ” Karaburun Eğlenhoca JES Sahası” nın da bulunduğu 14.11.2019 tarihinde İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü tarafından yapılacak ihale sürecinin sonlandırılmasını ve Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi ÖÇKB Yönetim planının hazırlanması sürecini başlatarak, doğal değerlerin tahribatını önlemek üzere gerekli rezerv alanları, hassas alanlar ve yarı hassas alanların saptanması sonuçlanıncaya kadar, Yarımadada hiçbir yatırıma izin vermemesini istiyoruz. Bu yapılmadığı takdirde, Karaburun Yarımadası ve Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinde, korunmaya değer ve tahrip edilmemiş bir şey kalmayacağı kuşkusunu kuvvetle duyuyoruz.”

KARABURUN KENT KONSEYİ

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top