Ana Sayfa > Bildiriler > Karaayıt köyünün merası Bifer Madencilik’in atık deposu oluyor!

Karaayıt köyünün merası Bifer Madencilik’in atık deposu oluyor!

Balıkesir İl Mera Komisyonu, tam kapanmanın ilk günlerinde yaptığı acil toplantı ile daha önce aldığı karardan döndü. Bilfer Madencilik’in “mera tahsis talebi” bu kez kabul edildi. Karaayıt köyünün merası Bifer Madencilik’in atık deposu olacak!

Bilfer Madencilik’in Ayvalık- Karaayıt Köyü merasının bir bölümünü atık deposu olarak kullanma talebi, Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü’nde 9 Nisan 2021 tarihinde toplanan İl Mera Komisyonu tarafından reddedilmiş, mera alanın Karaayıt Köyü’nün kullanımında kalması uygun görülmüştü.

Ayvalık Tabiat Platformu‘nun paylaştığı bilgilere göre, Bilfer Madencilik’in 26 Nisan’da Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yaptığı itiraz üzerine, İl Mera Komisyonu 29 Nisan’da 17 günlük tam kapanmanın ilk günü toplandı. 9 Nisan’da verdiği kararı, 21 gün sonra yok sayarak, Bilfer’in mera tahsis talebini kabul etti. 457 koyun, 405 keçi, 575 kuzunun yaşam alanı olan meranın yaklaşım 100 bin metrekaresi, devasa pasa yığınları ile örtülmek üzere Bilfer Madencilik’e verildi. Platform açıklamasında, “Böylece, 2008 yılından bu yana madenin yarattığı yıkımın canlı tanığı olan Karaayıt halkının “mera alanı” bir kez daha gasp edildi!” denildi.

KOMİSYON KENDİ ALDIĞI KARARI, SONRADAN MADEN ŞİRKETİ NEDEN LEHİNE DEĞİŞTİRDİ?

Konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Ayvalık Tabiat Platformu, “Bilfer Madencilik’in Ayvalık- Karaayıt Köyü merasının bir bölümünü atık deposu olarak kullanma talebi, Balıkesir  İl Tarım Müdürlüğü’nde  9 Nisan 2021 tarihinde toplanan  İl Mera Komisyonu tarafından reddedilmiş ve mera alanın Karaayıt Köyü’nün kullanımında kalması uygun görülmüştü. Bilfer Madenciliğin 26 Nisan’da Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yaptığı itiraz üzerine, İl Mera Komisyonu 29 Nisan’da, 17 günlük tam kapanmanın ilk günü toplandı. 9 Nisan’da verdiği kararı, 21 gün sonra yok sayarak, Bilfer’in mera tahsis talebini kabul etti” denildi.

Yapılan açıklamada, “457 koyun, 405 keçi, 575 kuzunun yaşam alanı olan meranın yaklaşım 100 bin metrekaresi, devasa pasa yığınları ile örtülmek üzere Bilfer Madenciliğe verildi. Böylece,  2008 yılından bu yana madenin oluşturduğu yıkımın canlı tanığı olan Karaayıt halkının mera alanı bir kez daha gasp edilmiş oldu” ifadeleri yer aldı.

Yöre halkı, hayvanlarını otlattıkları meranın atık deposu yapılmasına karşı mücadele ediyor.

KARAAYIT KÖYLÜSÜ YALNIZ DEĞİLDİR

Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan açıklamada şunlar yer aldı:

Bilfer Madenciliğin, “Karayıt köyü merası dışında uygun bir depolama alanı bulunmadığı” gerekçesiyle, 26 Nisan’da Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yaptığı itirazın hızla yürürlüğe sokulması,  3 gün sonra,  hem de 17 günlük tam kapanmanın ilk gününde komisyonun toplanması,   #MeralarBizimdir diyerek mücadele eden köylüleri ve çevre gönüllülerini saf dışı bırakmış, “mera komisyonun kararının değiştirilmesi” kamuoyundan kaçırılarak, sağlanmıştır. Karaayıt ve Bulutçeşme  köylerini temsilen toplantıya katılan  İki Muhtar’ın ve Ziraat Odası başkanının ret oyu vermesi de mera alanın gasp edilmesini önleyememiştir.

BİLFER Madencilik, 1950 lerden kalan ruhsat izniyle, ÇED muafiyetinden yararlanarak Madra Barajı dibindeki Ayazment Demir Madeni Ocağı’ndan çıkardığı cevheri işlemek üzere 2008 yılında Karaayıt köyü merasından 125 dönüm yer almış,  demir zenginleştirme tesisini kurmuş, Karaayıt halkı ve Ayvalıklı yaşam savunucularının 1. ÇED iznini  iptal ettirmelerine rağmen 2. ÇED iznini de alarak  çalışmayı sürdürmüştü.  Şimdi de köylünün keçisini, koyununu otlattığı meradan yeniden yer alarak atık deposu olarak kullanacak. Hem de, “Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz” diyen, 4342 sayılı Mera Kanununun 4. maddesine  rağmen.

Bilfer Madencilik Mera Komisyonu’nun ilk kararına itiraz ederken Ayvalık Bilfer Düzenli Atık Depolama Tesisi için ÇED Olumlu kararı alındığını öne sürmüş. Oysaki  bu ÇED izninin iptali için Balıkesir İdare Mahkemesinde  açmış olduğumuz dava devam etmektedir. Ayvalık Tabiat Platformu olarak süreci takip etmeye, yaşam alanımızı savunmaya, doğanın talanına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.  Karaayıt köylüsü yalnız değildir.