Ana Sayfa > Dünya > Kapadokya’da cinayet yolu neredeyse kiliselerin üzerinden geçiyor! | Özer Akdemir

Kapadokya’da yapımı devam eden cinayet yolunun altında iki yeni kilise görüntülendi. Yol çalışmasının titreşimleri tarihi kiliselerde çok net hissediliyor ve yolun tahribata neden olacağı düşünülüyor.

Kapadokya Koruma Grubu sözcüsü Mükremin Tokmak, yapımı devam eden Ortahisar-Göreme karayolunun hemen altında iki tane kilise olduğunu görüntüledi. Tokmak, birçok fresk, süsleme ve sütunları bulunan iki kilisenin içinden yaptığı çekimde kiliselerin üstünde, 20-30 metre yakınında devam eden yol yapım çalışmalarının seslerini kaydetti.

KİLİSENİN İÇİNDEN İŞ MAKİNESİ SESLERİNİ KAYDETTİ

UNESCO Dünya MirasI Listesindeki Kapadokya’da, 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı içerisinde yapımı devam eden yolla ilgili her gün yeni bir skandal görüntü ortaya çıkıyor. Yol çalışmalarını milyon yıllık kaya oluşumları ve peri bacalarına zarar verildiği görüntülerinin ardından şimdi de Kapadokya’nın en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Saklı Kilise’nin şanı sıra, hiçbir koruması olmayan iki kilisenin daha üstünden geçtiği tespit edildi.

Hergün yol yapımının sürdüğü bölgeye giderek video ve çekimler yapan, yol inşaatının koruma altındaki bu eşsiz bölgeye verdiği zararları kayıt altına alan Kapadokya Koruma Grubu sözcüsü Mükremin Tokmak, önceki gün çok önemli iki kilisenin görüntülerini yayınladı. Konuya dair görüşlerini aldığımız Tokmak, kiliseleri kendisinin ilk kez gördüğünü ve tescilli olup olmadıklarını bilmediğini belirterek; “Görüntülerine de göreceğiniz gibi hiçbir koruması yok. Bazı kısımlar doğal, bazı kısımlar ise insan eliyle tahrip edilmiş ama çok güzel freskler ve desenler var. Bir iki bağışçı mezarı da var, kaçak kazılarca soyulmuş görünüyor. Ancak esas tahribatı şimdi ve ileri de bu yol inşaatı verecek bu kiliselere. İçeriden yukarıda devam eden çalışmaların seslerini çok rahat duyabiliyordum ki ses yakıtlarını da yaptım. Şimdiden duvarlarda çatlaklar oluşmuş. Bunlar ilerleyen zamanlarda büyüyecektir. Buralar arkeologlar tarafından incelenmeli ve hangi yıla ait oldukları, içerdeki resimlerin hikayeleri vs ortaya çıkarılmalı. Her şeyden önce bu cinayet yolu bir an önce durdurulmalı ki daha fazla zarar vermesin” diye konuştu.

“ÇEKİM YAPARKEN DUYDUĞUM SESLERE İNANAMADIM”

Yapımı süren yolun bu kiliselerin neredeyse tam üstünden geçtiğini belirten Tokmak, “Alan başkanlığı basın açıklamasında diyordu ki “Jeolojik ve jeoformolojik tarihi ve doğal alanlarımızı koruyoruz”. Hadi bu görüntülerden sonra yanıt versinler, koruyorlar mı korumuyorlar mı? Yolun bu 1. Derece Arkeolojik alanların üzerinden geçmediğini ispatlasınlar!” dedi. Kilisenin içinde çekim yaparken duyduğu seslere inanamadığını dile getiren Tokmak şunları söyledi, “Sizde videoyu dinlerken sesini lütfen açınız, duvarların arkasından gelen sese inanamayacaksınız. Yoldu, doğalgaz hattıydı derken Kapadokya nasıl bitiriliyor lütfen görün. Kapadokya’nın Üst ölçek, Alt Ölçek planları yapılmadan böyle bir yola izin verenler Kapadokya’nın koruyucuları olabilir mi?”

“RESMEN OTOBAN YAPIYORLAR”

Yapımı süren yolun eski yolla birleşmesine bir iki yüz metre kaldığını vurgulayan Tokmak, “Tek tek arşınladım, 16.5 adım. Yani yuvarlak hesap 15 metre gibi. 5-7 metre’lik yol projesi bir anda iki katına çıkmış ve resmen bir otoban yapılıyor Kapadokya’nın 1. Derece Arkeolojik ve Doğal SİT alanının ortasına. Ürgüp‘ten getirseniz daha az maliyeti olurdu bu “doğal gaz”ın. Şirketin maliyet hesabın da “sosyal maliyet” hesabı olmadığından ve bilim kurulları da ortada olmayınca bu vahşi yıkımla yüz yüze kaldık maalesef. Yazık ki ne yazık!” dedi.

“ÇEKİN ELLERİNİZİ DÜNYA MİRASININ ÜZERİNDEN”

Kapadokya Koruma Grubu‘ndan Adnan Tamgüler de yolun hemen önünden geçtiği ve bazı bölümlerini tahrip ettiği Bizans manastırının Göreme Açık Hava Müzesi‘nin uzantısı ve parçası olduğunu kaydederek şunları ifade etti: “Bu yeni yol tam da Göreme Müze’nin içinden geçirilmiştir. Müze bölgenin altın yumurtlayan tavuğudur. Bugün bölgeye 3.5 milyon turist geliyor. Göreme Müzesi bugün bile kapasitesini zorlamaktadır. Gruplar birbirlerini saatlerce beklemektedirler. Bu yol hiç düşünülmeden, bilim insanlarının hazırlayacağı raporlar olmadan yapılmıştır. Yaptınız bir iş, tamam, zararın neresinden dönülürse kardır. Hemen durdurun ve çekin ellerinizi Dünya Kültür Mirası’mızın üzerinden”.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.