Ana Sayfa > Dünya > Kapadokya talan yolu, kaya oluşumlarını yok etti, tarihi yapılara zarar verdi | Özer Akdemir

Kapadokya’da devam eden yol yapım çalışmalarında Bizans Manastırı önündeki kaya oluşumları yok edildi. Tarihi yapıya büyük zarar verildi.

Kapadokya’da devam eden yol yapım çalışmalarında Bizans Manastırı önündeki kaya oluşumları yok edildi. Bizans Manastır kompleksinin kapısında devam eden çalışmalarda aşağıda bulunan yemekhane odaları ve etraftaki diğer manastır yapılarına da büyük zarar verildi.

İlgili haber için ayrıca tıklayınız: Kapadokya’da vandalizm

KAPADOKYA’DA MANASTIR VE PERİ BACASININ ARASINDA KEPÇE ÇALIŞIYOR

Ortahisar-Göreme arasında devam eden yol çalışmaları artık son etabına geldi. Bittiğinde 2,2 km uzunluğunda olacak olan yol çalışmasının son 500 metrelik kısmında yer alan Bizans Manastırı kompleksi, peri bacası ve kaya oluşumları çalışmalardan olumsuz etkilenmeye başladı. Manastırın tam önünde ağır iş makineleri ve kamyonlarla devam eden yol inşaatı, manastır yemekhane bölümündeki odacıklara ve etrafında bulunan kaya oluşumlarına büyük zararlar verdi. Kapadokya Koruma Grubu sözcüsü Mükremin Tokmak tarafından paylaşılan görüntü ve videolarda yol, artık manastır yemekhanesinin kapısının önünde devam ediyor. Yol eğimini düşürmek için alttaki kaya oluşumlarını kazıdıklarını belirten Tokmak, yolun büyük bir peribacasına sadece 4 metre mesafeden devam ettiğini söyledi. Tokmak, “Bu vahşet karşısında artık yorum yapamıyorum!” dedi.

SAKLI KİLİSENİN YOLA 10 METRE OLDUĞUNU VİDEO İLE KANITLADI

Kapadokya Alan Başkanlığı’nın yol ile Saklı Kilise arasında 32 metre mesafe olduğuna yönelik açıklamasını dün çektiği video ile yalanlayan Tokmak’ın paylaştığı videoda Kilise kapısından yol inşaatına sadece 10 metre mesafe olduğu, kilisenin iç  odalarının yolun altına doğru uzadığı görülüyor.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.