Ana Sayfa > Haberler > Kandıralılar’dan baraj tepkisi: “Geleceğimize dinamit koymayın!”

Kandıralılar’dan baraj tepkisi: “Geleceğimize dinamit koymayın!”

Beton bir çöle çevrilmekte olan İstanbul’un içme suyu ihtiyacını karşılamak için İstanbul Ağva ile Kocaeli Kandıra sınırına kurulması planan ve Kuzey Ormanları’nın Sungurlu Havzası ve köylerini sular altında bırakacak Sungurlu Barajı projesi ile ilgili 2015’te yapılan ÇED Raporu kararı, İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bakanlıktan yayımlanan rapor ile Sungurlu Barajı için yeniden ÇED raporu hazırlandı. Genç Kandıralılar Derneği Başkanı Nurullah Özer, bir basın açıklaması yaparak, ilçede yapılması düşünülen Sungurlu Barajı’na karşı çıktıklarını söyledi. Özer, “Bu baraj Kandıra’nın geleceğine dinamit koymaktır” dedi.

Beton bir çöle çevrilmekte olan İstanbul’un içme suyu ihtiyacını karşılamak için İstanbul Ağva ile Kocaeli Kandıra sınırına kurulması planan ve Kuzey Ormanları’nın Sungurlu Havzası ve köylerini sular altında bırakacak Sungurlu Barajı projesi ile ilgili 2015’te yapılan ÇED Raporu kararı, İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bakanlıktan yayımlanan rapor ile Sungurlu Barajı için yeniden ÇED raporu hazırlandı. Köylerde yeniden halkın katılımı toplantısı yapılması gerekecek.

Öte yandan Kandıra’da yapılması düşünülen Sungurlu Barajı’na tepkiler de giderek büyüyor. İlçede bir imza kampanyası başlatılarak barajın yapılmasına karşı çıkılıyor. Diğer yandan Genç Kandıralılar Derneği başkanı Nurullah Özer de bir basın açıklaması yaparak, düşünülen Sungurlu Barajı’na karşı çıktıklarını söyledi. Özer, “Bu baraj Kandıra’nın geleceğine dinamit koymaktır” dedi. Özer’in açıklaması şöyle:

Yapılması düşünülen Sungurlu Barajı’nın harita üzerindeki görünümü

MAHKEME BOZMA KARARI VERMİŞTİ

“Yapılması planlanan Sungurlu Barajı hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 10.06.2016 tarihli ÇED olumlu kararının ardından bölge halkının ve STK’ların itiraz başvuruları neticesinde İstanbul 11. İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararını bozmuş daha sonra Danıştay 6. Dairesi de İstanbul 11. İdare Mahkemesinin bu bozma kararını onamıştır.

KÖYLER SULAR ALTINDA KALACAK

18 köyü sular altında bırakacak bir şekilde planlanan ve hiçbir şekilde bölge halkının, Kandıralıların görüşüne ihtiyaç duyulmaksızın yürütülen çalışmalar bizleri endişe ve tedirginliğe sevk etmektedir. Bir yerleşim yerindeki insanların geleceklerinin teminat altına alınmasının hazırlığı yapılırken, öte yandan Kandıra’nın en eski yerleşim bölgelerinden olan Akçaova ve çevresindeki pek çok köyün sular altında kalmasına ve yüzyıllardır bu bölgede yaşayan insanların geleceği tehlikeye atılmak istenmektedir.

İSTANBUL’UN ARKA BAHÇESİ

Yeterli araştırma ve incelemenin yapılmaksızın ÇED olumlu raporu verildiği yargı tarafından tescillenen Sungurlu Projesi, Kandıra’nın yarınlarına döşenecek kuvvetli bir dinamittir. Doğasıyla, deniziyle, sahip olduğu kültürel güzelliklerle, el değmemiş oluşuyla ve tertemiz havasıyla bambaşka değerlendirme ve faydalı olma yolları bulunabilecekken, Kandıra’mız ne yazık ki İstanbul un adeta arka bahçesi haline getirilmek istenmektedir.

HALKIMIZ CEVABINI VERMİŞTİ

Ne bizim tarihimizi var oluşumuzu sular altında bırakacak barajınızı, ne de doğamızı, doğallığımızı paramparça edecek taş ocaklarınızı istemiyoruz. Kandıra’yı gözden çıkaramayacağız. Bürokrasiyi kendilerine paravan yaparak yürümek isteyenlere karşı halkımız gereken cevabı hem ÇED toplantılarında hem de yargı önünde vermiştir. Genç Kandıralılar Derneği bu uğurda yürütülecek mücadelenin her daim destekçisidir, takipçisidir. Nihai ÇED raporu hakkında olumsuz kararı çıkması için halkımızdan destek bekliyoruz.”

Yeşilin ve mavinin diyarı olarak da bilinen Kandıra’dan bir kuşbakışı görünüm
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.