Ana Sayfa > Dünya > Kaliforniya yangın felaketi yaşıyor: 1 milyon hektar alan yandı, kül oldu!

Kaliforniya yangın felaketi yaşıyor: 1 milyon hektar alan yandı, kül oldu!

Corona virüsü salgınının merkez üssü halindeki ABD’nin California eyaletinde günlerdir söndürülemeyen orman yangını korku yaratmaya devam ediyor.  Yetkililer yaklaşık 1 milyon hektarlık alanın kül olduğunu, yaşamını yitirenlerin sayısının ise belirlenemediğini duyurdu.

Küresel ısınma, tedbirsizlik ve doğal felaket… ABD’nin California eyaleti, bir kez daha günlerdir söndürülemeyen orman yangınlarıyla tarihinin en kötü çevre felaketlerinden birini yaşıyor…

Corona virüsü salgınının merkez üssü halindeki ABD’nin California eyaletinde günlerdir söndürülemeyen orman yangını korku yaratmaya devam ediyor… Havaların aşısı ısınması, nemin düşük olması ve yıldırımların düşmesiyle hızı artan yangınlar eyaletin geneline yayıldı. Yetkililer yaklaşık 1 milyon hektarlık alanın kül olduğunu, yaşamını yitirenlerin sayısının ise belirlenemediğini duyurdu.

1 MİLYON HEKTARLIK ALAN KÜLE DÖNDÜ!

Eyalet genelinde farklı noktalarda 20’den fazla yangın çıktığını açıklayan California Orman ve Yangından Korunma Birimi (CalFire), havaların aşırı ısınmasından, nem oranının düşük olmasından ve bölgeye sadece cuma günü 100’den fazla yıldırım düşmesinden dolayı durumun bu noktaya geldiğini açıkladı.

Uydudan çekilen görüntülerde yangının boyutu gözler önüne seriliyor. (Fotoğraf: Reuters)

Yetkililer, geçen hafta içerisinde yaşanan yıldırım fırtınasıyla birlikte yangınların  başladığını duyururken ilk belirlemelere göre en az 6 insanın yaşamını yitirdiği ve 700’den fazla binanın da kül olduğunu açıkladı. CalFire’ın verilerine göre eyalette yaklaşık 1 milyon hektarlık alan küle döndü.

Alevlerin yaşamın yoğun olduğu San Francisco Körfezi’ne yaklaştığı belirtilirken, ABD Başkanı Donald Trump da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, yangınların devasa bir felaket olduğu belirtilirken, yangından zarar gören insanlara federal bütçeden ödeme ve yardım yapılacağı kaydedildi.

Olay yerine yaklaşık 14 bin itfaiye ve güvenlik güçleri gönderilirken, yangın felaketini yaşayan Fresno kentinde görevli bir yetkili, “Cesetlere ulaşmakta zorluk yaşanıyor” dedi.

Eyaletin geneline yayılan yangınlarda yaşamını yitirenlerin sayısının artması bekleniyor.

“EŞYALARINIZI HAZIRLAYIN VE BEKLEYİN”

Reuters’ın haberlerinde, alevlerin San Francisco ile Sacramento arasında şarap üretimi yapan şehirlere ilerlediği belirtildi. CalFire Sözcüsü Daniel Berlant, “Yıldırım fırtınalarının bu hafta da devam etmesi bekleniyor. Bu doğal yaşama çok büyük bir tehdit” dedi.

Eyalet genelinde 560’dan fazla noktada yangın çıktığı belirtilirken, yaklaşık 175.000 insanın evlerinden tahliye edildiği de vurgulandı. Resmi verilere göre 43 itfaiye eri ve sivilin yaralandığı da belirtildi.

California’nın popüler bölgelerinden Santa Cruz’da yaklaşık 65 bin insana, “Her an tahliye edilecekmiş gibi hazırlanın. Eşyalarınızı toplayın ve bekleyin” uyarısı yapıldı.