Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Jandarmanın nöbet alanını dağıttığı Akbelen’de mücadele sürüyor | Özer Akdemir

Jandarmanın nöbet alanını dağıttığı Akbelen’de mücadele sürüyor | Özer Akdemir

Yapılan keşif öncesi görüştüğümüz İkizköy Çevre Komitesinden Nejla Işık, “Direnişte çözülme yok, gittiğimiz yere kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Akbelen ormanında geçtiğimiz günlerde jandarmanın müdahalesi sonrası dağıtılan nöbet alanına ilişkin bilirkişi keşfi yapılacak. Akbelen ormanını korumak için direnen köylülere jandarmanın müdahalesinin ardından 70 bine yakın ağacın katledildiği Akbelen ormanında son kalan 70-80 ağacın altında nöbet tutan İkizköylüler ve yaşam savunucuları, köy derneği tarafından kiralanan bu alandan da geçtiğimiz günlerde kolluk güçlerince çıkarılmışlardı. Jandarma köylüleri nöbet alanına almamış, köylülerin nöbet tuttukları alandaki çadır, konteynır, mutfak eşyaları, kütüphane gibi tüm araç gereçler kamyona yüklenerek bölgeden taşınmıştı. Alana izinsiz girildiği ve eşyalara zarar verildiği ile ilgili köylülerin avukatlarının talebi üzerine mahkeme nöbet yerinde bilirkişi keşfi yapılarak durumun tespitine karar vermişti.

DEVLET ZALİME FAKİR FUKARAYI EZDİRİYOR

Yapılacak bilirkişi keşfi öncesi görüştüğümüz İkizköy Çevre Komitesi üyesi ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme Ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Derneği Başkanı Nejla Işık, nöbete devam etme yönündeki kararlılıklarını ifade etti. Jandarma tarafından çıkarıldıkları nöbet alanına termikçi Limak şirketi için karakol yapıldığını belirten Işık, “Devlet her zamanki gibi sermayenin yanında, parası olanların yanında olmaya devam ediyor. Zalime fakir fukarayı ezdiriyor, köylüyü ezdiriyor. Köylünün haklarına jandarmayla, çöküyor. Kendisi de çöküyor, şirkete de çöktürüyor” diye konuştu.

İKİ SENE ÖNCEKİ GİBİ GÜNEŞİN ALNINDA NÖBETİMİZE DEVAM EDİYORUZ

Nöbet alanından çıkarıldıktan sonra köylülerinden Haydar Demir’in tarlasında beklemeye başladıklarını aktaran Işık, “O bizim iki sene önce alandan atıldığımız da güneşin bağrında kaldığımız yerdeyiz yine.  Nöbetimiz devam ediyor. Yine onlar orada tutadursun biz de burada nöbet tutuyoruz” dedi.

BUNDAN SONRASI İÇİN OTURUP KONUŞACAĞIZ

Havaların soğuması ve koşulların da ağırlaşması nedeniyle bundan sonra nöbetlerin nasıl olacağını köylüler ve desteğe gelenlerce oturulup konuşulacağını belirten Işık, “şartlarımız çok zor. Çadırımız yok, eşyalarımız yok, her şeyimiz alındı. İki tane tahta divanımız var. Sandalye, halı getirdik. Burada yine her şeye inat nöbetimizi sürdürüyoruz. Gece arkadaşlar kalıyor. Bizler gündüz gece devamlı buradayız, arada evlerimize gidiyoruz. İşimize gücümüze de bakıyoruz tabii.  Burada belki akşamları kalma olmayabilir. Çünkü çok soğuk malum her geçen gün soğuyacak. Gece ayaz oluyor buralar. Çadırımız, uyku tulumumuz yok” dedi.

BU BİR TOPRAK KORUMA MÜCADELESİ

İkizköylülerin ve yaşam savunucularının mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Işık, “Bu bir toprak mücadelesi, Akbelen ormanı bu bunun sadece bir parçası. Zeytinler için, sularımız için, topraklarımız için mücadele edeceğiz. Bir kişi de kalsak, 3 kişi de kalsak hiç fark etmez. Şu anda direnişten hiç kimse de çözülmedi. Gittiğimiz yere kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.