Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > İvrindi’deki maden alanına giden köylüler gözlerine inanamadı: Benim tarlam nerede? | Özer Akdemir

Balıkesir İvrindi’de CVK Madencilik, hukuki süreci henüz tamamlanmamış olan altın madeni projesi için köylülere haber bile vermeden tarlalarını yok etti.

CVK Madencilik, Balıkesir İvrindi’de hukuki süreci henüz tamamlanmamış olan altın madeni projesi için köylülere haber bile vermeden tarlalarını yok etti.

JANDARMA KÖYLÜYÜ TARLASINA SOKMADI

Sarıalan ve Gökçeyazı köylüleri ile birlikte maden sahasına gitmeye çalışan Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri jandarma tarafından engellendi. Bölgenin maden sahası ve patlatma alanı olduğunu ileri süren jandarma köylülerin “burada benim tarlam var. Taramada mı gidemeyeceğim?” sözlerine rağmen grubu alana sokmadı. Bulundukları yerden maden alanındaki büyük tahribatı gören köylülerden birisi, “Burada benim tarlam vardı! Benim tarlam nerede? Madenin bu kadar genişlemesinden hiç haberimiz olmadı. Bize sormadan, kamulaştırma yapmadan tarlalarımızı nasıl madene verdiler?” diye konuştu.

Fotoğraflar: Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

MADEN RUHSATI TİCARİ SIRMIŞ!

Maden sahasına girişlerinin jandarma tarafından engellemesinin hukuksuz olduğunu belirten Kaz Dağı Koruma Derneği başkanı Süheyla Doğan, jandarmanın bu durumun tutunmak altına alınması yönündeki taleplerini de kabul etmediğini aktardı. Maden sahasının genişlemesinin birçok kanuna aykırı olduğunu, Gayri Sıhhi Müesseseler Kanunu gereği oluşturulması zorunlu olan Sağlık Koruma Bandı sınırlarına uyulmadığı ifade eden Doğan, “Köylerin bir kısmı bu sağlık koruma bandı içerisinde kalıyor. Bu nasıl oluyor diye Valiliğe gittik, madene izin verilen ruhsat alanlarının haritasını istedik, ‘ticari sır, veremeyiz’ diye reddedildi. Bunun üzerine dilekçe yazıp istedik ve dilekçede hukuksuz izinlere imza atan yetkililer hakkında da suç duyurusunda bulunacağımızı belirttik. Bizim bu ısrarlı takibimizin ardından dün madene apar topar denetlemeye gidildiğini öğrendik. Bu işin peşini bırakmayacağız! “diye konuştu.

KÖYLÜLERİN TARLASI HABERSİZCE YOK EDİLİYOR

İvrindi‘deki maden ile ilgili bir açıklama yapan Kaz Dağı Koruma Derneği “Bir yandan sulama kanalları yapılarak sözüm ona tarım teşvik edilirken diğer taraftan da köylülerin tarlaları kendilerinden habersiz bir şekilde maden için yok ediliyor.” dedi.

Açıklamada maden alanına giren köylülerin yıllarca koyun güttükleri meralarını, su içtikleri gözelerini,  gölgesinde uyudukları meşe ağaçlarını, melki topladıkları ormanlarını kaybetmenin acısı ile isyan ettiklerine vurgu yapıldı.

Evrensel