Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > İvrindi Altın Madeni İşletmesi ekolojik yıkıma neden olacak!

İvrindi Altın Madeni İşletmesi ekolojik yıkıma neden olacak!

Nurol Holding bünyesindeki TÜMAD Şirketi’ne ait İvrindi Altın Madeni İşletmesi’ne çevreciler çok tepkili.

Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) temsilcileri, maden tesisinin yörede ekolojik yıkıma neden olacağını öne sürdü. BURÇEP sözcülerinden avukat Filiz Sonsuz, yasal düzenlemeyle “çevreye karşı işlenen suçların tasarlayarak cinayete teşebbüs” niteliğinde cezaya tabi olmasını istedi.

Süleyman Eryılmaz, şirketin hem Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan, hem de Türk bankalarından kredi aldığını açıkladı. Kredi veren kuruluşlar arasında Ziraat Bankası’nın da bulunduğunu belirten Eryılmaz, “Varlık amacı tarımı, hayvancılığı, çiftçiyi desteklemek olan Ziraat Bankası, ziraat düşmanı maden şirketine kredi veriyor” dedi.

“ZİRAAT BANKASI ZİRAAT DÜŞMANINA KREDİ VERDİ”

Burhaniye Çevre Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Süleyman Eryılmaz, TÜMAD Şirketi’nin, İvrindi Altın Madeni İşletmesi için bankalardan kredi alarak faaliyete geçtiğini anlattı. 75.3 ton altın çıkaracağını beyan eden şirketin Türk bankalarına 200 milyon Lira kredi başvurusu yaptığını açıklayan Eryılmaz, “Bunlar arasında Ziraat Bankası da var. Düşünebiliyor musunuz; kuruluş ve varlık amacı tarımı desteklemek olan Ziraat Bankası, çiftçimiz yerine, ziraati bitirecek madencilere kredi veriyor. Ziraat Bankası, ziraat düşmanına nasıl kredi veriyor” dedi.

AVRUPA KALKINMA BANKASI’NDAN NASIL KREDİ ALDI

Eryılmaz, şirketin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na da 70 milyon Euro kredi başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Eryılmaz, 5 Mayıs 2010 yılında Avrupa Parlamentosu’nun AB sınırları içinde siyanürle altın üretiminin yasaklanması kararına atıf yaptı. Eryılmaz, “Su havzalarıyla ilgili olarak alınan kararda, Avrupa Birliği üyeleri hem kendi ülkelerinde, hem de başka ülkelerde siyanür yöntemiyle faaliyet gösterecek maden işletmelerine para ve destek veremez diye yazıyor. Buna rağmen Avrupa Kalkınma Bankası TÜMAD Şirketi’ne kredi verdi. Bu nasıl oldu? Şirket, Avrupa Kalkınma Bankası’na başka, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başka rapor verdi. İki rapor arasında çelişkili bilgiler var. Örneğin; kullanacakları su miktarını, açacakları kuyu sayısını iki raporda farklı yazmışlar ” dedi.

RAPORU HAZIRLAYAN FİRMA KEFİL OLMADI

BURÇEP sözcülerinden Avukat Filiz Sonsuz, ÇED sürecinde TÜMAD Şirketi için Golder adlı firma tarafından hazırlanan rapora dikkat çekti. Sonsuz, “Bu tür raporlar, bağımsız bilim insanlarının sahadan aldığı verilere dayandırılarak objektif biçimde hazırlanmalıdır. Golder’in işvereni TÜMAD Şirketi. Golder’in baz aldığı veriler TÜMAD’ın verdiği bilgiler. Bu raporun objektif, sağlıklı ve güvenilir olduğundan söz edilemez” dedi. Bu duruma rağmen Golder’in ihtiyatlı davrandığını belirten Sonsuz, “Raporu hazırlayan firma en başta ‘Bu rapor, mevcut ÇED Raporu ve Golder’e yatırımcı tarafından verilen bilgilere dayanılarak hazırlanmıştır. Golder, bu durum inceleme süreci boyunca üçüncü taraflar tarafından sağlanan bilgilerin doğruluğunu teyit edemez” demektedir” bilgisini verdi.

“ÇEVRE KATLİAMI TASARLAYARAK CİNAYET SUÇU OLMALI”

Avukat Filiz Sonsuz ayrıca, doğa katliamına neden olan madenlere çok ciddi yaptırımlar getirilmesini istedi. Sonsuz, “Kesilen her bir ağacın hesabı sorulmalı. Çevreye karşı işlenen suçlar, tasarlayarak ve bilerek cinayete teşebbüs niteliğinde cezaya tabi olmalı. Madenciler doğayı mahvediyor, halk sağlığını tehdit ediyor, birçok insanın ağır hasta olmasına ve ölümüne yol açıyor” diye konuştu.

MADEN EKOLOJİK YIKIMA NEDEN OLUYOR

Emekli din kültürü öğretmeni ve BURÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Eşref Dağ da ”Burası doğal güzellikleriyle hayran bırakan bir yöredir. Bölgede sertifikalı organik tarım yapılan tek yerdir. Siyanür ve ağır metaller tozlanmayla buharlaşmayla atmosfere ve oradan çevreye karışacak. Bölge birinci derece deprem kuşağında. Siyanür ve ağır metal atık havuzu depremde çatladığı zaman çevreye ölümcül zehir yayılacak. Maden işletmesi Düdüklü Pınarı’nın tam tepesinde yer alıyor. Hem tarımsal sulamada, hem içme suyu olarak kullanılan kaynaklar büyük tehlike altında. Maden ekolojik yıkıma neden oluyor” dedi.

Kaynak: Gökmen Ulu / Ajans Bakırçay

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top