Ana Sayfa > Haberler > İliç’teki siyanürlü altın madeninin faaliyetleri durduruldu

İliç’teki siyanürlü altın madeninin faaliyetleri durduruldu

Erzincan’ın İlyiç ilçesindeki altın madeninin çevreye siyanür saçtığı haberlerinin ardından söz konusu altın madeni işletmesinin faaliyetleri durduruldu.

Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanürün atık havuzundan sızarak Fırat Nehri ve İliç Barajı’na karıştığı yönündeki iddialar ve kamuoyundan gelen yoğun tepki sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, siyanür maden işletmesinin faaliyetini geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanürün 21 Haziran günü atık havuzundan sızarak Fırat Nehri ve İliç Barajı’na karıştığı iddiası büyük tepki toplamıştı.

İlgili haber için tıklayınız: Sonunda Korkulan Oldu, İliç’teki Altın Madeninde Siyanür Boruları Patladı!

FAALİYETLERİ DURDURULDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Erzincan İliç’te boru hatlarındaki arıza nedeniyle çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyetini durduruyoruz. İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalışmasına izin verilmeyecek.”

BAKANLIK SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

İşletmenin solüsyon boru hatlarında 21.06.2022 tarihinde yaşanan arıza neticesinde meydana gelen Çevre Kanunu’na istinaden Bakanlığa bağlı Çevre Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilmiş ve “en üst sınır” olan 16 Milyon 441 Bin Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştı. Gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunulmuştu.

Atık havuzundaki siyanür akıntısı nedeniyle daha önce firmaya 16 milyon 441 bin TL idari para cezası keserek Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bugün altın madeni işletmesinin faaliyetini geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

BAKANLIK EKİPLERİ ANALİZLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Bakanlık gözetiminde maden sahasında meydana gelen sızıntı sonrası gerçekleştirilen acil müdahale ve temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespit edilmesi uzmanlar tarafından alınan 27 adet numunenin analizleri ise sürdürülüyor.

İlgili haber için tıklayınız: Siyanürcü Şirkete 16 Milyon Lira Ceza

ŞİRKET DOĞRULAMIŞTI

Erzincan’daki altın madeni işletmecisi Anagold Madencilik, siyanür borusunun patladığı iddiasına ilişkin olarak, “Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kilogramdır” açıklamasını yapmıştı.

Çöpler Altın Madeni’nden Fırat Nehri ve İliç Barajı’na siyanür sızdığı iddiaları için madeni işleten Anagold Madencilik, tam 5 gün sonra açıklama yaptı. Şirket, dökülen siyanür miktarının 8 kg olduğunu ve hemen temizlendiğini öne sürdü. internet sitesi üzerinden bir açıklama paylaşan Anagold Madencilik, 21 Haziran günü bir döküntünün meydana geldiğini doğrulandı. Ancak şirket yaptığı açıklamada sosyal medya ve kamuoyuna yansıyan haberlerde yer alan 20 ton siyanür iddiasının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Şirket açıklamasında, 21 Haziran gecesi seyreltilmiş siyanür içeren bir döküntünün meydana geldiği  ve döküntünün hızlı bir şekilde temizlenerek olayın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirildiği ifade edildi. Açıklamada, “Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg’dır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri’ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır” denildi

İlgili haber için tıklayınız: İliç’teki Madenin Siyanür Havuzu 640 Futbol Sahası Büyüklüğüne Çıkarılmak İsteniyor!