Ana Sayfa > Dünya > İklim Davası Sonuçlandı, Fransa Devleti Suçlu Bulundu

İklim Davası Sonuçlandı, Fransa Devleti Suçlu Bulundu

Fransa, Mahkeme tarafından iklim eylemini hızlandırması emredilen bir başka AB ülkesi oldu. Mahkeme, 2018’de başlatılan tarihi iklim davası l’Affaire du Siècle’de, hükümetin yeterli eylemde bulunmadığı kararını verdi.

Fransız STK’ları tarafından 2018’de başlatılan tarihi iklim davası l’Affaire du Siècle’de, Paris İdare Mahkemesi, Fransa’nın iklim kriziyle mücadele etmek için yeterli iklim eyleminde bulunmadığını tespit etti. Mahkeme, Fransız hükümetine emisyon azaltımlarını artırması için ek önlemler alma talimatı verdi. 2019’da Hollanda’da Urgenda davasındaki dönüm noktası niteliğindeki kararın ve İrlanda Yüksek Mahkemesinin 2020’de Ulusal İklim Davası‘na ilişkin kararının ardından, Fransa, vatandaşları iklim krizinden korumada başarısız olan üçüncü AB Üye Devleti oldu.

Bu ulusal davaların yanı sıra, 27 AB Üye Devleti ve İngiltere, İsviçre, Norveç, Rusya, Türkiye ve Ukrayna’ya meydan okuyan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde devam eden Portekizli çocukların davasında da önemli bir ilerleme var. Mahkeme, tüm bu ülkelerde “derin emisyon kesintileri” emri verecek. Kısa bir süre önce mahkeme bu davaya “ortaya çıkan konuların önemi ve aciliyetine” dayanarak bir öncelik statüsü verdi. İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davaların sadece %15’i bu aşamaya ulaşıyor ve çok daha azı bu kadar acil muamele görüyor.

Climate Action Network Avrupa Direktörü Wendel Trio, “İklim davaları, Avrupa ülkelerini 2015’teki Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütlerine göre hareket etmeye zorluyor. Bu davalar zaman alır, ancak hükümetleri mahkeme emriyle iklim eylemini artırmaya zorlar. Önümüzdeki 10 yıl, kolektif çabalarımızın küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamaya yeterli olup olmayacağını ve dolayısıyla kaybedecek vaktimiz olmadığını belirlemek için çok önemli. Bu yıl AB, mümkün olan en yüksek eylemleri uygulamak ve vatandaşları iklim değişikliğinin kötüleşen etkilerinden korumak için sosyal ve ekonomik olarak kabul edilebilir, Paris’le uyumlu bir iklim politikası mimarisi için çalışmalı” dedi.