Ana Sayfa > Bildiriler > İklim Adaleti Koalisyonu: Gezi Davası’nın Hukuksuz Hükmünü Reddediyoruz

İklim Adaleti Koalisyonu: Gezi Davası’nın Hukuksuz Hükmünü Reddediyoruz

İklim Adaleti Koalisyonu Gezi Davası kapsamında verilen hukuksuz kararları protesto ederek, bir basın açıklaması yayımladı.

Türkiye’de faaliyet gösteren 74 ekoloji bileşeninin oluşturduğu İklim Adaleti Koalisyonu, Gezi Davası kapsamında birçok insana verilen hukuksuz cezaları protesto etti. Koalisyon tarafından yapılan açıklamada, “Verilen bu hukuksuz hüküm, yalnızca arkadaşlarımızın ne kadar onurlu işler yaptığının bir nişanesidir. Tarih bu hükmü böyle yazacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

İklim Adaleti Koalisyonu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

GEZİ YARGILANAMAZ, CEZALANDIRILAMAZ

“İktidarın kirli siyaseti sonucu, halka ve doğaya yapılan eziyeti çekinmeden haykıran hak ve doğa savunucuları, yeşile boyanmış sinsi talan planları karşısında dimdik ayakta ve tertemizdir. Onlar kamu vicdanında masumdur, özgürdür. Bildiklerini sadece söyleyip anlayışımıza sunmakla yetinmemiş, aynı amacı paylaşan milyonlarla birlikte eyleme geçme becerisini de göstermişlerdir.

Hepimizin beklentilerini, dileklerini, özlemlerini simgeleyen gezi ruhunu bu şekilde incitebileceğini sananlara sözümüz var:

Bizler hepimiz Gezi’deydik; doğayı ve Gezi’deki ağaçları savunmak kadar, yaşam hakkımıza, düşünce ve söz söyleme özgürlüğümüze sahip çıkmak için oradaydık. Anayasal güvence altındaki gösteri ve yürüyüş haklarımızı kullanarak, bizi kutuplaştırıp ayrıştırmaya çalışan iktidara inat tüm farklılıklarımızla ve renklerimizle hep birlikte kolkola yürek yüreğe Gezi’deydik.

Gezi biziz… Gezi yargılanamaz, cezalandırılamaz! Bilinmelidir ki yaşam ve doğa savunucusu olarak seçtiğiniz sekiz masum insan için verilen bu hukuksuz ve tamamen siyasi olan bu kararla yalnız onların yaşam hakları, özgürlükleri değil, bizim de anayasal güvence altındaki en temel yurttaşlık haklarımız olan düşünce özgürlüğü, gösteri ve yürüyüş haklarımız da gasp edilmiştir.

Hukuk devleti olmanın vazgeçilmez şartlarını, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını anayasanın bağlayıcılığını yok sayarak verilen bu hukuksuz hüküm, yalnızca arkadaşlarımızın ne kadar onurlu işler yaptığının bir nişanesidir. Tarih bu hükmü böyle yazacaktır.”