Ana Sayfa > Bildiriler > İklim Adaleti Koalisyonu: “Enkazlar Zeytinliğe ve Yaşam Alanlarına Dökülüyor!”

İklim Adaleti Koalisyonu: “Enkazlar Zeytinliğe ve Yaşam Alanlarına Dökülüyor!”

İklim Adaleti Koalisyonu Antakya’da ve Samandağ’da enkaz atıklarının zeytinliğe ve yaşam alanlarına döküldüğünü duyurdu.

6 Şubat’taki depremlerde onbinlerce kişi yaşamını yitirmişti. Uzmanlar, depremler sonucunda ise 100 milyon metreküp enkazın oluştuğunu tahmin ederken, enkaz kaldırma sürecinin aceleye getirilmeden, her bir aşaması önceden düşünülerek planlanması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde doğaya ve insan sağlığına ciddi zararların verilebileceğinin altı çiziliyor.

İklim Adaleti Koalisyonu, sosyal medyadan yaptığı duyuruda Antakya’nın enkazlarının döküldüğü Altınözü’ndeki alanın zeytinliklerle dolu bir vadi olduğunu aktardı. 77 iklim ve çevre örgütünün oluşturduğu İklim Adaleti Koalisyonu (İAK), Maraş depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da, yıkılan binaların enkazlarının Altınözü ilçesindeki zeytinliklerin olduğu alana ve Samandağ’da deniz kenarına döküldüğünü duyurdu.

Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında geri kazanım ve depolama tesisleri haricindeki denizlere, göllere, akarsulara veya herhangi bir yere bahsi geçen atıkların dökülmesi ve dolgu yapılması yasak.

“Hatay’da olan heyetimiz enkaz döküm alanlarını görüntüledi, basınla paylaştı. Antakya’nın enkazlarının döküldüğü Altınözü’ndeki alan zeytinliklerle dolu bir vadi. ‘Acilen doğayı koruyun’ çağrısını yineliyoruz” denilen Koalisyon’un açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Hatay’da olan heyetimiz enkaz döküm alanlarını görüntüledi, basınla paylaştı. Antakya’nın enkazlarının döküldüğü Altınözü’ndeki alan zeytinliklerle dolu bir vadi. ‘Acilen doğayı koruyun’ çağrısını yineliyoruz.

Samandağ: Enkazlar Mileyha Sulak Alanı’nın koruma sahasının, çadırkentin yanında deniz kenarına dökülüyor. Yetkililer ‘daha uygun bir yer’ bulamadıklarını söylüyorlar. ‘Acilen doğayı, halk sağlığını koruyun’ çağrısını yineliyoruz.

Gerekli önlemlerin alınması ve sorularımıza yanıt verilmesi için yazdığımız dilekçeyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü’ne teslim ettik. Dilekçeyi bakanlığa Ankara’dan da teslim edeceğiz.”

İklim Haber