Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > İkizköylüler ve MUÇEP ağaçlara sahip çıkıp kesimi durdurdular

İkizköylüler ve MUÇEP ağaçlara sahip çıkıp kesimi durdurdular

Milas’a bağlı İkizköy – Akbelen Mevkiinde ormandaki ağaçları kesmek üzere gelen Milas Orman İşletmesine bağlı ekibin başlattığı ağaç kesimi, İkizköylüler ve Muğla Çevre Platformu üyelerinin direnci ile durduruldu.

Zehir saçan Termik santral çevresindeki doğayı katletmeye devam ediyor.  Muğla’ya bağlı İkizköy – Akbelen Mevkiinde ormandaki ağaçları kesmek üzere gelen Milas Orman İşletmesine bağlı ekibin başlattığı ağaç kesimi, İkizköylüler ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyelerinin müdahalesi ve karşı koyuşu ile durduruldu. Köylüler şimdi dilekçeler vererek kesim işleminin tamamen iptalini istiyorlar.

AĞAÇLARINA SAHİP ÇIKIP, KESİMİ DURDULAR

Edinilen bilgilere göre, bugün (28 Kasım) ”gençleştirme yapıyoruz” diyerek Yeniköy Termik Santrali Kömür yatakları için Milas Akbelen Mevkisinde 14 ağaç kesildi. Oysa söz konusu alan daha önce maden sahası ilan edilmiş ve yaklaşık 60 hektar orman da ağaçlar kesilmek üzere işaretlenmişti. Konuya dikkat çekmek için MUÇEP tarafından 20 Eylül’de İklim Grevi ekinliğini bu alanda gerçekleştirilmişti. Etkinlikte ormana komşu köylerin köylüleri ormanı kestirmek istemediklerini çok net ifade etmişler ve ne pahasına olursa olsun ormanı koruyacaklarını kararlı bir şekilde ortaya koymuşlardı.

Bugün ise ”gençleştirme yapıyoruz” diyerek orman yetkililerinin başlattığı kesim faaliyetine köylüler tarafından hızla müdahele edilerek, ağaç kesimi çok fazla ilerlemeden durduruldu. Köylüler şimdi dilekçeler vererek kesim işleminin tamamen iptalini istiyorlar.

EKOSİSTEME VURULAN BİR DARBEDİR

Muğla Çevre Platformu, Kömürsüz Muğla Çalışma Grubu üyesi Deniz Gümüşel, orman şefine 500 metre ilerisinde maden sahası olan bir yerde neden yeniden ağaçlandırma yapacaklarını, maden tarafından alınacağı neredeyse kesin olan bir alana dikilecek fidanlarla kamunun zarara uğratılmış olup olmayacağını sordu. Gümüşel, Milas-Ören karayoluna paralel 15 km boyunca uzanan bir alanda, tüm Muğla genelinde ise binlerce hektar ormanın linyit madeni işletmelerine tahsis edildiğini belirterek, bu eski maden sahalarında sadece 63 hektar yeniden ağaçlandırma yapıldığını, dikilen fidanların çok büyük yüzdesinin tutmadığını ve kuruduğunu, ağaçlandırmada Muğla orman ekosistemine yabancı ağaç türleri kullanıldığını, bunun da zaten yıkıma uğratılmış ekosisteme ikinci bir darbe olduğunu söyledi.

KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERİNCE KESİM DURDU

Köylülerin ısrarla alanı boşaltmaması üzerine orman şefi köylülerin tüm itirazlarını Milas Orman İşletme Müdürlüğüne ve kesimlere karar veren kurula ileteceğini, deneme kesimlerine kurul kararına göre devam edileceğini söyledi. Daha sonra kesim durduruldu ve orman ekibi alandan çekildi. Deneme kesimleri kapsamında 35-40 ağacın kesilmesinin planlandığı tahmin ediliyor. Köylülerin itirazları sonucu kesilecek ağaçların üçte ikisi kurtarılmış oldu.

Geçtiğimiz Haziran ayında, Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş. linyit sahasını genişletmek için Milas’ın İkizköy, Karacahisar ve Çamköy köyleri sınırlarında 330 hektarlık tarım alanı ve zeytinliği satın almak için girişimde bulunmuştu. Köylüler arazilerini satmazlarsa kamulaştırma yapılması ile tehdit eden şirkete karşı köylüler 6 aydır direniyor.

Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kesimi plananan orman alanı ise üç köyün maden için el konulmak istenen arazilerinin tam ortasında yer alıyor.