Ana Sayfa > Bildiriler > İkizköy’de Şirket Mahkeme Kararı Tanımıyor, Maden Sahasını Genişletiyor

İkizköy’de Şirket Mahkeme Kararı Tanımıyor, Maden Sahasını Genişletiyor

Muğla 3.İdare Mahkemesinin Yürütmeyi Durdurma Kararına rağmen şirket bu sefer de Işıkdere’nin altından akan Kocaçay’ın yatağını değiştirmeye, köyün henüz kesilmemiş son zeytinliklerini de su altında bırakacak şekilde bir kanal yapmaya girişti. Amaç çayın yatağına ulaşmış maden çıkarma faaliyetini etkilememesi için suyun yönünü değiştirmek.

Gündüz durdurulan ve jandarmaya şikayet edip tutanak tutturulan dere yatağı değiştirme faaliyetine gece kaldığı yerden devam edildi. İkizköylüler, “Jandarma ‘bir şey yapamam’ diyor, savcı ‘benim işim değil’ diyor. Kocaçay bu gece bir daha geri gelmemek üzere yatağından ediliyor” dediler.

Madenciler mahkeme kararını tanımamakta kararlı

İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise “Yağmurlar başladığında göreceğiz ki yatağı değiştirilmiş, taşkın yatağı bozulmuş Kocaçay, daha geniş ve kontrolsüz bir alanda taşkına ve hatta sele yol açacak. Bu durum, İkizköy’ün ovası için de daha şiddetli sel tehdidi oluşturuyor” denildi.

Şirket dere yatağını değiştirmek için DSİ’den izin aldığını, Yürütmeyi Durdurma Kararının ise maden faaliyetlerini kapsamadığını iddia ediyor.

9 Ağustos tarihli mahkeme kararı ise açık ve net bir şekilde 86541 no.lu işletme ruhsatı alanında Maden İşletme Faaliyetlerinin ve kömür taşıma bandı inşaatının mahkemenin ilgili ikinci bir kararına kadar durdurulduğunu ifade ediyor.

Komite de Muğla Valiliği’nden bir an önce mahkeme kararının uygulanmasının sağlamasını talep ediyor: “Aksi halde oluşacak geri dönüşü olmayan zararlardan sorumlu olacaktır.”

Maden şirketi hukuku çiğnerken valilik, kaymakamlık ve jandarma uyuyor

YK Enerji’nin mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen dere yatağını değiştirmesine tepki gösteren İkizköylüler, ‘Kocaçay bu gece bir daha geri gelmemek üzere yatağından ediliyor. Muğla Valiliği uyuyor mu?’ diye sordu.

Ancak YK Enerji, dere yatağını değiştirme çalışmalarına gece vakti de devam etti. İkizköy İnsanca Yaşam İçin Direniyor hesabından yapılan paylaşımda “Gündüz durdurduğumuz ve jandarmaya şikayet edip tutanak tutturduğumuz dere yatağı değiştirme faaliyeti gece devam ediyor” denildi.

Açıklamada “Jandarma ‘bir şey yapamam’ diyor, savcı ‘benim işim değil’ diyor. Kocaçay bu gece bir daha geri gelmemek üzere yatağından ediliyor. Muğla Valiliği uyuyor mu?” diye soruldu.

Alana gelen şirket yetkilileri yatağı değiştirmekteki amacın çayın yatağına kadar ulaşmış made çıkarma faaliyetini etkilememesi için suyun yönünü değiştirmek olduğunu belirtmişti. Şirket dere yatağını değiştirmek için DSİ’den izin aldığını, yürütmeyi durdurma kararının ise maden faaliyetlerini kapsamadığını iddia ediyor.

İkizköylüler tarafından yapılan açıklamada “Yağmurlar başladığında göreceğiz ki yatağı değiştirilmiş, taşkın yatağı bozulmuş Kocaçay, daha geniş ve kontrolsüz bir alanda taşkına ve hatta sele yol açacak. Bu durum, İkizköy’ün ovası için de daha şiddetli sel tehdidi oluşturuyor” denildi.

Mahkeme kararına karşı yapılıyor

Yapılan açıklamada Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı hatırlatıldı. 9 Ağustos tarihli kararda “86541 no.lu işletme ruhsatı alanında maden işletme faaliyetleri ve kömür taşıma bandı inşaatı mahkemenin ilgili ikinci bir kararına kadar durdurulmuştur” deniliyordu.

Açıklamada “T.C. Muğla Valiliği ‘nin bir an önce mahkeme kararını uygulanmasını sağlaması gerekmektedir. Aksi halde oluşacak geri dönüşü olmayan zararlardan sorumlu olacaktır” denildi.