Ana Sayfa > Ekoloji > İkizdere’de jandarma köylülerin çadırlarını topladı, Valilik eylem ve etkinlikleri yasakladı

İkizdere’de yapılmak istenen taş ocağına karşı köylülerin mücadelesi sürerken jandarma sabaha karşı köylülerin alandaki çadırlarını topladı. Rize valiliği de protestoların sürdüğü İkizdere ilçesinde her türlü eylem ve etkinliği onbeş gün süreyle yasakladı.

Rize‘nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencedere Vadisi’ne taş ocağı yapmak isteyen Cengiz İnşaat’a karşı 26 gündür mücadele veren köylülerin çadırları önceki gece yarısı jandarma tarafından toplandı. Köylüler çadırların kendi tapulu arazilerinde olduğunu söylerken, İkizdere Dernek Federasyonu Başkanı Ziya Yıldırım da yapılan baskılar ve hukuka aykırı uygulamalara karşı suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Cengiz İnşaat’ın yapacağı taş ocağına karşı mücadele eden köylülerin toplandığı yemek yediği ve olumsuz hava şartlarında sığındığı çadırlar, gece 02.30 sularında kaldırıldı.

BİZLER HAKLIYIZ, BASKILAR BİZİ YILDIRAMAYACAK

Kemal Baş adlı yurttaş İkizdere Eskincedere vadisindeki Jandarmanın baskısı ve çadırların toplanmasını şöyle açıklıyor:

“Gece adeta bir odu halinde geldiler, büyük emeklerle kurduğumuz çadırlarımıza saldırdılar. Acımasızca saldırdılar. Kendi topraklarımız üzerinde olan kurduğumuz çadırlarımızı parçaladılar. Her şeyimizi aldılar. Ancak sanıyorlar ki biz yaşam alanlarımızı savunmaktan bu saldırılardan dolayı vaz geçeceğiz. Hayır asla. Daha kararlı bir şekilde yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz.Bize saldırılarının gerekçesi olarak ’pandemi kurallarına aykırı toplanma yapıldığı için insan sağlığını tehlikeye düşürdüğünüz için” diye açıklama yapılıyor. Yani bu saldırıyı bizim sağlığımızı düşündükleri için yapmışlar (!) Yılmayacağız.” dedi.

YAPILAN HUKUKSUZLUKLARA KARŞI SUÇ DUYURUNDA BULUNACAĞIZ

İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) Başkanı Ziya Yıldırım ise, yapılanların hukukla alakalı olmadığını, başından beri tamamen hukuk dışı bir muamele ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Yıldırım, “Gece gelmişler ve köylülerimizin tapulu arazisinde bulunan çadırları kaldırmışlar. Alana jandarma koymuşlar. Köylülerin çadır alanına geçmesine izin vermiyorlar. Konuyla ilgili bize önceden bir uyarı veya bildirim yapmadılar. Avukatlarımız suç duyurusunda bulunacaklar” dedi. Öte yandan, edinilen bilgilere göre çadırların jandarma tarafından valilik emriyle kaldırıldığı öğrenildi.

VALİLİKTEN İKİZDERE’DE EYLEM VE ETKİNLİK YASAĞI

Rize Valiliği, Cengiz İnşaat’ın taş ocağına karşı protestoların sürdüğü İkizdere’de her türlü eylem ve etkinliği on beş gün süreyle yasakladı. Valilik, İkizdere ilçe sınırları içinde “farklı kesimler arasından gerilim yaşanmasının önlenmesi, milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici provokatif eylemlerin önüne geçilmesi, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, koronavirüs salgınına karşı halk sağlığının korunması” gerekçesiyle yasak kararının alındığını belirtti.

Söz konusu kararla, İkizdere ilçe sınırları içinde “yürüyüş, protesto eylemi, oturma eylemi, açlık grevi, stant açma, çadır kurma, açık ve kapalı yer toplantısı yapma, yüksek sesli yayın yapan araçlar ile konvoy düzenleme, imza kampanyası, konser, şenlik ve miting düzenleme, el ilanı, bildiri ve broşür dağıtma, afiş ve poster asma, toplu karşılama ve uğurlama, basın açıklaması yapma vb. “ etkinlikler on beş gün süreyle yasaklanıyor.