Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Hukuk tanımaz Güral Porselen’in Germiyan’daki kaçak RES çalışması protesto edildi

Hukuk tanımaz Güral Porselen’in Germiyan’daki kaçak RES çalışması protesto edildi

Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’de mahkemenin ‘ÇED gereklidir’ kararına rağmen Güral Porselen’in inşaat izni olmadan Çeşme Germiyan Kislecik mevkiinde rüzgar enerji santrali kurması İzmir’de Konak Meydanın’da  protesto edildi.

Çeşme Çevre Platformu, Çeşme Germiyan Mahallesi yakınlarına Güral Porselen’in 57 dönüm ormanı ve Antik Roma köyünü tahrip ederek hukuksuz ve kaçak olarak inşa ettiği rüzgar enerjisi santrallerini (RES) protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Bu yolu Porselen Tabak Şirketine açan İzmir Valiliğini, görevini kanunlar, yönetmelikler, mahkeme kararları ve hukuk çerçevesinde yapmaya ve acilen, sahadaki inşaatı ve yıkımı durdurmaya çağırıyoruz” denildi.

Konak Metro çıkışında yapılan basın açıklamasına Germiyan’da yaşayanların yanı sıra Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), CHP İzmir Kadın Kolları, Emekli-Sen, Halkların Demokratik Partisi (HDP) destek verdi. 

Çevreciler adına açıklamayı RES’lerin iptali için dava açanlar arasında yer alan Dr. Ahmet Güler okudu. Çevreciler, basın açıklamasının ardından  RES yapımını üstlenen Güral Porselen şirketini protesto etmek için şirketin ürettiği porselen takımlarını kırdılar.

‘SALDIRIYA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN BURADAYIZ’

Çeşme Çevre Platformu adına konuşan Dr. Ahmet Güler, “Ormanımızdaki ağaçları kesip tıraşladı. Türbin ayağı için inşaat temeline çukuru açtılar. Türbin kanatlarını geçirmek için dağlarımızdan yollar açtılar. Bu yollar bin yıllık kilise, sarnıç, Roma Kaya mezarları ve çiftlik alanı olan arkeolojik alan üzerinden geçirilerek yapıldı. Bu yolu Porselen Tabak Şirketine açan İzmir Valiliğini, görevini kanunlar, yönetmelikler, mahkeme kararları ve hukuk çerçevesinde yapmaya ve acilen, sahadaki inşaatı ve yıkımı durdurmaya çağırıyoruz” dedi.

“RES İNŞAATI BİRAN ÖNCE DURDURULMALI”

ÇED kapsam dışı kararının iptali için de İzmir 2. İdare Mahkemesinde dava açtıklarını dile getiren Güler, “Ancak bu karar zaten kadüktür. İzmir 4. İdare Mahkemesi hem “ÇED kapsam dışı” kararını hem de “ÇED gerekli değildir” kararını incelemiş ve hassas bölgede, somut inceleme, değerlendirme ve raporlar alınmadan bu iş olmaz demiştir. Germiyan Köyü yaşamalı, yaşatılmalı ve korunmalıdır. Güvercinlik Ovası ve dağları, tepeleri endüstriyel bir alan değil, mutlak korunması gereken, arkeolojik, tarih ve kültür alanıdır” diyerek RES inşaatının biran önce durdurulmasını istedi. 

‘ELLERİNDE GEÇERLİ BELGE YOK’

“Firma, ‘Elimde ÇED’im var’ diye açıklama yapmış? Sorduk, soruşturduk. Ellerindeki belge, ne ‘ÇED Olumlu Kararı’, ne de ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı var. Ellerindeki belge dedikleri şey; davayı kaybettikten sonra, tesisin kurulu gücünü, 0,4 puan indirdiğini beyan ederek, 09.09.2011 tarihindeki ÇED Kapsam Dışı Kararı görüşünün devam ettiği yazısı. Bu görüş güncel değil. Ağaç Kesimi İzin Belgesi 2016 yılına ait. Yani İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği ‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’ kapsamında. Porselen tabak şirketi, Çevre Kanunu’nun, ÇED Yönetmeliği’nin arkasından dolanıp önüne geçerek, bu işi oldu bittiye getirmek üzeredir. Porselen tabak şirketine bu yolu açan İzmir Valiliği’ni, görevini kanunlar, yönetmelikler, mahkeme kararları ve hukuk çerçevesinde yapmaya ve acilen, sahadaki inşaatı ve yıkımı durdurmaya çağırıyoruz.

Germiyan Köyü yaşamalı, yaşatılmalı ve korunmalıdır. Güvercinlik Ovası ve dağları, tepeleri endüstriyel bir alan değil, mutlak korunması gereken, arkeolojik, tarih ve kültür alanıdır.”

Açıklamada ayrıca İzmir Anıtlar Kurumu ve Çevre ve Kültür Bakanlığının da göreve çağırıldığı açıklamada, tarihi SİT koruması altındaki eserlerin biran evvel korumaya alınması istendi. Basın açıklaması sonrası çevreci aktivistler, yanlarında getirdikleri Güral Porselen ürünlerini kırarak ülke genelinde boykot çağrısında bulundular.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top