Ana Sayfa > Bildiriler > Hewsel Bahçeleri’ni kullanıma açmak için molozların nehir kıyısına boşaltılmasına özellikle göz yumuluyor

UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen Hewsel Bahçeleri’nin Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi sırasında ortaya çıkan molozlar Dicle Nehri kıyısına dökülerek nehri ve bölgenin ekolojik varlığını tehdit ediyor.

Ekoloji Birliği bileşenlerinden Mezopotamya Ekoloji Hareketi sözcüsü Vahap Işıklı, bu durumun sadece ortaya çıkan molozları nereye koyacaklarını bilememek ile ilgili olmadığını söyledi. Işıklı Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada, “Oraya moloz dökülsün isteği de var. Moloz iyice dökülsün kapansın, böylece orası da kullanıma açılsın istiyorlar” diyerek, bunun yanı sıra oradaki moloz yığınını gören dışarıdan insanların da hafriyatlarını bir süre sonra buraya bırakmaya başladıklarını söyledi.

700 hektarlık alana Millet Bahçesi

Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık 700 hektarlık verimli arazinin 2015 yılında özel proje alanı ilan edilmesiyle birlikte ekolojik dönüşümü de başlamıştı.

Etaplar halinde planlanan projenin 1’inci etabının iptali için İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuru ise, proje tamamlandıktan sonra sonuçlanmış böylece mahkemenin verdiği durdurma kararı alanı kurtarmak için yeterli olmamıştı.

‘Valilik engelleyici olmuyor’

Vahap Işıklı molozların inşaat boyunca nehre boşaltıldığını belirterek “Aslında bu molozlar öncesinden beri var. Millet Bahçesi inşaatı yapıldığı sırada da molozlar buraya dökülüyordu” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’daki kurumlar ve Hewsel Platformu olarak da alana gidip molozları temizlemeye çalıştıklarını söyleyen Işıklı, “Gittik molozları topladık ama dağ tepesi kadar moloz var. Ve sürekli inşaat firmaları yenilerini getiriyor. Valilik de kurumlar da engelleyici olmuyor” dedi.

Bu konuda Valiliğe ve bölge müdürlüklerine çok fazla şikayette bulunduklarını belirten Işıklı, bu şikayetlere de herhangi bir geri dönüş alamadıklarını söyledi.

‘Girişler bize yasak onlara değil’

Aslında koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye’deki birçok park ve bahçe gibi Hewsel Bahçeleri’ne girişler de kısıtlanmış durumda. Ancak şirketler buradaki çalışmalarına hala devam edebiliyor. Işıklı bu durumu şu sözleri ile açıklıyor: “Bize yasak onlara yasak değil. Akşam gene birisi gelir molozlarını döker. Kimse de bu duruma bir şey demez. Dicle nehri boyunca rahatlıkla her yerden moloz görebilirsiniz.”