Ana Sayfa > Bildiriler > Hayvanseverler ve STK’lar ‘Büyük Hayvan Hakları’ mitinginde buluşarak tek ses oldu

Hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleri 25 Aralık günü Yenikapı’da “Büyük Hayvan Hakları” mitinginde bir araya geldi. Birçok sanatçı ve hayvanseverlerden oluşan grup barınaklarda yaşanan hayvan katliamlarına tepki gösterdi.

İstanbul Yenikapı’da bir araya gelen hayvanseverler, barınaklardaki şartların iyileştirilmesi ve hayvan haklarına dikkati çekmek amacıyla “Büyük Hayvan Hakları Mitingi” düzenledi. ‘Toplayamazsınız, kapatamazsınız, öldüremezsiniz, katledemezsiniz’ pankartı dikkat çekti.

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, bir görevlinin elindeki kürekle bir köpeğe vurarak yerde sürüklediği görüntüler infial yaratmıştı. Başlatılan soruşturma kapsamında sağlık teknisyeni Murat Bacak ve Sefa Çakmak, ‘Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme’ suçundan tutuklanmıştı.

Yine pek çok belediye barınağından benzer hayvana yönelik şiddet görüntüleri gelmiş, hayvan hakları aktivistleri ve hayvanseverler duruma çok sert bir şekilde tepki göstermişti. Yaşananlar sonrası barınak sorunu da Türkiye’nin gündemine oturmuştu.

YENİKAPI’DA BÜYÜK HAYVAN HAKLARI MİTİNGİ

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanması gerektiğine dikkat çeken hayvanseverler, daha önce Ümraniye, Konya, Mamak ve Beykoz belediyelerine ait barınaklarda yaşanan hayvan katliamlarını da hatırlatarak barınakların denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Hayvanseverler ayrıca barınaklarda görev alan kişilerin gönüllü hayvanseverlerden oluşması gerektiğini ve barınaklarda kamera sisteminin kurulması gerektiğini kaydetti.

Pati Koruyucuları Hayvanları Koruma Derneği tarafından düzenlenen ve hayvan hakları savunucusu dernek ile toplulukların yer aldığı mitinge katılanlar, “Sessizlerin sesiyiz”, “Hayvana işkenceye son”, “Sokağıma dokunma”, “Hayvanlara adalet” yazılı pankartlar taşıdı.

Burada konuşan Pati Koruyucuları Derneği Başkanı Ayşe Taşkıran, her canlının fiziki ve duygusal acıyı hissedeceğini söyledi. Taşkıran, hayvan haklarının korunması adına 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanmasını ve acil olarak kısırlaştırma seferberliği yapılmasını talep ettiklerini belirterek, barınakların kapılarının da sürekli olarak gönüllülere açık olması gerektiğini ifade etti.

CEZALAR ERTELENMEMELİ

Mitingde konuşan İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Esra Danışman da Baro olarak hayvan hakları için gece-gündüz mücadeleye devam edeceklerini, bunu yalnızca bir kurum olarak değil, bu ülkenin birer vatandaşı olarak görev kabul ettiklerini belirtti.

Avukat Esra Danışman, Yalnızca bu haftaya başlarken bile bazı illerden acı haberler ihbar olarak bizlere ulaştı. Yaşanan tüm hayvan hakları ihlallerin sona erebilmesi için ertelemesiz cezalarla kanunların hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

‘KISIRLAŞTIRMA YAPILMIYOR’

Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Kasa, belediyelerin yapması gereken kısırlaştırmaları yapmadığını belirterek, “Konya Belediyesi’nde 1 yılda 60 bin köpek kısırlaştırılması gerekirken 3 bin 800 köpek kısırlaştırılmış. Beykoz Belediyesi ise yılda 20 bin hayvana kısırlaştırma yapması gerekirken son iki yılda iki iki bin köpek bile kısırlaştırmamış” ifadelerini kullandı.

Çeşitli gösterilerin yapıldığı ve sloganların atıldığı etkinliğe katılanlar daha sonra dağıldı.

NE OLMUŞTU?

AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ndeki Murat Bacak isimli görevli, bir köpeğe elindeki kürekle vurarak ölümüne sebep olmuştu. Sefa Çakmak ise köpeği yerde sürüklemişti.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından olaya ilişkin soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Nevzat D.’nin yanı sıra merkezin veteriner hekimi Seyit D. ve merkezin bağlı olduğu Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Y.K. açığa alınmıştı. Olay sırasında orada bulunan işçilerin iş akitlerinin feshedildiği, sorumluların tamamının da işten çıkarıldığı bildirilmişti. (AA)