Ana Sayfa > Haberler > Hatay Dikmece’de tarım alanlarına TOMA ve iş makinalarıyla girildi

Hatay Dikmece’de tarım alanlarına TOMA ve iş makinalarıyla girildi

Antakya’da zeytinlik alanda TOKİ yapımına karşı direnen köylülerin tarlalarına TOMA ve iş makinalarıyla girildi. İş makinalarına engel olmaya çalışan köylülere, polis ve jandarma müdahale etti.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay’da acele kamulaştırılma kapsamına alınan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ)  konut yapılması planlanan Hatay Antakya’ya bağlı Dikmece Köyü’nde yurttaşların mücadelesi sürüyor.

Önceki gün yurttaşların tapulu tarım arazilerine jandarma eşliğinde iş makinaları girmesi arbedeye yol açmıştı. Bugün yine bölgeye TOMA eşliğinde jandarma ekipleri geldi. Dikmeceliler yaşananlara tepki gösterdi.

Dikmece Mahallesi’nde Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) zeytinlikler ve tarım arazilerine kalıcı konut yapma planına tepkiler büyüyor. Kamulaştırma ve istimlak kararına karşı arazi ve zeytinliklerinden vazgeçmeyen köylüler, arazilerinin başında nöbet eylemi başlattı.

Köylülerin nöbeti sürerken, sabah saatlerinde iş makinaları polis, jandarma ve TOMA’lar eşliğinde tarım arazilerine girdi. Araziye çıkan yolları kapatan jandarma ekipleri, köylülerin geçişini engellemeye çalıştı. Köylüler ise nehirden geçerek arazilerine ulaştı ancak önleri bir kez daha polis ve jandarma tarafından kesildi.

KÖYLÜLERE JANDARMA VE POLİS MÜDAHALESİ

Dikmece’de tarım arazileri ve zeytinliklerinin kamulaştırılmasına karşı arazilerini savunan köylülere jandarma copla saldırdı. Müdahale sırasında köylüler jandarmaya “vurmayın” diye bağırırken, çıkan arbedede bazı köylüler fenalık geçirdi, bazıları da bayıldı. 7 kişi gözaltına alındı.

ANKA’nın haberine göre köylülerin kamulaştırılan arazilerine bugün jandarma eşliğinde iş makineleri girdi. Köylüler arazilerinde toplanarak iş makinelerine engel olmaya çalıştı. Jandarma iş makinelerinin çalıştığı arazilere köylülerin geçmesine izin vermedi. Arazilerine geçmek isteyen köylülere jandarma cop ve biber gazı kullandı.

Çevrecilerin de destek verdiği köylüler arazilerinde toplanarak iş makinalarına engel olmaya çalıştı, ancak köylülerin önüne jandarma kalkanlarıyla set oluşturdu. Bunun üzerine köylüler ve çevreciler, alkışlarla olayı protesto etti.

Arazide toplanan köylüler, Arapça “Ma Rıhna, Nıhna Hon” (Biz Gitmedik, buradayız)” ve “Havama, suyuma toprağıma dokunma”, “Sermaye defol bu memleket bizim” sloganları attı. Kadınlar tarım arazilerine oturarak alkışlarla Selda Bağcan’ın “yuh yuh soyanlara” türküsünü söyledi.

Jandarmanın müdahalesinden sonra köylüler arazinin bir yerinde toplandı. Açıklama yapan bir köylü “Arkadaşlarımız gözaltına alındı. Onlar için buradayız. Gözaltına alınan Dikmece köylüleri serbest bırakılana kadar biz buradayız. Ya arkadaşlarımızı bırakacaklar ya hepimizi alacaklar. Biz ‘bu zeytinlikleri vermeyeceğiz’ dedik. Arkadaşlarımızı aldılar, onları da vermeyeceğiz. Ya arkadaşlarımız buraya getirilecek ya da hepimizi alacaklar” dedi.

İlgili haber: Hatay Dikmece’de tarım arazilerine jandarma girdi

Duruma tepki gösteren köylüler, “Yolları kapattıkları için nehri geçerek arazilerimize ulaştık. Şu anda kalabalığız. Daha da kalabalık olacağız. Burayı terk etmeyeceğiz. Milletvekillerimiz bizlere destek versin. Artık halimizi görün. Yanımızda olun” diye konuştu.

Köylülerden Aysel Sabahat Ongun, “Biz buradayız. Hiçbir yere gitmeyeceğiz. Arazilerimizi kimseye vermeyeceğiz. Buralar çocuklarımızın geleceği, atalarımızdan kalan topraklar. Hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.

YURTTAŞLAR TEPKİLİ: “TERK ETMEYECEĞİZ”

Dikmece sakinlerinden Hasan Özgün, tarım arazilerine el konulmak istenmesine tepkili. Özgün, “Biz burada hukuksuzluğa karşı mücadele ediyoruz. Zeytinliklerimizi teslim etmeyeceğiz. Burada asırlık zeytin ağaçlarımız var bunları yok etmeye çalışıyorlar” dedi.

Biber gazı ile müdahale edildiğini ifade eden Özgün, “Arazilerimize sahip çıkıyoruz diye karşımıza asker ve polis yığdılar. Şimdi o askerler kesmek istedikleri zeytin ağaçlarının gölgesinde dinleniyor. Deprem olduğunda bu kadar asker gelseydi şu an binlerce insan yaşıyor olurdu” dedi.

Bölge sakinlerinden Cafer Tuner ise şu şekilde konuştu: “Burada yaşayan insanlar üreterek geçiniyor. Biz kamulaştırmaya karşı değiliz ancak bizim elimizden topraklarımızın neredeyse hepsini almak istiyorlar. Belli bir kısmını alsalar kimsenin bir şey diyeceği yok ancak bu insanların elinden toprağını alırsan hiçbir şeyi kalmaz” ifadelerini kullandı.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Dikmece Mahallesi’nde, Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) zeytinlikler ve tarım arazilerine kalıcı konut yapma planına karşı direndikleri için gözaltına alınan 7 kişiden 3’ü serbest bırakıldı. Önceki gün zeytinliklere iş makineleriyle girilmesine engel olmaya çalışan köylülere polis ve jandarma müdahale ederek, aralarında avukat Bahattin Özdemir’in olduğu 7 kişiyi darbederek gözaltına aldı. Jandarma karakoluna götürülen 7 kişi hakkında “halkı kin ve nefrete teşvik” ve “görevli memura mukavemet” suçlamasıyla işlem yapıldı.

Karakoldaki işlemlerinin ardından 3 kişi serbest bırakılırken, savcılığa sevk edilen Avukat Bahattin Özdemir ile Deniz Polat, Doğukan Aksu ve Zekeriya Olgar da ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Kamulaştırma ve istimlak kararına karşı arazi ve zeytinliklerinden vazgeçmeyen köylüler, nöbet eylemini sürdürüyor.

ANKA