Ana Sayfa > Bildiriler > Haklı bir mücadeleyi gözaltılar durduramaz!

Haklı bir mücadeleyi gözaltılar durduramaz!

Ordu Ünye ilçesinde partiler, sendikalar ve dernekler bir araya gelerek Çaybaşı İlküvez halkının çöp mağduriyetlerine karşı verdikleri çadır direnişini desteklediklerini açıkladılar.

Ordu‘nun Çaybaşı ve Ünye ilçelerindeki partiler, sendikalar ve derneklerin ortak imzalı basın açıklamasını Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak okudu. Ünye Cumhuriyet Meydanı’ndaki basın açıklamasına direniş çadırında nöbet tutan halktan da katılım oldu.

Ortak basın açıklamasındaOrdu Büyükşehir Belediyesi’nin Çaybaşı İlküvez’deki çöp tesisinden pis kokular yanında hukuksuzluk kokuları yükseliyor. Üç aya yaklaşan süredir direniş çadırı kurarak, yaşam alanlarını koruyan, tesiste ÇED raporunda yazılmasına karşın eksikliklerin giderilmemiş olması çevre kirliliğine neden oldu. Sular kirlendi, orman çöple doldu; yaban yaşamı da olumsuz etkilenmeye başladı. Bizler Çaybaşı ve Ünye’de bulunan partiler, sendikalar, dernekler olarak halkımızın duyarlılığına, çadır direnişine sahip çıkıyoruz; haklı mücadelelerini destekliyoruz.” vurgusu yapıldı.

Kar kış demediler

ORÇEV yönetim kurulu üyesi Coşkun Özbucak, direnişin zor şartlarda sürdürüldüğünü belirterek, “Kar kış demeden kadın erkek, genç yaşlı özverili mücadeleleriyle duymayan kulaklara, görmeyen gözlere haklılıklarını kanıtladılar. Çöp bölgesine giden herkes şaşkınlıklarını, kızgınlıklarını gizleyemediler. Yani yapılmayacak yer neresi diye sorulursa, burası denecek yere çöp tesisi kuruldu. Orman kesildi, rüzgara açık tepeye bu tesisinin planlamasını yapmanın akla mantığa uygunluğu olmadığı gibi bilimselliğe, ekoloji ve çevre kurallarına uygunluğu hiç yok” dedi.

Gözaltı kabul edilemez

Yapılan açıklamanın devamında, “Halkımızın haklı direnişi, gözdağı verilerek, gözaltına alınarak durdurulmaz. Bizler her şart altında halkımızla birlikte olacağız. Onları sesi, kürsüsü, güvencesi olacağız. Halkımız kurallara uyulmadığı, yasalar hiçe sayıldığı için yasaları, hukuku savunmaktadır. Yetkililerin yapması gerekeni halk yapıyor. Nedense yetkililer de halkı cezalandırmaya çalışıyor.

Halkın sesine kulak verme yerine gözaltına alınmaları yaşam alanlarını koruma çabasını engelleyemez. 80 günü aşkın süredir direniş çadırında hem de karda kışta bu insanlar neden bekliyorlar, talepleri nedir, diye sormak gerekirken; gözaltı ile karşılaşmaları kabul edilemez.

Ordu Valiliğinden halkı gözaltına alması için değil, güvenliğini sağlamasını için emir vermeye çağırıyoruz. Halkın geleceğini, sağlığını tehdit eden tesisinin denetlenmesi, sorumlular hakkında soruşturmanın açılması gerekirken halkın gözaltına alınması kabul edilemez.

Artık bizler de İlküvezliyiz

Buradan sesleniyoruz: Partiler, sendikalar, dernekler olarak bugüne kadar olduğundan çok İlküvez halkının yanında olacağız. İlküvez halkına yaşatılacak mağduriyet bizlere de yaşatılmış olarak kabul edeceğiz. Her gün direnen halkın yanında olacağız.

Halk, direnişleriyle birlikte yasal-hukuksak haklarını da kullanmaya başladı. Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi’nin çöp alanı ile ilgili imar değişikliğinin hukuksuzluğunu belirten itiraz dilekçesini dün Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne iletti. Şimdi sırada ÇED kurullarının yerine getirilmediğini kanıtlayan belgelerle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne şikâyet ve suç duyurusu dilekçesi vermek için hazırlanıyorlar.

Halkın yaşam alanlarına sahip çıkma çabası sürüyor, bizler de onlarla beraberiz. İlküvezlilerle kardeş olduk. Artık bizler de İlküvezliyiz. Bu nedenle yeniden haykırıyoruz” denilerek, “İlküvez halkının çığlığı duyun. Çöp işkencesini sonlandırın” çağrısı yapıldı.