Ana Sayfa > Haberler > Gümüşhane’deki bakır madeninin siyanür sızıntısı Meclis gündeminde

Gümüşhane’deki bakır madeninin siyanür sızıntısı Meclis gündeminde

CHP’li Aydoğan, Gümüşhane’de bakır maden ocağından sızan kimyasal içerikli atık suların, Karamustafa Deresi’ne karışmasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan, Gümüşhane’nin Boyluca Köyü sınırlarındaki Karamustafa Deresi’nde tespit edilen siyanür sızıntısını Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Aydoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, maden sahibi şirket ve tesise ilişkin herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

Daha önce de aynı yörede yine aynı firmaya ait tesislerde halk sağlığını tehdit eden faaliyetleri rapor ettiklerini, konuyu o zaman da Meclis gündemine taşıdıklarını ifade eden CHP’li Aydoğan, Artı Gerçek‘in haberine göre sözlerini şöyle sürdürdü:

‘BİRİNİN ÖLÜMÜNÜ MÜ BEKLEYECEĞİZ?

“İnsanların yaşamına kasteden bu tür durumlar ciddi denetlemeye ihtiyaç duyulduğunun kanıtıdır. Madencilik faaliyeti gösteren firmaların denetimlerinin daha sağlıklı ve ciddi biçimde yapılması gerekiyor. Söz konusu olan insan hayatı. Gümüşhane Boyluca’da deredeki balıkların nedensiz ölümünden tedirgin olan vatandaş siyanür tehlikesiyle burun buruna olduğunu fark etmiş. Bu insanlar bahçelerini bu dereden suluyor, hayvanlarına bu dereden su içiriyor. Dere çevresinde ağaçları olanlar ağaçlarının kuruduğunu söylüyor. Tehlikenin farkına varılması için birinin ölümünü mü bekleyeceğiz? Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne yapılan şikâyetin ardından gerçekleşen tetkiklerin sonuçları ortada; inceleme sonucunda siyanür, bakır ve magnez değerleri Su Ürünleri Yönetmeliğinin 11. Maddesi kapsamında belirtilen kabul edilebilir değerlerin üstünde çıkmış. Bakanlık derhal müdahalede bulunmalı.”

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan

‘MEMLEKET SİYANÜR ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜYOR’

CHP’li Aydoğan, daha önce parti olarak da bölgede çalışma yaptıklarını ve bu çalışmanın raporlaştırıldığını hatırlatarak, “Bir arpa boyu yol alamıyoruz. Uyarılar, öneriler, veriler iktidarı hiç ilgilendirmiyor. Göz göre göre halkın sağlığı tehlikeye atılırken seyirci kalınması vatandaşın devlete olan güvenini sarsıyor. Bizim uyarılarımızı dikkate almaz da bir an evvel harekete geçmezlerse kötü haberler almamız an meselesidir. Bu kadar açık ve net bir durum karşısında ciddi bir adım bekliyoruz. Gümüşhane ve benzeri durumda olan illerimizde vatandaşlarımız tedirgin bir bekleyiş içinde. Memleketimiz siyanür çöplüğüne dönüşüyor. Yöre halkı Bakanlıktan net bir tavır bekliyor” ifadelerini kullandı.

CHP’li Turan Aydoğan’ın, Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

1. Siyanür sızıntısına neden olan Gümüşhane Boyluca Köyü sınırları içinde faaliyet gösteren Yıldız Bakır Madenciliğe ait tesise ilişkin hukuki ve/veya idari girişiminiz olacak mıdır?
  2. Söz konusu firmaya idari para cezası kesme işleminiz olmuş mudur?
  3. Söz konusu firma hakkında bakanlığınız tarafından suç duyurusunda bulunulacak mıdır?
  4. Söz konusu firma hakkında açılmış bir ceza soruşturması ya da kovuşturması var ise Bakanlığınız müdahil olacak mıdır?
  5. Siyanür sızıntılarıyla ilgili Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme ve analizler bilginiz dâhilinde midir?
  6. Söz konusu firma hakkında ÇED raporunda yer alan taahhütlere ayrılık nedeniyle ayrıca idari işlem yürütecek misiniz?
Fotoğraf: Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu

NELER OLMUŞTU?

Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu (GÜDAP) geçtiğimiz Temmuz ayı içinde balık ölümlerinin yaşandığı Karamustafa Deresi‘ne siyanür karıştığının analiz sonuçları ile ortaya çıktığını belirterek “Canını seven suya dokunmasın!” uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada, Karamustafa Deresi’nden Torul Barajı’na kadar siyanüre maruz kalmamak için su ile iletişimin kesilmesi gerektiği belirtilmişti.

Karamustafa Deresi‘nde meydan gelen balık ölümleri bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin etmişti. Bölgede yaşayan yurttaşlar balık ölümlerinin ardından Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne haber vermesi üzerine Tarım ve Orman Müdürlüğünden gelen ekiplerin balık ölümleri ile ilgili sudan numune aldılar. Aradan bir aydan uzun zaman geçmesine rağmen tahlil sonuçları ile ilgili olarak bölgede yaşayan vatandaşlara bilgi verilmediğini belirten GÜDAP açıklamasında, “Vatandaşlar balık ölümlerinin büyük ihtimalle bölgede faaliyet gösteren bir maden firmasından dereye atılan atıklardan kaynaklandığını iddia ediyor” denildi.

Karamustafa Deresi‘nden alınan su örneklerinin sonuçların kendi ellerine ulaştığını açıklayan GÜDAP şu bilgileri verdi; “Durum çok vahim!. Bu tahlil sonuçları Gümüşhane’nin ve Gümüşhanelilerin ne kadar sahipsiz olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.” Analiz sonuçları ile ilgili Tarım ve Orman bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından gönderilen resmi açıklamada 7 Haziran 2020 tarihinde telefonla yapılan ihbar sonrası balık ölümlerinin yaşandığı ileri sürülen Gümüşhane Merkez’e bağlı Boyluca köyü sınırlarında bulunan derede Gümüşhane Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından incelemeler yapıldığı dile getirildi. Başkan Vekili Kerim Üstün imzalı 14 Temmuz 2020 tarihli yazıda analiz sonuçları ile ilgili şu değerlendirmelere yer verildi: “… su analiz sonuçlarındaki siyanür, bakır, manganez değerleri Su Ürünleri Yönetmeliği’nin alıcı ortama ait kabul edilebilir değerlendirme limitlerinin üzerinde çıkmıştır. Bu bağlamda Karamustafa Köyü sınırları içerisinde faaliyet gösteren Yıldız Bakır Madencilik A. Ş.’ye idari yaptırım uygulanmıştır.” Başkanlık yazı ekinde su analiz sonuçlarına yer verirken analiz sonuçları ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığının da bilgilendirildiğini dile getirdi. Madenci şirkete toplam 404 bin lira idari para cezası kesildiği öğrenilirken GÜDAP para cezalarını yeterli bulmadıklarını belirterek madenin derhal kapatılması gerektiğini açıkladı.

Fotoğraf: Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu