Ana Sayfa > Dünya > Greta Thunberg’e “alternatif Nobel Ödülü”

Greta Thunberg’e “alternatif Nobel Ödülü”

Greta Thunberg “acil iklim eylemine yönelik siyasi taleplere ilham ve güç verdiği” için 1 milyon İsveç Kronu’yla ödüllendirildi.

Greta Thunberg, iklim konusundaki aktivizmi nedeniyle İsviçre’nin alternatif Nobel Ödülü olarak bilinen “Doğru Yaşam Ödülü”nü kazandı. 16 yaşındaki Thunberg, “bilimsel gerçekleri yansıtan acil iklim eylemine yönelik siyasi taleplere ilham ve güç verdiği” için bu ödüle layık görüldü.

Thunberg bu yılın ödülünü, Amazon yağmur ormanlarını korumak için mücadele eden Brezilyalı yerli lider Davi Kopenawa, Çinli kadın hakları avukatı Guo Jianmei ve Batı Sahra insan hakları savunucusu Aminatou Haidar’la paylaştı.

Vakıf sözcüsü, “2019 Doğru Yaşam Ödülü’yle, milyonlarca insana, devredilemez haklarını korumak ve Dünya dediğimiz gezegenin tamamında yaşanabilir bir gelecek için mücadele etmek için liderlikleriyle güç veren gerçekçi 4 vizyoneri onurlandırıyoruz” dedi.

Her bir kazanan, 1 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 580 bin TL) alacak.

Tekneyle yaptığı seyahatin ardından Thunberg, pazartesi günü New York’taki BM iklim zirvesini coşkulu bir açılış konuşmasıyla başlatmış ve konuşmasında karşısında toplanmış dünya liderlerini kınamıştı.

Thunberg konuşmasına “Bütün bu olanlar çok yanlış” diye başlamıştı. “Burada olmamalıydım. Okyanusun diğer tarafında, okulumda olmalıydım” diyen Thunberg, “Yine de hepiniz umut için biz gençlere mi geliyorsunuz? Ne cüretle? İçi boş laflarınızla hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız” diye eklemişti.

Kaynak: Independent