Ana Sayfa > Dünya > Greta Thunberg, son iklim grevini yaptı: Mücadele yeni başlıyor, eylemlere devam

Liseden mezun olan Greta Thunberg, ‘teknik olarak’ iklim için okul grevini bitirdiğini ancak her cuma protestolarına devam edeceğini söyledi.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, liseden mezun oldu. Mezuniyetin ardından cuma günü son iklim için okul grevine katıldığını söyleyen Thunberg, protesto etmeye devam edeceğine de  söz verdi.

20 yaşındaki Thunberg,  Twitter’da “Bugün okuldan mezun oluyorum, bu da artık iklim için okul grevi yapamayacağım anlamına geliyor” dedi.

İsveçli öğrenciler lise eğitimlerini genellikle 19 yaşında tamamlıyor. Thunberg, başlattığı ve tüm dünyadaki genç öğrenciler arasında yayılan iklim için okul grevleri kampanyası için okula bir yıl ara vermişti.

Genç aktivist, 2018’de İsveç parlamentosu önünde protestolara başladığında 15 yaşındaydı. Tek başına başlattığı protestosu, Avrupa, ABD ve Avustralya‘da binlerce genci etkilemiş; Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) sloganıyla, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkede cuma günleri iklim grevleri yapılmasına yol açmıştı.

Gençlerin, gezegeni ısıtan fosil yakıtlardan vazgeçilmesi için verdiği mücadelenin sembol ismi haline gelen Thunberg, biyografisinde kendisinden basitçe “Otistik iklim adaleti aktivisti” olarak söz ederek, iklim zirvelerine katıldı, uluslararası alanda sık sık dünya liderlerini uyardı, sosyal medyada onlarla tartıştı ve Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Bu yılın başlarında Almanya’daki kömür madenine karşı düzenlenen bir protestoyla Norveç’teki ‘hükümet kapatma’ eyleminde da gözaltına alınan Thunberg, son iklim grevinin ardından sosyal medya hesasından, protestoyu durdurmaya niyeti olmadığını söyledi:

“Konuşabilen bizler bunu yapmakla yükümlüyüz. Her şeyi değiştirmek için herkese ihtiyacımız var. Teknik olarak ‘okul grevi’ olmasa da cuma günleri protestolara devam edeceğim. Elimizden gelen her şeyi yapmaktan başka seçeneğimiz yok. Kavga daha yeni başladı.”

Dünya Haberleri