Ana Sayfa > Dünya > Greta Thunberg klasikleşen cuma eylemlerini internet ortamına taşıyor

Greta Thunberg klasikleşen cuma eylemlerini internet ortamına taşıyor

Genç küresel iklim aktivisti Greta Thunberg, iki yıl önce başlattığı  ve cuma günleri düzenlediği iklim eylemine koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle eylemlerini artık online yapacağını söyledi.

Pandemide sokağa çıkma yasağı uygulamayan İsveç‘te son 24 saatte 3 bin 254 vaka tespit edilirken, 7 kişi de hayatını kaybetti. İsveç’te toplam vaka sayısı 124 bin 355, can kaybıysa 5 bin 938 oldu.

İklim aktivisti Greta Thunberg, İsveç parlamentosu önünde cuma günleri düzenlediği çevre eylemine koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle ara vereceğini söyledi. Greta, Twitter hesabındaki açıklamasında salgının giderek kötüleştiğini belirtti. İklim aktivisti, Twitter’daki yaklaşık 4 milyon takipçisine eylemlerini artık online yapacağını duyurdu: “Okul grevinin 115. haftası. Dün Stockholm’de yeni koronavirüs tedbirleri uygulanmaya başladı. Durum giderek kötüleşiyor, dolayısıyla yeniden eylemlerime online platformda (#ClimateStrikeOnline) devam edeceğim. Kendinize ve birbirinize dikkat edin.” #fridaysforfuture

Greta, Ağustos 2018’den beri cuma günleri okula gitmek yerine başkent Stockholm’deki parlamento binası önünde çevre sorunlarına dikkat çekmek için eylem yapıyordu. Salgının etkili olmaya başladığı mart ayında Greta, aktivistlere eylemlerini online platformlarda sürdürmeleri çağrısı yapmış, eylüldeyse yeniden sokağa çıkarak parlamento önündeki eylemlerine devam etmişti.

Dünya liderlerini iklim krizine yeteri kadar önem göstermedikleri için eleştiren Thunberg daha önce, “İklim krizi için üniversite bitirmeye gerek yok” demişti (AFP)

İklim krizi mevcut politik ve ekonomik sistemlerle çözülemez

Greta Thunberg, koronavirüs pandemisinden çıkarılacak tek pozitif şeyin küresel krizlerle nasıl başa çıkmamız gerektiğini göstermesi olduğunu söylüyor: “Pandemi, kriz durumunda harekete geçilmesini, gerekli bir kuvvetle hareket edilmesini gösterdi. Bir anda erk sahipleri insan hayatına fiyat biçilemeyeceği için ne gerekirse yapacaklarını söylemeye başladı. İklim krizi ve ekolojik kriz bugünkü politik ve ekonomik sistemlerle çözülemez. Bu bir düşünce değil. Gerçeklik bu.”

Thunberg, emisyonları gerekli ölçüde azaltmanın tek yolunun gelişmekte olan ülkelerden başlayarak yaşam biçimlerimizde temel değişiklikler yapmak olduğunu söylüyor. Fakat iklim aktivisti hiçbir liderin bunu yapacak cesareti olduğunu düşünmediğini belirtiyor: “Yeşil, sürdürülebilir, ‘çevre dostu’, ‘organik’, ‘iklim açısından zararsız’ gibi kelimeler bugün çok yanlış kullanılıyor ve bütün anlamlarının hemen hemen hepsini kaybettiler.”

İsveçli iklim aktivisti, dünyanın koronavirüs pandemisiyle yaşanan gelişmelerden ders çıkarması ve iklim değişikliğine de benzer bir önem atfetmesi gerektiğini söyledi. BBC’de yer alan röportaja göre, Thunberg, iklim ve siyahilerin karşı karşıya kaldığı ırkçılık gibi konularda dünyanın “toplumsal kritik eşiği” geçtiğini söyledi: “İnsanlar bakışlarımızı bu konulardan çeviremeyeceğimizi fark etmeye başladı. Bu adaletsizlikleri halının altına süpürmeye devam edemeyiz.”

Greta Thunberg, herhangi bir “yeşil iyileşme planının” krizi tek başına çözeceğini düşünmediğini belirtiyor.

Kaynak: Independent