Ana Sayfa > Bildiriler > Genç aktivistlerinden Küresel İklim Grevi’nde yükselen ses: “Kaderimizi belirlemek kendi elimizde!”

Küresel İklim Grevi kapsamında 20 Eylül günü Maçka Parkı’nda bir araya gelen genç iklim aktivistleri, karar vericileri ‘kömürsüz bir gelecek’ için adım atmaya çağırdı.

İklim İçin Gençlik (Youth For Climate) ekibinin çağrısıyla bir araya gelen genç iklim aktivistleri, dün Küresel İklim Grevi kapsamında İstanbul’daki Maçka Demokrasi Parkı’nda bir araya gelerek karar vericilere seslendi. Pankartları ve sloganlarıyla taleplerini dile getiren gençler,  parkta basın bildirisi okudu.

’29 yılda hiçbir sonuç elde edilemedi’

Açıklamayı okuyan Güney Deniz Teke, iklim krizi ile mücadele için ülke ve şirketlerin iklim zirvelerinde bir araya geldiğini fakat 29 senede istenilen sonucu hala erişilemediğini, sözlerin tutulmadığını vurguladı, iklim afetlerinin tehlikelerine değindi:

“Tam 29 senedir bu gidişata bir dur deme amacıyla ülkeler ve şirketler COP aracılığıyla bir araya geliyorlar fakat bu 29 yılda hiçbir sonuç elde edebilmiş değiliz. Dünyaya zarar verme hızımız onu kurtarmak için yaptığımız planlardan hâlâ onlarca kat daha fazla! İşin daha da kötüsü bu milyonlarca dolar harcanarak düzenlenen toplantılarda sürekli daha uzun vadeli vaatler verilmesi ve bu sözlerin asla tutulmaması içler acısı bir durum. İklim krizi etkilerini arttırdıkça daha çok sel, kuraklık, sıcak hava dalgaları gibi afetler meydana geliyor; insanların evleri yıkılıyor, susuz kalıyorlar ve hayatlarını kaybediyorlar. Her yıl ülkelere milyonlarca dolarlık faturalar doğuyor. Eğer gerçekten ihtiyaç olan finansmanlar sağlanırsa kimse bu bedelleri ödemek zorunda kalmaz. Tüm bunları yaşamayabiliriz. Kaderimizi belirlemek kendi ellerimizde.”

Aktivistler, Türkiye’deki ekolojik yıkıma dikkat çekti; biyoçeşitlilik kaybının ve ormansızlaşmanın etkisiyle geri döndürülemeyecek zararlara dikkat çekti:

“Tutarlı enerji politikalarıyla karbon emisyonu azaltılabilir fakat bunun yanında insanlar olarak neslini tükettiğimiz hayvanları ve bitkileri, yanlış tarım politikalarıyla kuruttuğumuz gölleri ve yeraltı sularını asla geri getiremeyeceğiz. Türkiye’de bulunan 240 gölün 186’sı tamamen kurudu ve geri kalanları da risk altında. Biz bu gölleri koruma altına almak yerine Amik Ovası’nda olduğu gibi üzerine havalimanı inşa ediyor, Marmara Gölü‘nde olduğu gibi kuruyan alanları tarıma açıyoruz.”

‘Fosil yakıtlardan neden ısrarla vazgeçmiyoruz?’

İklim kriziyle mücadele için kömür başta olmak üzere fosil yakıtlardan çıkılması gerektiğini vurgulayan iklim aktivistleri, kömürsüz bir gelecek için taleplerini yineledi:

“Israrla fosil yakıtlardan, kömürden vazgeçmiyoruz! Neden? Oysa biliyoruz ki, bugün dünyanın dört bir yanında gördüğümüz ölümcül iklim etkilerine yol açan karbondioksit emisyonlarının yüzde 90’ı fosil yakıtların kullanımından kaynaklanıyor. Kömürsüz bir gelecek talebi ile başlatmış olduğumuz change.org/komurdencikis kampanyamıza destek veren on binlerce insan da bunu biliyor ve gelecekleri için yetkilileri “gerçekten adım atmaya” çağırıyor.”

İklim İçin Gençlik ekibinin “Türkiye, karbonsuz bir gelecek için 2030’a kadar kömürden çıksın” talebiyle başlattığı kampanyayı bugüne dek 17 binin üzerinde kişi imzaladı ve taleplerini destekledi.

Yeşil Gazete

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.