Ana Sayfa > Dünya > Ender rastlanan bir an: Jaguar bir oseloyu su için öldürdü

Ender rastlanan bir an: Jaguar bir oseloyu su için öldürdü

Araştırmalar, su savaşının yaban hayatında olağandışı davranışlara yol açtığını söylüyor. Jaguarın bir oseloyu su için öldürdüğü görüntülendi.

Guatemala‘daki yağmur ormanında bir yırtıcı hayvanın başka bir yırtıcıya yaptığı, kameralara yakalanan şaşırtıcı saldırıdan iklim krizi sorumlu tutuluyor.

Kayıtlarda erkek bir jaguarın oseloya saldırıp öldürdüğü görülüyor. Araştırmacılar bunun nadir bir olay olduğunu ve muhtemelen anormal derecede şiddetli, giderek artan su rekabetinden kaynaklandığını söylüyor. Bu hadise o kadar nadir ki, araştırmacılar daha önce jaguar dışkılarında oselo izine rastladıysa da, bu görüntüler bir jaguarın oselo öldürdüğüne dair ilk doğrudan kanıtı oluşturuyor. Üstelik, filme alınmış olması olayı, uzmanlar açısından daha da ilgi çekici kılıyor.

The Mail, saldırının Mart 2019’da sert bir kuraklık geçiren Kuzey Guatemala’daki Maya Biyosfer Koruma Alanı‘nda gerçekleştiğini ve diğer avların sağ salim geçmesine izin veren jaguarın, su içmek için duran oselonun üzerine anında atlamasıyla şaşkınlığa uğradığını belirtiyor.

Jaguar

The Mail’e konuşan, Washington Eyalet Üniversitesi Çevre Fakültesi profesörü Daniel Thornton, iklim değişikliğinin bir sonucu olan “aşırı su rekabetinin” bir jaguarın başka bir kediye saldırmasına yol açabileceğini ifade etti.

Saldırıya dair Biotropica dergisinde yayımlanan raporun ortak yazarlarından Thornton, “İnsanlar çoğu zaman tropik sistemlerin kurak olduğunu düşünmez ama dünyanın birçok bölgesinde tropik yağışlar tamamen sezonluktur” dedi. Thornton, iklim değişikliği nedeniyle “bazı tropik ekosistemlerin daha da sezonluk hale gelmesinin beklendiğini” ifade etti: “Su kaynakları izole ve seyrek kaldığı oranda sıcak faaliyet noktalarına dönüşecek.”

Yalnız gezme eğilimindeki jaguarlar; yaban domuzu, geyik, tapir ve kayman gibi küçük avları takip edip pusuya düşürürken, oselolar da kemirgenler, kuşlar, sürüngenler ve böceklerle besleniyor.

Oselo

Ormansızlaşma, yaban yaşama müdahale ve avcılık, yaban hayatını zorlu zamanlara götürüyor

Yaban Hayatını Koruma Derneği‘nin Guatemala Programı’ndan ve raporun ortak yazarlarından Rony García-Anleu, “Bu çarpıcı fotokapan görüntüleri, yaban hayatının su gibi değerli kaynaklar için karşı karşıya kaldığı şiddetli rekabeti açıkça gösteriyor” dedi.

Saldırı, kuzey Guatemala’da insanların hayvanlar üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlayan daha büyük bir proje kapsamında kaydedildi. Araştırmacılar bölgedeki 40’tan fazla su birikintisine kamera yerleştirmişti. Ancak saldırının kaydedildiği 2019 kuraklık sezonunda bunların ancak yarısında su bulunuyordu. Ve saldırının gerçekleştiği noktanın 9,5 kilometre civarında su bulunan bu birikinti alanlarından hiçbiri yoktu.

Bu nedenle söz konusu alan, jaguarlar için av takibinde popüler ve epey ihtilaflı bir yer haline geldi. Büyük kediler tipik olarak akranlarının sık bulunduğu yerlerden kaçınıyor. Ancak araştırmacıların kayıtlarında, alanda 7 farklı jaguar görünüyor, hatta bunların ikisi kavgaya tutuşuyor.

Washington Eyalet Üniversitesi’nden doktora öğrencisi ve araştırmanın başyazarı Lucy Perera-Romero, “Bu güzel, yeşil ormanlarda su akışının ciddi bir sorun olduğunun farkında olmayabiliriz” dedi. “Bu; ormansızlaşma, avlanma ve yaptığımız tüm diğer şeyler haricinde bir ölüm kaynağı olabilir.”

Kuzey Guatemala’daki Petén bölgesinde yer alan ve ülkenin toplam kara yüzölçümünün 5’te birini teşkil eden Maya Biyosfer Koruma Alanı, 1990’dan bu yana Guatemala Korunan Alanlar Ulusal Konseyi tarafından yönetiliyor. Bununla birlikte koruma alanında yaşayan hayvanlar, yasak bölgelerdeki kaçak avlanma, yasadışı hayvancılık, ağaç kesimi ve çiftçilik gibi insan faaliyetlerinin tehdidine maruz kalıyor. Ve şimdi, iklim değişikliği tehdidi de var.

Araştırmanın ortak yazarlarından García-Anleu bölgenin geleceğinin kasvetli olduğunu belirtti. “Maalesef iklim değişikliği ve buna bağlı kuraklıkların daha kötüye gideceği tahmin ediliyor. Bu da hayata kalmak için su birikintilerine bel bağlayan yaban hayatını zorlu zamanların beklediği anlamına geliyor.”

Kaynak: Independent