Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji örgütlerinden tepki: Siyanürlü ya da siyanürsüz; altın çıkarılmasın!

Ekoloji örgütlerinden tepki: Siyanürlü ya da siyanürsüz; altın çıkarılmasın!

Erzincan’a siyanür saçan Çöpler Altın Madeni’ndeki sızıntı sonrası tepkiler devam ediyor. 30 Haziran’da ekoloji örgütleri İliç’teki ekolojik yıkımı İstanbul Kadıköy Rıhtım’da protesto etti. Yaşanan ekokırıma ilişkin tepkilerini dün Kadıköy’den yeniden bildiren çevre aktivistleri ve örgütleri “Taleplerimiz en başta şirket tarafından toplumla dalga geçercesine yapılmış saha genişletme başvurusunun reddedilmesi, Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması ve ülkemizin her yerinde siyanürlü siyanürsüz altın çıkarılmasının son bulmasıdır” denildi.

Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Altın Madeni’nde 21 Haziran’da boruda yırtık olması nedeniyle çevreye siyanür solüsyon saçılmış, Fırat havzasının da etkileneceği duyurulmuştu. Olay Jandarma tutanağına 20 m3’lük sızıntı şeklinde yansımış, kamuoyundan büyük tepki gelmişti.

Şirket olaydan günler sonra açıklama yapmış, Jandarma tutanağında yer alan 20m3 ibaresine rağmen solüsyonda sadece sekiz kilogramlık siyanür olduğunu belirterek miktarın büyük olmadığı vurgulanmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olaydan sonra açıklama yaparak şirketin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıklamış, Anagold Madencilik’e yalnızca 16 milyon 441 bin Türk lirası idari para cezası kesildiğini bildirmişti.

TEPKİLER DEVAM EDİYOR

Erzincan’a siyanür saçan Çöpler Altın Madeni’ndeki sızıntı sonrası tepkiler devam ediyor. İliç’teki ekolojik yıkım ekoloji örgütleri tarafından Kadıköy Rıhtım’da protesto etti. Erzincan’ın İliç ilçesinde siyanürlü altın çıkarma işlemi sırasında ana cevhere siyanürlü solüsyon taşıyan boruların patlaması sonucu toprağa siyanür karışması “doğa katliamı” ve “ekokırım” olarak nitelendirildi.

İstanbul’daki ekoloji örgütleri, Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeninde kullanılan siyanür borusunun patlaması ile oluşan ekolojik tahribata ilişkin Kadıköy Rıhtım Meydanı’ndaki açıklamada “İliç Türkiye’nin Çernobilidir. Maden sahası derhal kapatılsın”, “İkizdere direniyor”, “Ekoloji Birliği” pankartları taşındı. “Maden kapanacak, Fırat siyanürsüz akacak doğa nefes alacak”, “Siyanür zehir saçıyor, doğa mücadeleye çağırıyor” dövizleri taşınan açıklamada sık sık, “İliçten Fırat’a siyanür akıyor”, “Biz biz biz bir aradayız hep bir arada doğayı savunacağız”, “Havama suyuma toprağıma dokunma” sloganları atıldı. Açıklamaya, Ekoloji Birliği, Ekoloji Komisyonu, Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu, Divriği Kültür Derneği, Divriği Yaşam ve Doğa Platformu, Bakırtepe Çevre Platformu, Malatya Çevre Platformu, Munzur Çevre Derneği, HDP ve çok sayıda yurttaş katıldı.

MADEN DERHAL KAPATILMALIDIR

Yaşanan ekokırıma ilişkin tepkilerini Kadıköy’de yaptıkları protesto etkinliğinde bir kez daha yankılandıran çevre aktivistleri ve örgütleri “Taleplerimiz en başta şirket tarafından toplumla dalga geçercesine yapılmış saha genişletme başvurusunun reddedilmesi, Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması ve ülkemizin her yerinde siyanürlü siyanürsüz altın çıkarılmasının son bulmasıdır” denildi.

Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu, Divriği Kültür Derneği, Divriği Yaşam ve Doğa Platformu, Bakırtepe Çevre Platformu, Malatya Çevre Platformu, Munzur Çevre Derneği ve Ekoloji Birliği tarafından yapılan ortak açıklama Bakırtepe Çevre Platformu’ndan Hüsne Gölbaşı tarafından okundu.

SİYANÜRLE GELEN FELAKETİN TELAFİSİ İMKANSIZ

Açıklamada, altın madeni işleten firmanın alan genişletme başvurusunun kabul edilmemesi istendi. Türkiye’de siyanürlü ya da siyanürsüz altın işlemeye artık son verilmesini isteyen örgütler, daha önce farklı şehirlerde yaşanan çevre felaketlerini hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“İki yüzlülükte sınır tanımayan şirketler kâr elde etmek için gelecek nesillere çözümü olmayan sorunlar devretmektedir. Orman ve nehirler sermayeye ait değildir”

Yaklaşık bir buçuk kilometrekarelik siyanürlü atık su havuzuyla zehirlenen, bir zamanlar insanlara ve doğaya can veren Fırat nehri, bu zalim tavır sürdürülürse artık onyıllarca süre çevreye ölüm ve felaket saçacaktır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada talepler ise şöyle sıralandı:

Taleplerimiz, en başta şirket tarafından toplumla dalga geçercesine yapılmış saha genişletme başvurusunun reddedilmesi, Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması ve ülkemizin her yerinde son bulmasıdır. Görevimiz bu eko yıkımı durdurmak, gelecek nesillere ve bize can sağlayan habitata borcumuzdur!”

Duvar