Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği’nin yeni yıl mesajı: Umudu yeşerteceğiz, güzel günler göreceğiz!

2020 yılının son gününde 2021 yılına hazırlanırken Ekoloji Birliği tarafından yayınlanan yeni yıl kutlama mesajında “Doğayı ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz, umudu yeşertip güzel günler göreceğiz” denildi.

2020 yılı nihayet bitiyor, yaşanan bir çok hayal kırıklığı, afet olayları ve Covid-19 pandemisi ile adeta bir kabus gibi geçen bir yıl olarak tarihte iz bırakacak bir yıl oldu 2020 yılı. Düzenlenen raporlar ve yapılan araştırmalarca bir çok açıdan 2020 için “felaket yılı” tanımları da yapılıyor. Küresel ısınma ve iklim krizinin tarih boyunca en etkili olduğu bir yıl olan 2020 yılı, bir de tüm dünyayı kasıp kavuran pandeminin 2 milyonu varan can kaybıyla tam bir kabus yaşattı. Dolayısıyla 2021 için “gelen gideni aratmasın” dilekleri ile de yeni yıla hazırlanılıyor.

2020 yılının son gününde 2021 yılına hazırlanırken, Ekoloji Birliği tarafından yayınlanan yeni yıl kutlama mesajında “Doğayı ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz, umudu yeşertip güzel günler göreceğiz” denildi. Ekoloji Birliği’nin bugün açıkladığı yeni yıl mesajı şöyle:

GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ!

2020 ülkemiz ve diğer dünya ülkeleri için oldukça zor ve sıkıntılı bir yıl oldu. Önü hala alınamayan pandemi nedeniyle çoğumuz yakınlarımızı, sevdiklerimizi, çok kıymetli sağlık görevlilerimizi kaybettik.

Pandeminin hayatımızı zaman zaman çekilmez hale getiren etkileri dışında, ülkemiz bir yandan da birçok ekolojik kırım projelerine maruz kaldı.

Bu ekolojik kırıma yola açan enerji ve maden şirketleri, pandemiye rağmen faaliyetlerine aralıksız devam ettiler ve iktidarın bu süreçte çıkardığı yeni yasalar ve verdiği teşvik ve desteklerle yaratılan dikensiz gül bahçesi ortamında servetlerine servet katmaya devam ettiler. Ormanlarımız yok edildi, havamız, suyumuz, topraklarımız kirletilmeye devam edildi.

İklim krizi nedeniyle oluşan kuraklık, ülkemizde geleceğimiz için en büyük tehlikelerden birisi haline geldi. Derelerimizde, göllerimizde su kalmadı, içme su kaynaklarımız yok oldu. Bu haldeyken bile içme sularımız maden şirketlerine tahsis edildi.

Bir yandan ekolojik kırım sürerken, diğer yandan emek ve demokrasi adına ülkemiz birçok kazanımını kaybetti. Pandemi bahane edilerek eylemler, basın açıklamaları yasaklandı. Odalar, sendikalar ve siyasi partiler üzerinde büyük baskılar yaşandı.

Her gün en az üç kadının katledildiği ülkemizde kadın hareketinin yıllar süren önemli mücadeleleri ile elde ettikleri haklar ve kazanımlar geri alınmaya çalışıldı.

2021’in ekolojik yıkımların son bulduğu, emek ve demokrasi güçleri ve kadın hareketinin üzerindeki tüm baskıların kalktığı, özgür, demokratik bir ülke ve dünya dileği ile yeni yılımız kutlu olsun.

BİRLİK, MÜCADELE, YAŞAM!
Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan’ın yeni yıl mesajı