Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği’nden yeni yıl mesajı

Ekoloji Birliği’nden yeni yıl mesajı

Ekoloji Birliği 2021 yılı geride bırakılırken yayınladığı yeni yıl mesajında, yaşanılan gerçekler ışığında doğa ve yaşam mücadelesinin daha da büyütülmesi gerektiğini vurguladı.

Ekoloji Birliği‘nin yeni yıl mesajında iklim krizi nedeniyle küresel ve ülke düzeyinde yaşanan yaşanan doğal felaketler yanı sıra şirketlerin doğa talanı ve yarattıkları çevre felaketlerine ve nedenlerine değinilerek, verilen ekolojik mücadelenin önemi de vurgulandı. “Kapitalizmin yarattığı ekolojik yıkıma karşı, 2022 yılının ekoloji mücadelemizin büyüyeceği bir yıl olacağını düşünüyoruz” ifadelerinin yer aldığı mesajda, ayrıca “2022 yılını yaşam için direniş yılı ilan edelim ve doğa için kurduğumuz mücadele alanlarını büyütelim” çağrısı da yer aldı. Ekoloji Birliği‘nin mesajı şöyle:

2021 yılı biterken yeni bir yılın kapısı aralanıyor. Bizler yıl boyunca bulunduğumuz tüm alanlarda mücadele eden ekoloji hareketinin parçalarıyız. Ekolojik yıkımın hızla büyüdüğü bir dönemde kurulan birliğimiz 2022 yılının doğa mücadelesi için oldukça önemli bir dönem olacağını şimdiden ilan ediyor.

2021 yılı boyunca, doğaya saldırıların bir sonucu olan covid salgınının devamını yaşadık. Önlem alınmayan orman yangınlarını, rant için yapılan av ihalelerini gördük. Maden ve enerji şirketleri için yapılan doğa katliamları bu yıl içerisinde daha fazla arttı.

Beklenen büyük depreme karşı önlem almak yerine, kentsel dönüşüm adı altında, rantsal dönüşüm sürecini büyüten iktidar güçlerinin politikalarına tanık olduk.

Bütün bunların yanında, 2021 yılı ekoloji hareketi için önemli deneyimlerin kazanıldığı bir dönem oldu.

— Rize İkizdere’de talancı maden şirketine karşı onurlu mücadelemiz başladı. Kazdağları’nda, Aydın’da, Manisa’da, Muğla İkizköy’de çadırlı direnişlerle maden/enerji şirketlerine karşı inatçı duruşumuzla önemli kazanımlar elde ettik. Yerel alan mücadelelerinin yanı sıra Kanal İstanbul ve diğer ekolojik yıkım projelerine karşı ülkenin her yanında çok sayıda davalar açarak hukuki mücadeleyi de sürdürdük.
— İstanbul Validebağ’da doğal yaşamın önemli bir parçası olan koruyu talancılara bırakmadık.
— Alamosgold’u Kazdağları’ndan kovduk.
— Devletlerin sahte iklim zirvelerine karşı, halkların iklim anlaşması mücadelesinin parçası olduk.
— Kıyıları, ormanları, meraları sermayeye peşkeş çekmek isteyenlere, beton ve asfalt kaplı kentler kurmak isteyenlere karşı mücadeleyi büyüttük.

Kapitalizmin yarattığı ekolojik yıkıma karşı, 2022 yılının ekoloji mücadelemizin büyüyeceği bir yıl olacağını düşünüyoruz.

Bizler, yani dünya halkları, bir arada olduğumuz sürece, ekolojik ve eşit bir toplumu birlikte kurabiliriz. Gelin hep birlikte 2022 yılını yaşam için direniş yılı ilan edelim ve doğa için kurduğumuz mücadele alanlarını büyütelim.

Birlik, Mücadele, Yaşam!