Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Yılmayacağız ve toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkacağız!

Cengiz Holding’in Cerrattepe’yi talan etmesine karşı iş makineleriyle direnen ve haklarında soruşturma açılan Cerattepelilere, dün görülen karar duruşmasında ceza yağdı, direnişçilere toplam 4 yıl 7 ay ceza verildi. Verilen cezalara ve karara sert tepki gösteren Ekoloji Birliği, “Cezalarla, yasaklarla yıldıramayacaklar” diyerek, “Toprağımızı, suyumuza, geleceğimize sahip çıkacağız” açıklamasında bulundu.

Cengiz Holding’in Cerattepe’yi talan etmesine karşı iş makineleriyle direnen Cerattepelilere dün görülen karar duruşmasında ceza yağdı. Polisin müdahalesinde gözaltına alınan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin Halkevi Başkanı Dursun Ali Koyuncu, ÖDP İlçe Başkanı Kamil Güven, Kenan Balcı ve Osman Okur’un yanı sıra dava dosyasına  Bahattin Altuntaş, Sercan Dede, Mahir Burak Köksal, Ersin Yılmaz, Tanju Gümüşkaya, Taylan Kaya, Yavuz Yenigül ve Metin Avcı da eklendi.

Karar duruşmasında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmekten Nur Neşe Karahan, Dursun Ali Koyuncu, Kamil Güven, Kenan Balcı, Osman Okur ve Bahattin Altuntaş’a 5 ay;  Taylan Kaya ve Yavuz Yenigül’e 2 yıl 1 ay  hapis cezası aldı. Diğer yargılananlar ise beraat etti. Nur Neşe Karahan, Kamil Güven, Kenan Balcı, Osman Okur ve Bahattin Altuntaş’ın cezalarına erteleme verilirken; Dursun Ali Koyuncu, Taylan Kaya ve Yavuz Yenigül’ün cezaları ertelenmedi. Koyuncu, Kaya ve Yenigül’ün istinaf mahkemesine temyiz başvurusunda bulunacağı öğrenildi.

“CEZALAR YASAKLAR YILDIRAMAYACAK, DOĞAYI ve YAŞAM ALANLARIMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ!”

Verilen cezalara ve karara sert tepki gösteren Ekoloji Birliği, “Cezalarla, yasaklarla yıldıramayacaklar” diyerek, bugün bir basın açıklaması yaptı. Ekoloji Birliği, açıklamasında “Toprağımızı, suyumuza, geleceğimize sahip çıkacağız” vurgulamasında bulundu. Ekoloji Birliği‘nin konuyla ilgili olarak bugün basın ve kamuoyuna yaptığı açıklaması şöyle:

“Yıllardır toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkan Artvinliler, yaşam alanlarını tehdit eden madenlere, HES’lere, taş ocaklarına karşı mücadele ettiler. Yeşil Artvin Derneği önderliğinde kar, kış, yağmur, çamur demediler, direndiler. Direnişleri keyfi olarak engellenmeye, yaşam alanlarına sahip çıkmaları yasaklanmaya çalışıldı. Barikatlarla karşılaştılar ama yılmadılar.

“ARTVİN HALKI HAKLIDIR, HALK YARGILANAMAZ!”

En demokratik haklarının yasaklanmaları yetmiyormuş gibi  haklarında davalar  açıldı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan başta olmak üzere dernek yönetim kurulu üyeleri  ve yaşam alanlarına sahip çıkanlar gözaltına alındılar. Hak etmedikleri halde bir sürü haksızlığa maruz bırakıldılar. Haklarından açılan bir davada, 23 Ocak 2020 tarihindeki duruşmada verilen cezalar kabul edilemez. Dernek yetkilileri yasal İtiraz haklarını kullanacaklardır, ancak bilinmelidir ki, Yeşil Artvinliler haklıdır. Biz de haklıdan yanayız. Haklılığımızı sürekli haykıracağız.

Bileşenimiz Yeşil Artvin Derneği ve ekoloji mücadelesi veren Artvinlilere verilen cezalar ilk değil. Daha önce yılmadılar, yılmayacaklar.  Yalnız Yeşil Artvinlilere değil, ülkemizin her yerinde  havasına, suyuna, toprağına, geleceğine sahip çıkan tüm yaşam savunucularına karşı saldırılar devam ediyor.

Tüm bu baskı ve cezalar bizleri yıldıramayacak. İktidarın uluslararası ve yerli sermayenin doğamızı rant kapısı olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz. Yağma ve talana “DUR” demeyi sürdüreceğiz. Ekoloji Birliği olarak yaşam alanlarına ve geleceğimize sahip çıkacağız.”

“İKTİDAR MAHKEMESİNDEN ZATEN LEHİMİZE BİR KARAR BEKLEMİYORDUK”

Verilen cezalar ve kararla ilgili yurt genelinde ve kamuoyunda çeşitli tepkiler yükselirken, Artvin Halkevi Başkanı Dursun Ali Koyuncu da karar sonrası açıklamasında şunları söyledi:

Söz konusu cezaların Avustralya’da binlerce hektar alanın yangınlarda yok olduğu, Kanal İstanbul ve kentimizde maden şirketinin halkın suyuna el koyduğu döneme denk gelmesi; doğanın korunması noktasında verdiğimiz mücadelede haklılığımızı bir kez daha gözler önüne sermiştir. Yüzlerce polisle Cengiz İnşaatın iş makinelerini Cerattepe’ye çıkarmak isteyen, jandarmayı orada tutan gücün iktidarda olduğu bir düzende mahkemelerden lehimize karar çıkmasını elbet beklemiyorduk. Biliyoruz ki bu cezalarla mücadeleyi sekteye uğratmak, bizleri yıldırmak istemektedirler. Mahkemede “Pişman mısın?” sorusuna nasıl “Değilim” diye yanıt verdiysem, mahkeme sonucu aldığım cezadan ötürü de mücadeleden asla geri durmayacağım.

Ne Olmuştu?

16 Şubat 2016 tarihinde Cengiz Holding’in iş makinelerinin polis eşliğinde Cerrattepe’ye çıkarılmak istenmesine karşı halk iş makinelerinin çıkışını engellemiş, polisin biber gazlı saldırısı etkisiz kalmıştı. O gece nöbet tutan Artvin halkı 17 Şubat’ta Cengiz Holding’in polis ve jandarma korumasında Cerrattepe’ye yeniden girmeye çalışmasına karşı kendi iş makineleriyle yolu kapamıştı. Bunun üzerine iş makinesi yoldan çekmeye çalışan polise karşı Artvinliler iş makinelerinin üzerine çıkarak polise direnmişti.