Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: “Ormanları Katledenler Reşit Kibar’ı da Katlettiler”

Ekoloji Birliği: “Ormanları Katledenler Reşit Kibar’ı da Katlettiler”

Ormanı korumaya çalışırken katledilen Reşit Kibar hakkında açıklama yapan Ekoloji Birliği, “Reşit Kibar’ın mücadelesini ve canı pahasına kesilmesine izin vermediği Cankurtaran Mevkisindeki Ormanı yaşatacağız” dedi.

Artvin’e bağlı Hopa / Borçka arasında bulunan Cankurtaran Tüneli’nin açılması ile birlikte boş kalan 17 hektar ormanlık alanın Sit Alanı veya Milli Park’a dönüştürülmesi beklenirken ihaleye çıkartılarak özel bir şirkete “Turizm Alanı Kompleksi” için verilmesine bölge tepki göstermişti.

Ekoloji Birliği ise yaptığı açıklamada, Cankurtaran mevkiindeki projeyi, siyasi iktidara yakınlığıyla bilinen, iktidar ile ilişkileri dolayısıyla büyüyen, kısa zamanda hızlıca zenginleşmiş Yapısoy Limited Şirketi sahibi Yunus Merttürk’ün neredeyse kişiye özel açılmış ihale ile kazandığını söylerken, Artvin Orman Müdürlüğü’nün de şirketle şaibeli ilişkiler nedeniyle köylüler tarafından şikayet edildiğini hatırlattı.

Ekoloji Birliği’nin yaptığı açıklamaya şu şekilde devam edildi:

“Cankurtaran mevkisindeki bu ormanlık alanın doğal haliyle korunmasından yana olan köylüler, bu alanda ağaç katliamı yapılmasına başından beri karşı olup, şirketlere karşı, köylerinde, mahallelerinde mücadele etmeye devam etmişlerdir.

Bu köylülerden Reşit Kibar, mücadeleden vazgeçmediği, ormanına sahip çıktığı için, siyasi iktidarın çeteleşmelerine alan açtığı bir şirketin taşeronu  tarafından üzerine ateş açılarak öldürüldü.”

“Doğa Hakkını Savunduğu için Silahlı Saldırıya Uğradı”

Köylülerin, şirket ve şirketin tuttuğu tetikçiler hakkında defalarca suç duyurusunda bulunduğu, Cimer üzerinden Cumhurbaşkanlığı’na şikayetçi olduğu aktarılan açıklamada, “Hakkında suç duyurusunda bulunulan isimlerden biri olan Muhammed Ustabaş, haberlere göre  bahse konu alana kesime gelen kepçelerin önünde duran köylülerin üzerine ateş açan, silahlı saldırıda bulunan kişidir. Reşit Kibar’ın ölümüne, Ersan ve Gökhan Koyuncu’nun yaralanmasına neden olan şirketin tetikçisi gibi davranan bu şahıs aynı zamanda eski muhtar adayıdır.

Artvin Hopa’da doğa hakkını savunan, doğal alanları şirketlerin insiyatifine terk etmeyen yöre halkı, ormanlarını, ağaçlarını savundukları için silahlı saldırıya uğradı.

Bu cinayet, siyasi iktidarın yurdun dört bir yanındaki ormanlık alanları, rant uğruna, halkı hiçe sayarak şirketlere peşkeş çekmesinin, şirketler ile rant ortaklığı kurmasının bir sonucudur.

Bu cinayet, göz göre göre gelen bu katliama karşı, tehditlerle rüşvetlerle sindirilmeye çalışılan köylünün şikayetlerine, suç duyurularına sessiz kalan devlet kurumlarının emniyetinin, valisinin, kaymakamının, savcısının hiçbir işlem yapmaması ve  cinayetin azmettiricisinin de bundan cesaret bulmasının bir sonucudur.

Çifteköprü köylüsünün, muhtarının, Çifteköprü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin karşı çıktığı projede, yöre halkını değil bir şirketin ısrarını önemseyenlerin amacı nedir biliyoruz.

Anayasal hakkını kullanan silahsız köylünün üzerine silahındaki tüm şarjörünü boşaltma  cesaretini bulan Muhammed Ustabaş’ı arkasında kimler var, biliyoruz!” denildi.

“Failler Adalet Önünde Mutlaka Hesap Vermelidir”

Olay mahallinine çağırılan jandarmanın, failin saldırısı sırasında hiçbir insiyatif almamasının, katledilen Reşit Kibar’ın kan kaybından ölümüne seyirci kalmasının, hastaneye yetiştirilmesinde köylülere yardımcı olmamasının araştırılması talep edilirken, iktidara, faillerin adalet önünde hesap vermeleri için harekete geçme çağrısında bulunuldu.

“Bizler, ülkenin dört bir yanındaki ekoloji hareketlerinin bir araya geldiği Ekoloji Birliği  olarak cinayet zanlısının bir an önce hak ettiği cezayı almasını istiyor, sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.

Ormanlarda, dağlarda, ovalarda nöbet tutan, toprağından, havasından, suyundan vazgeçmeyen, direnen tüm doğa hakkı savunucularının sesi olmaya, mücadelelerinde dayanışma göstermeye devam edeceğiz” denilen açıklama şu şekilde sonlandırıldı:

“Muazzam bir coğrafyayı kuzeyinden, güneyine, doğusundan, batısına talana açan bu siyasi anlayışla, işbirliği yaptığı şirketler ve onların tetikçi taşeronlarıyla mücadele etmekten korkmuyoruz ve asla vazgeçmiyoruz. Alanlarda, nöbetlerde, davalarda yılmadan topraklarımızı, ormanlarımızı, dağlarımızı tek tek ağaçlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Reşit Kibar’ın mücadelesini ve canı pahasına kesilmesine izin vermediği Cankurtaran Mevkisindeki Ormanı yaşatacağız!”

İklim Haber

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.