Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Omuz omuza geliyoruz!

Ekoloji Birliği: Omuz omuza geliyoruz!

Ekoloji Birliği tarafından 26 Ekim tarihinde Ankara’da düzenlenen miting ile ilgili hazırlıklar hızlanırken, destekler de giderek artıyor. “İklim Krizi ve Ekolojik Yıkıma Dur Diyoruz” adı ile düzenlenen mitinge DİSK, KESK, TMMOB ve TTB de genel merkez düzeyinde organizasyonda da yer alarak destek veriyor. Ayrıca diğer demokratik kitle örgütleri ve emek kuruluşlarından da destekler gelmeye devam ederken, son olarak ise sanatçı, yazar ve aydın çevresinden de destek çağrıları geliyor.

Çanakkale mitinginin ertelenmesi sonrası bu mitingin daha önem kazanması dolayısıyla Ekoloji Birliği tarafından bugün de basın ve kamuoyuna bir açıklama daha yapıldı, “Omuz omuza geliyoruz” denilerek tüm ekoloji örgütleri ile emek ve demokrasi güçlerine çağrıda bulunuldu.

Toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkıyoruz

Ekoloji Birliği olarak 26 Ekim 2019 Cumartesi günü Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda “İklim krizine, ekolojik yıkıma DUR diyoruz” mitinginde birliğimizi ve mücadelemizi büyütmek için buluşuyoruz.

Birlikte olmaya; yaşam alanlarımızı, ormanlarımızı, derelerimizi, tarım arazilerimizi, denizimizi, göllerimizi rant alanına çevirenlere; talan ve yağma edenlere DUR demeye geliyoruz.

Dayanışmaya birlikte mücadele edeceğimizi dosta, düşmana ilan etmeye geliyoruz. Kapitalizmin doğayı, yaşam alanlarını pazar haline getirmesine HAYIR demeye geliyoruz.

Nükleer ve termik santrallere, HES’lere, RES’lere, JES’lere, taş ocaklarına; denizlerin, göllerin, derelerin kirletilmesine DUR demeye geliyoruz.

Cerattepe’den Kazdağı’na, Ordu Fatsa’dan Murat Dağı’na,  Samsun’dan Munzur’a, Aydın’dan Gümüşhane’ye, Sivas’tan Manisa’ya, Elbistan’dan Antalya’ya, Hasankeyf’ten İstanbul’a verilen mücadeleleri birleştirmek için geliyoruz.

Yanan ormanlarımızın, sincaplarımızın, ceylanlarımızın çığlığını; denizlerimizin, derelerimizin, göllerimizin kirliliğinden isyan eden tüm canlılarının yakarışını; tarihi, kültürel miraslarımızın yok edilişindeki üzüntüsünü Ankara’ya getiriyoruz.

Siyanürden etkilenen insanlarımızın çığlığını; tarım arazileri zehirlenen köylülerin isyanını; geleceği yok edilenlerin nefretini; ülkenin yeraltı, yer üstü değerlerini talan projelerine ve çalışmalarına devam edenlere ve ettirenlere yönelik halkın tepkisini Ankara’ya getiriyoruz.

Toprağımızı, suyumuzu, geleceğimizi yok etmek isteyenlere karşı omuz omuza olmaya, verilen mücadeleyi ortaklaştırarak büyütmeye, taleplerimizi haykırmaya Ankara’ya geliyoruz.

Yasalar doğadan ve halktan yana düzenlenmelidir

Ankara’ya geliyoruz çünkü taleplerimiz var. Yaşam alanlarımıza, tarım arazilerine, ormanlarımıza, derelerimize yönelik saldırılara DUR demeye geliyoruz. Bu nedenle de yasaların kamu hizmetine, halkın çıkarına göre yeniden düzenlenmesini istiyoruz.

İklim krizine yol açan tüm ekolojik yıkım ve talan projelerinin ve faaliyetlerinin ülkenin her tarafında acilen durdurulmasını, işletme – arama ruhsatlarının iptal edilmesini ve zarar gören tüm alanların önceki durumlarına göre yeniden düzenlenmesini istiyoruz.

Bu yıkım ve talan projelerinin ve çalışmalarının önünü açan başta maden ve enerji yasaları olmak üzere tüm ilgili mevzuatın bir daha ekolojik yıkıma ve talana izin vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesini istiyoruz.

EKOLOJİ BİRLİĞİ