Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Kirazlı altın madeni projesi derhal durdurulsun!

Ekoloji Birliği: Kirazlı altın madeni projesi derhal durdurulsun!

KİRAZLI ALTIN MADENİ PROJESİ ACİLEN DURDURULSUN!
TÜM YAŞAM SAVUNUCULARI EL ELE!

Kazdağları ve çevresinde 10 yıldan fazla bir süredir yaşam savunusu mücadelesi verilmektedir. Hem alanlarda verilen mücadele, hem de hukuk mücadelesi altın madenciliğinde süreci oldukça yavaşlatmayı başarmıştır. TÜMAD’ın Lapseki ve İvrindi Altın Madeni Projelerinin başlanılmasının önüne geçilememiş olsa da diğer projelerin bir kısmı durdurulmuş bir kısmında da başlanılmaması sağlanılmıştır. Kirazlı Altın Madeni Projesi için ise en az 195 bin ağaç kesilmiş olup alan hazırlanmaya çalışılmaktadır.

Bugüne kadar bu mücadelede emeği geçen, ilk önce örgütlenen İda Çevre Platformu, daha sonra kurulan Çanakkale Çevre Platformu, Ziraat Mühendisleri Odası, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, İda Dayanışma Derneği, Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku komisyonu, avukatlar, Çanakkale Belediyesi ve Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ve ayrıca emeği geçen tüm diğer odalar, sendikalar ve sivil toplum örgütleri, bilim insanları ve Çanakkale halkına sonsuz teşekkürler.

Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında kesilen ağaçlar ve yok olan orman ekosistemine ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşımı, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği’nin 17 Temmuz Basın açıklaması çağrısı ve Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi’nin daveti ile mücadele yeniden alevlenmiştir. Ekoloji Birliği de bu süreçte mücadeleye desteğini açıklamış ve bölgeye yakın olan bileşenleri ile mücadeleye aktif olarak katılmıştır. Bileşenlerimizin Bölgeye yaptıkları ziyaretler de devam etmektedir. Yeşil Artvin Derneği’miz de bu hafta sonu bölgede olacaktır.

“Su ve Vicdan Nöbeti Komitesi”nin çağrısıyla Kirazlı’da başlanan çadırlı nöbet, 5 Ağustos Büyük Buluşma çağrısı ve Fazıl Say konseri tüm ülkeden destek bulmuş ve bölgeden ve ülkenin her yanından yaşam savunucuları ve bileşen örgütlerimiz akın akın bölgeye gelmiştir.

Gelinen noktada “Kirazlı nöbet alanı” ekoloji mücadelesi açısından tüm ülkede ve hatta uluslararası buyutta da simge haline gelmiştir. Nöbet alanındaki çadırlı direniş tüm ülkeye umut vermektedir. Bir yandan da Çanakkale Merkez’de yapılan çalışmalar çok kıymetlidir.

Bütün ülkeye umut olan Kirazlı Mücadelesinin kazanılması son derece önemlidir. Bu kazanım, bölgede sırada bekleyen diğer altın madeni projelerinin de önünü kesecektir.

Kirazlı ve Kazdağı ve çevresindeki ekoloji mücadelesinin, toplumun tüm kesimleri ile birlikte, tüm emek ve demokrasi güçleri ve kadın hareketi ile de bütünleşerek, bu konuda emek vermek isteyen herkesi kucaklayarak, belirli bir strateji çerçevesinde, ülke çapındaki tüm ekoloji örgütlerinin de desteğini alarak yürütülmesi büyük önem göstermektedir.

Öte yandan, mücadelenin geleceğini büyük ölçüde belirleyecek olan şeyin yöre köylülerinin bu mücadele içerisine daha çok çekilmesi ve hatta mücadelenin öncülüğünü yapmaları olduğunu düşünüyoruz. Mücadelenin yeni düşünceler ve yeni yaratıcı yöntemlerle, emek vermek isteyen herkesi kucaklayarak sürdürülmesi temennimizdir.

60 çevre örgütünün çatı örgütü olan Ekoloi Birliği olarak, tüm bileşenlerimizle, Kirazlı ve Kazdağı ekoloji mücadelesine elimizden gelen tüm destek ve katkıyı sunuyoruz ve sunmaya da devam edeceğiz.

Kazdağı’nda yürütülen mücadelenin yangın yerine dönen ülkemizin Munzur, Ordu, Fatsa, Murat Dağı, Artvin, Hasankeyf, Aydın, Manisa gibi diğer bölgelerinde verilen mücadeleler ile birleşmesi, kucaklaşması çok önemlidir.

Dostluk ve dayanışma dileklerimizle. Emek veren herkese saygı ve sevgiler.

Kirazlı Altın Madeni acilen durdurulsun!
Kazdağları ve diğer bölgeler için verilen tüm altın madeni ruhsatları iptal edilsin!
Kazdağları’nın Üstü Altından Değerlidir!

#KazdağlarıHepimizin