Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Ekoloji mücadelesi haklı ve meşru bir mücadeledir

Ekoloji Birliği: Ekoloji mücadelesi haklı ve meşru bir mücadeledir

1 Mayıs ve çevre eylemlerini sosyal medya hesaplarından yazdığı şiirler örgüt üyeliğine delil gösterilen ve “örgüt üyeliği” cezası verilen Munzur Çevre Derneği Dersim Temsilcisi Özkan Arslan’a ilişkin açıklama yapan Ekoloji Birliği, ekoloji mücadelesinin haklı ve meşru bir mücadele olduğınu vurgulayarak “Saldırılara yanıtımız ekoloji mücadelesini büyütmek olacaktır” dedi.

Munzur Çevre Derneği Dersim Temsilcisi Özkan Arslan’a “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davada altı yıl üç ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti Arslan’ın katıldığı 1 Mayıs ve çevre eylemlerini, sosyal medya hesaplarından yazdığı şiirleri örgüt üyeliğine delil olarak gösterdi. Arslan, Dersim Peri Vadisi’ne yönelik doğa talanına karşı eylemlere katıldığı için de hapis cezalarına çarptırılmış ve köyüne giriş yasağı konmuştu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, ekoloji mücadelesinin haklı ve meşru bir mücadele olduğınu vurgulayarak “Saldırılara yanıtımız ekoloji mücadelesini büyütmek olacaktır” dedi. Nerede bir hak arayışı, baskıya, sömürüye ve talana karşı koyuş varsa saldırıların hedefi olduğuna değinen Ekoloji Birliği, “Anayasal hakları için ayağa kalkan, talepleri uğruna mücadele eden hak savunucuları çeşitli suçlamalarla sindirilmeye çalışılıyor. Bu yoğun baskı suçlama, tehdit, gözaltı ve tutuklamalara ekoloji mücadelesinde öne çıkan isimlerde maruz kalıyor. Öyle ki bu saldırılar sistematik olarak rutin hale getirilip kabullenmemiz bekleniyor” denildi.

Ekoloji Birliği,  Munzur Çevre Derneği üye ve yöneticileri hakkında süren gözaltı, tutuklama ve hapis cezaları ekoloji mücadelesine yöneltilmiş sindirme politikalarından bağımsız olmadığına dikkat çekerek, Munzur Çevre Derneği’yle dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu. Ekoloji Birliği‘nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Munzur Çevre Derneği Başkanı Ali Ekber Barmağıç’ın haksızca tutuklanmasının ardından, ceza verilerek tahliye edilmesini, Dersim Temsilcisi Özkan Arslan’ın “yargılandığı” mahkeme tarafından “cezalandırılması” takip etti. Nasıl ki, anılarını bayraklaştırmaya çalıştığımız Metin LokumcuAli-Aysin Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesi, Aydın’da Cennet ve Ali Coşkun ailesinin ölüm tehdidi altında yaşaması ekoloji mücadelesini sindirmek, susturmak adına yapıldıysa da, karşı karşıya kaldığımız her darp, şiddet, tehdit, gözaltı, tutuklama ve hapis cezası aksine mücadelelerimizi daha da güçlendirecektir. Doğanın, yaşam alanlarının, halkın geçim kaynaklarının yıkıma uğratılması, rant uğruna yağmalanmasına seyirci kalmayacağız, saldırılara karşı koymaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Bu kararın ardından da hiçbir baskının, tutuklamanın ve gözaltının ekoloji mücadelesini yıldıramayacağını vurgulayan Ekoloji Birliği, “Ekoloji mücadelesi anayasal haktır, yargılama ve yıldırmaya yönelik kesilen tüm cezalar hükümsüzdür. Doğaya ve yaşam alanlarına yönelik yıkım ve talanın önünü açmaya hizmet eden saldırılar karşısında birliğimizi ve dayanışmamızı büyütüyoruz. Saldırılara yanıtımız ekoloji mücadelesini büyütmek olacaktır” denilerek, Munzur Çevre Derneği’yle dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.