Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği’nden Bartın’daki maden faciası hakkında basın açıklaması

Ekoloji Birliği’nden Bartın’daki maden faciası hakkında basın açıklaması

Bartın’daki 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciası hakkında bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, açıklamasında Türkiye’ki maden facialarının arka planındaki ihlaller zincirinin aynen hiç değişmeden varlığını sürdürdüğünü, bu nedenle de maden facialarının sürmekte olduğuna dikkat çekti.

Bartın‘daki 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciası hakkında bir basın açıklaması yapan Ekoloji Birliği, açıklamasında Türkiye’ki maden facialarının arka planındaki ihlaller zincirinin aynen hiç değişmeden varlığını sürdürdüğünü, bu nedenle de maden facialarının sürmekte olduğuna dikkat çekti.

EB Yürütme Kurulu olarak yapılan açıklamada; son olarak “Bartın’da meydana gelen patlamanın ve maden facialarının nedenlerini sorgulamaya devam edeceğiz” denilirken, ülkemizde kurgulanmış bir vahşi madencilik gerçeği varken, bu tür olayların bir kaza” olarak değerlendilemeyeceği vurgulandı.

Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“14 Ekim 2022 / 18:15 sularında Bartın’ın Amasra ilçesi “Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde” 110 emekçinin çalıştığı madende grizu patlaması meydana gelmiştir.

“Geçmiş olsun Türkiye” demeyi bizler de çok isterdik!

Soma’nın acısı Ergene‘ye, Ergene’nin Amasra‘ya karıştığı koşullarda geçmediğini, -300 metrede değil ta yüreğimizde yaşıyoruz. 24 ilde verilmiş 20 bin maden ruhsatı ile doğayı, yaşam alanlarını, canlıları öncelemeyen, yok etmek üzere kurgulanmış vahşi madencilik gerçeği varken geçmiş olsun diyemiyoruz. Önlem almazsak geçmeyecek biliyoruz.

Sayıştay, Amasra’daki felaketin gelişini yerinde yaptığı incelemede görmüş ve rapor etmiştir. Hiçbir önlem alınmadığı gibi, Enerji Bakanı bir ay önce gitmiş “çok iyi ve verimli işletme demiştir”. İşte bu anlayış nedeniyle de geçmiş olsun diyemiyoruz.

Bilimi odağına yerleştiren, teori ve pratiği bir arada yürütmeyi hedefleyen doğa savunucuları olarak bizler, meydana gelen bu patlamanın nedenlerini sorgulamaya devam edeceğiz…

-300, -700 zemininde yaşam mücadelesi veren, yaşam hakları ellerinden alınan emekçi kardeşlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

Kapitalist sisteme karşı verdiğimiz emek ve doğa mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!​”

Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu