Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Eğirdir Gölü’nün idam fermanı verildi!

Eğirdir Gölü’nün idam fermanı verildi!

Kurumaya başlayan Eğirdir Gölü üzerine Çinli Gezhouba Group tarafından, bin MW gücünde HES kurulacağı duyuruldu. HES için göl suyunun kullanılacak olması gölün idam fermanı özelliği taşıyor.

Çinli Gezhouba Group, KAF Teknik Yapı ve General Elektrik işbirliğiyle Isparta’da Eğirdir Gölü için projelendirilen 1000 megavatlık pompaj depolamalı hidroelektrik santralinin (PHES) inşaatına Ocak 2022’de başlanacağı açıklandı. Santral dört adet 250mW’lık üretim ünitesinden oluşacak. Santralin inşa çalışmalarının başlamasından itibaren 75 ay içinde tamamlanarak faaliyete geçeceği belirtildi. General Elektrik (GE) Hidroelektrik Bölümü Türkiye ve Ortadoğu Üst Yöneticisi Marwan Al Roub, Isparta’da kurulacak 1000 megavatlık pompaj depolamalı hidroelektrik santrali için 4 adet 250 megavatlık özel çift yönlü türbin ve ekipmanlarının kullanılacağını söyledi.

Nükleerin tamamlayıcısı

Projenin jeolojik, topografik ve çevresel kısıtlarını içeren kriterler açısından araştırmalarının tamamlandığı ve harekete geçildiği söylendi. Güç talebinin az olduğu zamanlarda suyu yüksekte bir havuza basan, talep arttığında ise suyu aşağıya basıp enerji üretilen bir HES çeşidi olan 1000 MW’lık pompaj depolamalı hidroelektrik santral (PHES) için söz edilen ‘havuz’ Eğridir Gölü’nü tamamen kurutabilecek bir kapasite içeriyor. Santralin, ilerleyen günlerde devreye girecek Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali için de enerji kaynağı tamamlayıcısı olacağı ifade ediliyor.

Eğirdir sularına hükmedecek

Hasankeyf gibi tarihi bir kenti yok eden Ilısu Barajı’nın kapasitesinin 1200 MW olduğunu düşündüğünüzde PHES için oluşturulacak ‘havuzun’ kapasitesi de hepimize bir fikir vermektedir. Eğridir Gölü PHES için oluşturulacak ‘havuzdan’ 175m3/sn su ihtiyacı gerekecek. ‘Havuzun’ kurulacağı su düşüş yüksekliği ise 672 metre olacağı projelerinde yer verilmiş. PHES, elektrik fiyatının yüksek olduğu zamanlarda türbin modunda çalışmakta ve potansiyel enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülen su aşağı gölette tutulmaktadır. Elektrik enerjisinin ucuz olduğu, yani talebin düşük olduğu zaman dilimlerinde PDHES pompa modunda çalıştırak 1 km yukarıya su basarken ciddi bir enerji harcanacak ve üst ‘havuzda’ toplanan suyşa tekrar enerji üretilecek. Tüm bu süreçte Eğirdir Gölü’nün suyuna PHES ile hükmedilecek.

Eğirdir 84 Km2 küçüldü

Bu emme basma tulumba gibi çalışacak santralin tüm su ihtiyacı ise Eğirdir Gölü’nden sağlanacak. Bugüne kadar Eğirdir Gölü’nü besleyen akarsu, dere, çay ve yüzey sularının önüne çok sayıda gölet, baraj ve HES yapıldı. Bu yapılar nedeniyle gölün beslenmesi için gerekli olan suların göle ulaşamaması ve göl havzasında binlerce yasal ya da yasal olmayan kuyu ile birlikte Eğirdir Gölü kurumaya başlamış göller arasında sayılmakta. Son 10 yılda 84 kilometrekare su kaybı yaşanan Eğirdir Gölü’nün tabandan bağlı olduğu Beyşehir Gölü’nün yüzeyinde ise son 20 yılda 112 kilometrekare su kaybı yaşandığı ve ortalama derinliğin 26 metreden 5.5 metreye düştüğü açıklanmıştı. Bu yaşanan sürece rağmen HES inşa edilmek istenmesi Eğirdir ve Beyşehir Gölü’nün idam fermanı olacak.

Kaynak: Yeni Yaşam

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

One thought on “Eğirdir Gölü’nün idam fermanı verildi!

Bir yanıt yazın

Top