Ana Sayfa > Bildiriler > Ege Çevre ve Kültür Platformu: Dikili OSB, gasp projesidir!

Ege Çevre ve Kültür Platformu: Dikili OSB, gasp projesidir!

Dikili’de kurulması planlanan TDİOSB ile ilgili konuşan EGEÇEP Üyesi Erhan İçöz, “Bu projede dar gelirli köylülerimiz, çiftçilerimiz yoktur” dedi.

EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu), Dikili’de kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile ilgili online basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz, “Bu projede, dar gelirli köylülerimiz, çiftçilerimiz yoktur. Böyle bir proje oluşumunda hedeflenen ilk amaç kamu yararı olmalı iken bu projede kamu yararı tamamen göz ardı edilmiştir” dedi. Yapılan açıklamaya gazetecilerin yanı sıra EGEÇEP eş sözcüleri Av. Berna Babaoğlu Ulutaş ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ile çevre örgütlerinin temsilcileri katıldı.

KAMU YARARI GÖZ ARDI EDİLMİŞ

Tüm dünyayı tehdit eden salgın nedeniyle yüz yüze basın açıklamalarının riskli bir hale geldiği ve bu sebeple EGEÇEP’in interaktif olarak açıklama yapmayı tercih ettiğinin belirtildiği açıklamada; “Bu projede, dar gelirli köylülerimiz, çiftçilerimiz yoktur. Böyle bir proje oluşumunda hedeflenen ilk amaç ‘kamu yararı’ olmalı iken bu projede kamu yararı tamamen göz ardı edilmiştir” denildi.

KÖYLÜNÜN TOPRAĞI ELİNDEN ALINACAK

Projede çiftçi örgütlerinin ve herhangi bir yerel inisiyatifin yer almadığının ifade eden İçöz, “Sermayeye değil köylüye, çiftçiye aynı destekleri vererek tarımsal üretimi teşvik edin. EGEÇEP olarak, bu ayrıcalıklara karşı olduğumuzu, köylümüzün, çiftçimizin toprağının gasp edilmesine karşı mücadele edeceğimizi, yetkililere ve kamuoyuna duyuruyoruz. Dikili TDİOSB projesinden vazgeçilmelidir” dedi.

ÇİFTÇİ ÖRGÜTLERİ VE YEREL İNİSİYATİFLER YER ALMIYOR

“Bu projede, çiftçi örgütleri ve herhangi bir yerel inisiyatifler yer almıyor. İşte kurucu ortaklar: Ege İhracatçılar Birliği (EİB), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası”

SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK

“Dikili’nin tarım arazileri, sermayeye peşkeş çekilecek ve üstelik bu para babaları çeşitli teşviklerle donatılacaklar. Örneğin, ekmek alırken bile KDV ödenirken, bu yatırımcılar KDV’den muaf tutulmuştur. Onların ayrıcalığı mı var?”

BU AYRICALIK NİYE?

“Kısacası tam anlamıyla ballı börek sunuluyor yatırımcıya. Şimdi bunlara bir de JES eklenmiş. EGEÇEP olarak soruyoruz: Bunca ayrıcalık niye? Yetkililere sesleniyoruz. Sermayeye değil köylüye, çiftçiye aynı destekleri vererek tarımsal üretimi teşvik edin. EGEÇEP olarak, bu ayrıcalıklara karşı olduğumuzu, köylümüzün çiftçimizin toprağının gasp edilmesine karşı mücadele edeceğimizi, yetkililere ve kamuoyuna duyuruyoruz” sözlerine yer verildi.

Dikili TDİOSB tanıtım yazılarına göre projenin içeriği özet olarak şu şekildedir;

“Tesisler, Jeotermalin yanı sıra güneş, rüzgâr ve biyogaz gibi sürdürülebilir ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla ısıtılacak modern, teknolojik, topraksız seralarda, kaliteli yaş sebze ve meyve üretilecektir. Dikili TDİOSB alanı 3 milyon m2 büyüklüğünde olup proje sahasında yaklaşık 1,8 milyon m2 modern teknolojik sera alanı 300.000 m2 ihtisas konusuna uygun sanayi tesislerinin yer alacağı sanayi parselleri yer alacaktır. Dikili TDİOSB içinde yaklaşık 49 adet sera parseli 35 adet de sanayi parseli bulunmaktadır. Dikili TDİOSB ile modern ve teknolojik seralarda, iyi tarım uygulamalarıyla katma değeri yüksek yaş sebze ve meyve üretimi hedeflenmektedir. Ayrıca buna bağlı sanayinin gelişmesi ve tarım sanayi entegrasyonunun sağlanması amaçlanmaktadır. TDİOSB alanımızda bütün alt yapı hizmetleri bölge yönetimimiz aracılığıyla yapılacaktır. Her parsel başına getirilecek olan alt yapı hizmetleri (yol, atık su, içme ve kullanma suyu, elektrik, telekom, yağmur suyu ve ısıtma hattı vd.) yatırımcılara hazır halde sunulacaktır. Seraların ısıtması bölgedeki jeotermal enerji kaynakları kullanılarak sağlanacaktır. Dikili TDİOSB alanında, sanayi parseli talepleriniz en az 3.000 m2, üretici sera parseli talepleriniz ise en az 25.000 m2 olmak durumundadır.”

İşte, Dikili TDİOSB’na tanınan muafiyetler:

• Arazi alımlarında KDV muafiyeti
  • Tesis tamamlandıktan sonra 5 yıl emlak vergisi muafiyeti
  • Su, doğal gaz ve iletişim giderleri düşük olacak
  • Parsel bölme/birleştirmede vergi muafiyeti
  • İnşaat ve işletmede, yerel yönetimlerin vergi muafiyeti,
  • Katı atık vergi muafiyeti
  • Atık su vergisinden muaf,
  • Bazı makine teslimatlarında KDV muafiyeti,
  • Çevre temizlik vergisinden muaf,
  • Yapı denetim şirketlerine ödenecek bedellerde % 75 indirim,
  • Ziraat bankasından % 100 subvansiyonlu, 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli kredi,
  • Gümrük vergisinden muaf,
  • Çeşitli vergi indirimleri,
  • Sigorta ödemelerinde destek.
Resimler: Ajans Bakırçay

Kaynak: Ajans Bakırçay