Ana Sayfa > Bildiriler > Ege Bölge’sinin göz bebeği Marmara Gölü kurumasın! | Özer Akdemir

Ege Bölge’sinin göz bebeği Marmara Gölü kurumasın! | Özer Akdemir

Marmara Gölü’ndeki kuraklığa dikkat çeken yöre köylüleri ve ekoloji örgütleri, Marmara Gölü’nün kurumasının önlenmesi için gerekli bilimsel ve teknik tedbirlerin alınmasını talep etti.

Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde bulunan Marmara Gölü’ndeki su seviyesi her geçen gün daha da düşüyor. Beklenen yağışların gelmemesi, gölü besleyen akarsular önüne konulan engeller ve nihayetinde göle karışan sulardaki kirlilik, göldeki canlı yaşamını daha fazla tehdit ediyor. Bu durum, gölde yaşayan balığın, kuşların, sazların olduğu kadar geçimini gölden sağlayan yöre halkını da doğrudan etkileyen bir olumsuzluk.

GEREKLİ BİLİMSEL VE TEKNİK TEDBİRLER ALINSIN

Gölün bu durumuna dikkat çekmek için yöre köylüleri ve ekoloji örgütleri Marmara Gölü kıyısındaki Tekelioğlu Köyü‘nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında gölün kurumasının önlenmesi için devlet kurumlarının acilen soruna el atması talep edildi. Köy halkının yanı sıra Salihli, Turgutlu, Akhisar’dan yaşam savunucularının katıldığı basın açıklaması Salihli Çevre Derneği ve Akhisar Çevre Platformu tarafından ortaklaşa olarak yapıldı.

Basın açıklamasında konuşan Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege Değerli, Marmara Gölü’nün Manisa ilinin ve göl civarındaki yerleşim yerlerinin gözbebeği olduğunu belirterek, “Maalesef son zamanlarda bölgemizi de yaşanmaz hale getiren jeotermal uygulamalarıyla, Gümüşdere üzerine kurulmaya çalışılan HES’le, biyogaz santralleriyle havzamızdaki su kaynakları maalesef gerçek amacının dışında kullanılıyor. Bu nedenle bugün göl seviyesinin artık kuruma noktasına geldiğini görüyoruz. Bu konuyla ilgili olarak bizler, şehirlerine doğasına, toprağına, suyuna bir bütün olarak sahip çıkan yurttaşlar olarak bir araya geldik. Buradan idarecilere sesleniyoruz; Manisa ilinin gözbebeği olan Marmara Gölü’nün kurumasının önlenmesini, gerekli bilimsel ve teknik tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz” dedi.

“ALINAN KARARLAR UYGULANSIN”

Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdem Boşnak da gölün kurtarılmasına dair alınan kararların uygulanmadığını ileri sürerek, “2019 yılında Valilikte yapılan bir toplantıda Bozdağ‘daki kar suyunun ya da Gediz Nehri‘ndeki suyun Marmara Gölü’ne aktarılarak gölün doldurulması planlamıştı. Sonradan ‘Gediz Nehri’ndeki suyun arsenik oranı yüksek, burayı kirletir buraya temiz su gelmesi lazım’ denildi. Doğru, ama Gediz Nehri’nin iki kıyısına yerleştirilmiş olan santrallere izin verenler de yine bu kurumlar. Bozdağ’dan gelen kar suyunun buraya taşınması için araya birtakım bağlantıların yapılması gerekiyor ki bunlar planlanmış 2023’e kadar yapılması gerekiyor. Bu konuda adım atılmadığı gibi aralara yine santraller yapıyor. Bizler o karar vericilerin bizim yöneticimiz olduğunui bizleri düşündüklerini hissetmek istiyoruz” diye konuştu.

Basın açıklamasına köylülerin yanı sıra, Gölmarmara Balık Kooperatif Birliği, Salihli Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği, Turgutlu Yaşamder, CHP, İYİ Parti, HDP, SOL Parti gibi partilerden katılımlarından başk, Çiftçi-Sen, Emekli-Sen sendikal kurumlarca da destek verildi.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.