Ana Sayfa > Bildiriler > EDÇEP: Son Dalyan Sazlıkları İmara Açılıyor!

EDÇEP: Son Dalyan Sazlıkları İmara Açılıyor!

380 dönümlük son Dalyan Sazlıkları da imara açılıyor. Edremitli yaşam savunucuları sazlığın satışını ve imara açılacak olmasını protesto etti. Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) tarafından Altınkum’da gerçekleştirilen basın açıklamasında, Dalyan sazlıkları alanının imara açılmaması ve doğa parkı olarak korunması yönünde talepler bir kez daha dile getirildi.

EDÇEP tarafından yapılan basın açıklamasında; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili 380 dönümde yeni bir konut, ticaret, turizm ve sosyal donatı alanı oluşturmayı planladıklarını, satılabilir alanın yaklaşık 200 dönüm civarında olduğunu ve bu satışlardan Büyükşehir Belediyesi’ne önemli miktarda bir gelir sağlamayı planladıklarını, arazilerle ilgili imar uygulamalarının sırayla başlatılacağının açıklandığı belirtilerek, “Yıllardır bu araziler pek çok kişi ve kurumun iştahını kabarttı. Onlarca farklı öneriyle, bu alanları kapmak isteyenler oldu. Son yıllarda da bu girişimler arttı. Şubat 2019’da, yerel seçimlerden hemen önce bunlardan birini, imza kampanyası yaparak püskürtmüştük. Fakat yerel yönetimler yenilendikten hemen bir yıl sonra, 2020’de bu arazilerin Hazine’den Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne devri gerçekleştirildi. Büyükşehir’e geçen arazilerin bedelsiz devriyle ilgili karar da, Şubat 2020’de Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle çıktı. Hiçbir itiraz şerhi bile konulmadı. STK’ların ve vatandaşların, bu sulak alanların bir doğa parkı olarak değerlendirilmesi yönündeki talepleri, tüm yönetim kademelerince gayet iyi bilinmesine rağmen, bu devirdeki asıl amacın satış olduğunu ise geçtiğimiz hafta yine basından öğrendik” denilerek bu tutumu kınadıkları vurgulandı. Sonrasında da, sazlıklar hızla kesilerek bu arazi, taliplilerinin görüşüne açıldığını belirten EDÇEP,  “Rasyonel akıl yok” diyerek, 5 katlı binalara izin verilmesini ise “trajik” bir durum olarak ifade etti.

İptal Talebi İle İlgili Kampanya Başlatılacak

Arazi satışlarının iptaliyle ilgili bir “dilekçe kampanyası” başlatacaklarını dile getiren EDÇEP, açıklamasında “Vatandaş sorumluluğu hisseden bütün duyarlı hemşerilerimizi, bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz. Seslerimizi ortaklaştırarak, layık olduğumuz temiz, huzurlu, sağlıklı ve dengeli yaşama kavuşmak için, elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” çağrısında bulundu.

Dalyan Sazlıkları Geleceğe Bırakılması Gereken Doğal Mirastır

EDÇEP olarak yapılan basın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Finansman” kaynaklı bu amacın tek çözüm yoluymuş gibi vatandaşlara sunulmasını kabul etmiyoruz. Zira bu alan “sivrisinek kaynağı” olmadığı gibi, para kaynağı da değildir. Dalyan’ın son sazlıkları, Kazdağları ekosisteminin günümüze kalan son örneğidir, binlerce canlının yaşam alanıdır ve geleceğe bırakılması gereken bir doğal mirastır. Bu sulak alanların “doğa parkı” olarak korunması bu nedenle çok önemli. Toplumsal zorunluluk arz eden bazı donatılara izin verilmesi dışında, hiçbir amaçla betonlanmaması gereken bir zenginliktir burası. Zaten ciddi deprem riski taşıyan, sıkışmış kum kayaçlardan oluşan bu bölgede, emsalleri gibi beş katlı binalara izin verilmesi trajiktir. Ege denizindeki her deprem sanki burada oluyormuş gibi hissedilirken, Edremit’in sağlam zeminlerinde oturanların sarsıntı bile hissetmediği ortada değil mi? Ayrıca bu arazilerin 5 bin yeni konutla ve 20 bin ilave nüfusla doldurulmasında rasyonel akıl bulunmamaktadır. Zaten yetersiz olan arıtma tesislerine yeni bir yük bindirmenin anlamı yoktur. Halen kokuya dayanamayan binlerce vatandaş varken, yeni gelecek olanlara ne vaat edilecektir? Üstelik altyapısı hazırlanmadan, bina yapılmasına olanak vermenin de çağımızda belediyecilikle bir alakası olamaz. Yeni gelecek insanlara, dürüstçe nasıl bir denizde yüzecekleri de söylenecek midir? Altınkum sahil düzenlemeleri veya Burhaniye’den çevirip getirilen doğal gaz, bu arazilerin satış kampanyası için pazarlama çalışması amacıyla yapılmadı herhalde?

‘Her Şey Para Değildir’

İşte tüm bu gerekçelerle, bahse konu satış kararının hemen geri çekilmesini, bu projeden vazgeçilmesini istiyoruz. Dalyan’da atılması gereken yegane doğru adım, bu doğa mirasını geleceğe taşıyacak bir doğa parkı yapılması olabilir. Asla betonlaştırmak değil.

Yukarıda sıraladığımız tüm hususlar için, ilçemizdeki bütün yetkilileri, yerel yönetimleri, mülki idareyi, kamu kurum ve kuruluşlarını, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu hususların tümü de önemli ama düzeltmeye arazi satışının iptaliyle başlanması anlamlı olacaktır. Her şey para değildir. Edremitlileri bu amaçlar çevresinde kenetlenmeye, birlikte olmaya, bu çığlığımıza katılmaya çağırıyoruz.”