Ana Sayfa > Bildiriler > DOĞADER: Artık ‘Dünya Çevre Günü’nde bile çevre katliamlarına tanık oluyoruz!

DOĞADER: Artık ‘Dünya Çevre Günü’nde bile çevre katliamlarına tanık oluyoruz!

DOĞADER, “Dünya Çevre Günü”nde bile bir çevre katliamına tanık oldu. Gelen bir haber üzerine DHA muhabiri ile birlikte Keles ilçesi Kocayayla ve Kendiryayla’da incelemede bulunan DOĞADER ekibi, doğalgaz hattı için kilometrelerce ormanlık alanın yok edilmesi karşısındaki isyanını “5 Haziran Dünya Çevre Günü, doğamız için ağıt yakma günü haline getirildi” sözleri ile ifade etti.

“5 Haziran Dünya Çevre Günü”nde bile doğa katliamları hız kesmeden devam ediyor. DOĞADER, “Dünya Çevre Günü”nde yine bir çevre katliamına tanık oldu. Gelen bir haber üzerine DHA muhabiri ile birlikte Keles ilçesi Kocayayla ve Kendiryayla‘da incelemede bulunan DOĞADER ekibi, doğalgaz hattı için kilometrelerce ormanlık alanın yok edilmesi karşısındaki isyanını “5 Haziran Dünya Çevre Günü, doğamız için ağıt yakma günü haline getirildi” sözleri ile ifade etti.

Bir kaç yıl önce Kocayayla’da, su olmayan yerde gölet inşaatı için 10 bine yakın ağaç yok edildiğini belirten DOĞADER, şimdi de Kocayayla ve Kendir yayla ormanlarında 40 metre genişliğinde koridor açılarak, kilometrelerce ormanlık alanın Kütahya-Bilecik doğalgaz hattı için yok edildiğini söyledi. “Bursa’ya havası ve suyuyla can veren Uludağ ormanları, canlıları ve eko sistemi göz göre göre sırayla yok ediliyor” diyen DOĞADER, 5 Haziran Dünya Çevre Günü için yaptığı açıklamasında bu isyanı ve öfkesini de dile getirdi. DOĞADER‘in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

ÇOK GEÇ KALMADAN DOĞAYI KORUMAK İÇİN ACİL EYLEM PLANLARI İŞLER HALE GETİRİLMELİDİR

“Her yıl 5 Haziran’da Dünya Çevre Günü kutlanır, ülke ve yerel yönetimlerce doğanın önemine vurgu yapılır ve doğal yaşam alanlarının korunması sözleri verilir. Ama DOĞADER olarak takip edip görüyoruz ki; doğal yaşam ve tarım alanlarının, ormanların, su kaynaklarının katledilmesi, “5 Haziran Dünya Çevre Günü”nde bile hız kesmeden tüm hızıyla devam ediyor.

İklim değişikliğiyle beraber Bursa‘nın da deniz kıyıları, gölleri, suları, havası, ormanları “imdat” çığlığı atıyor. Bursa Ormanları kereste fabrikalarına döndü. Çarpık sanayileşme ve tarım alanlarında kontrolsüz yapılaşmanın hızla devam etmesi sonucunda hava kirliliği tehlike sınırları içinde. Temiz derelerimiz ve su kaynaklarımızda kimyasal, evsel atık dereleri haline döndü. Bursa’nın havasıyla ve suyuyla yaşam kaynağı olan Uludağ; su şirketleri, kereste tüccarları, turizm yapılaşması, mermer, maden ve taş ocakları şirketlerinin insafına bırakıldı.

“5 Haziran Dünya Çevre Günü” artık boş ve gerçekleşmeyen vaatlerle, içi boş etkinliklerle kutlama günü değil; yok edilen doğal yaşam alanlarımıza ağıt yakma, geriye kalan doğamız için çok geç kalmadan doğa koruma yasalarını ve acil eylem planlarını işler hale getirme günüdür.”