Ana Sayfa > Haberler > Dersim’deki dağkeçilerinin avlanması için açılan Bakanlık ihalesine karşı dava açıldı

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım: Dağ keçilerinin öldürülmesi hukuken yasaktır. Bakanlığın kararına karşı dava açtık.

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü’nün Dersim’de dağ keçilerini avlatmak için ihale açtığı duyuruldu. 17 dağ keçisinin katledilmesinin planlandığı ihalenin 13 Temmuz günü yapılacağı kaydedildi. Duruma ilişkin Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım açıklama yaptı. Açıklamada yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’nde dava açıldığı belirtildi.

İHALE HUKUKA AYKIRIDIR

Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesinin açıkça hukuka aykırı olduğunu belirten Yıldırım “Karar ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) muhalefet teşkil etmektedir.” dedi. Yıldırım, Evrensel’e yaptığı açıklamasında Bern Sözleşmesi’nin 6. Maddesini hatırlattı.

KORUNMA GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım

Sözleşmeye göre, taraf ülkelerin, II no’lu ek listede belirtilen yabani fauna türlerinin özel olarak korunmasını güvence altına alacak uygun ve gerekli yasal ve idari önlemleri alması gerektiğini de aktaran Yıldırım koruma altındaki türler için yasak olan maddeleri de şöyle sıraladı.

• Her türlü kasıtlı yakalama ve alıkoyma, kasıtlı öldürme şekilleri;
  • Üreme veya dinlenme yerlerine kasıtlı olarak zarar vermek veya buraları tahrip etmek;
  • Yabani faunayı, bu Sözleşmenin amacına ters düşecek şekilde, özellikle üreme, geliştirme ve kış uykusu dönemlerinde kasıtlı olarak rahatsız etmek;
  • Yabani çevreden yumurta toplamak veya kasten tahrip etmek veya boş dahi olsa bu yumurtaları alıkoymak;

Bu madde hükümlerinin etkinliğine katkı sağlayacak hallerde, tahnit edilmiş hayvanlar ve hayvanlardan elde edilmiş kolayca tanınabilir herhangi bir kısım veya bunun kullanıldığı malzeme dahil, bu hayvanların canlı veya cansız olarak elde bulundurulması ve iç ticareti.”

“İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ DE İHLAL EDER”

Yaban Keçilerinin ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçilerinin Bern Sözleşmesi’ne göre “Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri” kategorisinde bulunduğundan dolayı da öldürülmesinin yasak olduğunun altını çizen Yıldırım  “Belirtmek gerekir ki Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi yöre mitolojisinde ve inancında önemli yer tutan kutsiyet taşıyan canlılardır.  Anılan canlı türlerinin öldürülmesi inanç özgürlüğünü ihlâl eder” dedi.

Yıldırım, belirtilen nedenlerden dolayı, av ihalesine ilişkin 10/07/2020 tarihinde kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’ne dava açıldığını da kaydetti.