Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > Deprem gerçeği: Dünya neden sallanıyor?

Deprem gerçeği: Dünya neden sallanıyor?

Yer kabuğunu oluşturan plakaların birbirine sürtündükleri, birbirlerini sıkıştırdıkları, birbirlerinin üstüne çıktıkları ya da altına girdikleri alanlar deprem bölgeleri olarak biliniyor. Plakalar birbirine doğru hareket edince büyük bir enerji ortaya çıkıyor ve bu da Dünya’yı sarsıyor.

Dinamik yapboz

En az deprem kadar kötü olan afetin ardından enkaz altında kalanları arama-kurtarma çalışmaları. Ne var ki deprem korkusu dünyanın birçok bölgesinde hayatın bir parçası haline gelmiş durumda.

Peki neden? Bunu anlamak için yerkabuğunun yapısının bir yapboza benzediğini bilmek gerekiyor, ancak bu oldukça dinamik ve çok parçalı bir yapboz. Birkaç devasa okyanus plakası ve çok sayıda kıta plakası yerkabuğunu oluşturuyor. Ne kadar sayıda küçük plaka olduğu bilim dünyasında hala tartışmalı olan bir konu.

Bilinen şu; plakalar her yıl birkaç cm. hareket ediyor. Bu çok normal. Ya birbirlerine doğru hareket ediyor, birbirlerine dokunuyorlar veya alt alta geçiyorlar. Böylece üst kısımda kalan plaka da harekete geçmiş oluyor. Yer kabuğundaki bu hareketliliğe plaka tektoniği deniyor.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Deprem gerçeği: Dünya neden sallanıyor?” hakkında bir düşünce

  1. Video için teşekkürler fakat her depreme “çok normal” veya “doğal” diyemeyiz. Özellikle tektonik enerji yoğunluğu olan bölgelerde yeraltına, sondaj çalışmalarında olduğu gibi, yapılan müdahaleler deprem meydana getirebilir. Aydın ve Manisa’da meydana gelen depremler “çok normal” depremler değildir.

Bir cevap yazın

Top