Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > CHP’nin Doğa Hakları Raporu: İklim krizi, madenler, pandemi döneminde ÇED toplantısı | Özer Akdemir

CHP’nin Doğa Hakları Raporu: İklim krizi, madenler, pandemi döneminde ÇED toplantısı | Özer Akdemir

CHP’li Ali Öztunç tarafından MYK’ye sunulan bilgi notunda ekolojik gündem maddesi ele alındı. Bilgi notunda iklim krizi ve pandemi dönemindeki doğa tahribatları da yer aldı.

CHP‘nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç tarafından MYK’ye sunulan bilgi notunda iklim krizinden, pandemi dönemindeki doğa tahribatları listesine kadar ülkenin son günlerindeki bir dizi ekolojik gündem maddesi ele alındı. .

İKLİM KRİZİ VE “YEŞİL MUTUBAKAT” ÖNERİSİ

“Yeşil düzen/mutabakat, pandemiden çıkışta önemli bir siyasi söylem ve pratik olabilir” başlıklı bilgi notunda İklim Haber ve Konda’nın birlikte hazırladıkları “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2020” araştırmasındaki verilere dikkat çekilerek; anketten çıkarılan sonuçlar şu şekilde sıralandı:

  • İklim krizi, Kovid virüsünden daha büyük bir krizdir.
  • İklim krizi, insan kaynaklıdır.
  • Ekonomik kalkınma, madenlerin ekonomiye kazandırılması sebebiyle de olsa çevrenin kirletilmesine izin verilmemeli, ormanlar ve yeşil alanlar korunmalı, iklim değişikliğine karşı mücadelede tarım ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmalıdır.
  • İklim krizi ve çevre sorunları seçmenler üzerinde etki yaratmaktadır. Bu nedenle, iklim krizi ve çevre sorunlarına bir politik ve ekonomik yönelim sağlandığında, halkın desteği alınacaktır.
  • İklim krizini pandeminin yarattığı krizden bile daha önemli bulan çoğunluk pandemi sonrası ekonomiyi kalkındırmak için yeşil ekonomi seçeneklerini tercih ediyor.
  • Yeşil Düzen/Mutabakat, pandemiden çıkışta çok kolay dinlenen ve takip edilen bir siyasi söylem ve pratik olabilir.

ORMAN ALANLARI YAPILAŞMAYA AÇILIYOR

Bilgi notunda son aylarda gelişen ekolojik gündemlere dair MYK’ye bilgi aktarıldı. Cumhurbaşkanı kararları ile İzmir Bayraklı ilçesi ile Bursa İnegöl ilçesindeki bazı alanların orman sınırı dışına çıkartıldığı aktarılarak; İzmir’in Bayraklı ilçesinde tapuda orman olarak kayıtlı 375 hektarlık alanda deprem konutları inşa edileceği iddia edilmektedir.  TMMOB İzmir İKK, konut yapılacak alan için, Yamanlar Dağı‘ndan başlayan ve yaklaşık bin 750 hektarlık su toplama havzasına sahip Laka Deresi Havzası içinde kaldığını belirterek sel felaketine dikkat çekmiştir. İklim krizi, iklim değişikliğine bağlı aşırı doğa olaylarıyla mücadele kapsamında acil önlemler alınması gereken dönemde, AKP iktidarı ormansızlaştırma politikaları yürütmektedir” denildi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç

UNESCO KORUMASI ALTINDAKİ VADİYE MADEN OCAĞI

Bilgi notunda, Balıkesir Balya’daki bir maden ocağının atıklarını dere yatağına attığı, bu atıkların dere yatağını değiştirdiği belirtilirken, yaşanacak kuvvetli bir yağışta bu yığmanın kayacağı, pasanın biriktirildiği Gölcük göleti ve Koyuneri köyünün heyelan riskiyle karşı karşıya kalacağı iddia edildi. UNESCO listesindeki Kayseri Koramaz Vadisi’nin eşsiz antik dönem yerleşimlerine ev sahipliği yaptığı, sayıları yüzlerle ifade edilecek kadar çok 19. ve 20. yüzyılda inşa edilmiş konaklar/köşkler/okullar vadi içerisinde yer aldığının belirtildiği bilgi notunda, koruma altındaki vadide maden ocağı açılmasının gündeme getirildiği ifade edildi. Vatandaşların itirazlarına rağmen çalışmaların başladığının aktarıldığı bilgi notunda, konunun mahkemeye taşındığı, vali ile yapılan görüşmelerin ardından mahkeme süreci sonuna kadar çalışmaların durdurulacağı sözünün alındığı ifade edildi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇED TOPLANTISI

Bilgi notunda Erzincan İliç’te Anagol isimli firmanın taşeronları tarafından kapasite artışlarının yapılmaya devam ettiği, Kartaltepe isimli firma tarafından yapılan 2. kapasite artışı ile ilgili ÇED süreci kapsamında 26 Kasım günü İliç’te kapalı bir salonda halkın katılım toplantısı yapıldığı dile getirildi. Notta konuya dair, “Birbirine komşu birden çok ruhsat sahasında faaliyette bulunan Anagold Firması, farklı firmalar, farklı ruhsatlar üzerinden farklı ÇED başvuruları yaparak, ortaya çıkan çevresel etkinin bütüncül ve kümülatif olarak değerlendirilmesini engelleyecek süreçler işletiyor” denildi.

Raporda Rize Fındıklı Sahil Parkının Millet Bahçesi yapılması tartışmalarına da değinildi.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top