Ana Sayfa > Bildiriler > Çevre ve Enerji Bakanlıklarına Çağrı: Kömürden Çıkış için “Tarih Ver”

Çevre ve Enerji Bakanlıklarına Çağrı: Kömürden Çıkış için “Tarih Ver”

Ekosfer Derneği, iklim krizine ve sağlık sorunlarına neden olan kömürlü termik santralların kapatılması için imza kampanyası başlattı.

Orman yangınları, seller ve sıcak hava dalgalarıyla etkisini her geçen gün daha fazla artıran iklim krizini durdurmak için bir eylem çağrısı da Ekosfer Derneği’nden geldi. Ekosfer Derneği, iklim değişikliğine yol açan seragazı emisyonlarının en önemli kaynaklarından biri olan kömür santrallarının kapatılması için “Tarih Ver” adlı bir imza kampanyası başlattı.

Enerji ve Çevre bakanlıklarına çağrıda bulunan Ekosfer Derneği, Türkiye’deki kömürlü termik santralların kapatılacağı tarihin açıklanmasını istedi. Kömür kaynaklı karbondioksit salımı iklim krizinin başat sorumlularından. Bu nedenle yapılan çağrı yanı sıra Ekosfer Derneği ayrıca iklim krizine ve sağlık sorunlarına neden olan kömürlü termik santralların kapatılması için imza kampanyası başlattı.

Çevre ve Enerji bakanlıklarına mevcut kömür santrallarının kademeli bir şekilde kapatılması için çağrıda bulunan Ekosfer, Türkiye’nin “Avrupa’da kömür santrallarını kapatma kararı almamış beş ülkeden biri” olduğunu hatırlattı. Avrupa’da kömürlü termik santrallarını ne zaman kapatacağını henüz açıklamayan diğer ülkeler ise Bosna Hersek, Kosova, Polonya ve Sırbistan.

“KÖMÜR SANTRALLERİNİ KAPATMAK MÜMKÜN”

Türkiye’de kurulu gücü 100 megavatın üzerinde, 30’a yakın kömürlü termik santral olduğunu belirten Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Barış Eceçelik, “Fosil yakıt kaynaklı karbondioksit emisyonlarının yüzde 42’si de kömürden geliyor. İklim krizini durdurmak istiyorsak, fosil yakıtların yol açtığı seragazı emisyonlarını azaltmalıyız. Bunun için de termik santralları kapatmamız şart” diyor. Eceçelik, “Türkiye isterse bu santralları önümüzdeki 10-15 yıl içinde rahatlıkla kapatabilir. Kömürlü santralların ürettiği elektrik de yenilenebilir enerji santralları ve enerjiyi verimli kullanarak ikame edilebilir. İklimin yanı sıra çevre ve insan sağlığı da korunmuş olur” açıklamasını yapıyor.

“Karbon Nötr Türkiye Yolunda İlk Adım, Kömürden Çıkış 2030” raporu, Türkiye’nin isterse 2030 yılında bile kömürden vazgeçebileceğini ve bunu nükleer enerji ve doğalgaz gibi bir başka kirli kaynağa başvurmadan yapabileceğini gösteriyor. Ekosfer Derneği, Türkiye’nin sorumluluğu oranında üzerine düşeni yapmaması halinde telaffuz edilen net sıfır emisyon hedefine ulaşılamayacağı ve etkisini giderek artıran aşırı hava olaylarının durdurulamayacağını söylüyor.

AŞIRI HAVA OLAYLARININ SAYISI ARTIYOR!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2021 yılında Akdeniz ve Ege’de 140 bin hektar ormanlık alan kül oldu. Yangınlarda binlerce canlı ve üç insan hayatını kaybetti, 271 kişi yaralandı. Aynı yıl Kastamonu ve Sinop’taki sel felaketlerinde de 100’e yakın insan öldü ve büyük maddi hasar meydana geldi. 2021 yılında Türkiye 1024 aşırı hava olayına tanıklık etti, 10 yıl önce bu sayı sadece 324’tü.

İlkim Haber